Νταβούντογλου: Η μοιραζόμαστε το φυσικό αέριο ή δυο κράτη στην Κύπρο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ερντογαν
 
 
Προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου όσον αφορά το Μπαρμπαρός που τις τελευταίες ημέρες κόβει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου» στα ανοιχτά της Κύπρου και «αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα», δήλωσε ο

 
Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο και πρόσθεσε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον Νότο τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.
«Την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960 δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία» και το ψευδοκράτος. Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής χούντας στο νησί, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, και πρόσθεσε: «Τώρα αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή την διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε οι έρευνες στον Νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει. Ο Νότος και ο Βορράς ανήκει στους Τουρκοκύπριους και τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών. Δεν ήταν έτσι και εμείς κρατήσαμε σε τέτοιο επίπεδο την διαδικασία επίλυσης και τις διαπραγματεύσεις που εργαστήκαμε όπως το Κυπριακό να είναι ένα πρόβλημα που να επιλυθεί μαζί από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και να ενωθεί το νησί».
Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι όταν πρωτάρχισαν αυτές οι εργασίες στις ελεύθερες περιοχές, τόσο ο Ντερβίς Έρογλου όσο και η τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος πρότειναν, «να γίνουν από κοινού αυτές οι εργασίες. Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε ‘αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι. Είπαμε να γίνουν εργασίες στο πλαίσιο μιας επιτροπής και οι πηγές αυτές να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη. Από την άλλη η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων. Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού διά των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή εμείς ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός» και προειδοποίησε κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ