Πυρά Παυλόπουλου σε Γερμανία και Παπανδρεου: Αυτα που έκανε η Ευρωπη για τους ναζί το 1953, εμείς ουτε καν τα ζητήσαμε!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20141022053155Τον εμπαιγμό της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου, κατέδειξε χθες ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Οπως είπε σε οξείς τόνους, «δεν μπορεί να μην υπενθυμίζουμε ότι αυτό που έγινε για την ηττημένη Γερμανία των ναζί το ’53 δεν ζητήθηκε καν για την Ελλάδα το 2010», και μάλιστα σημείωσε σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι «υπάρχει μία ηθική υποχρέωση που έπρεπε να ζητηθεί πριν από το Μνημόνιο».
Για τα γλυπτά
Με μελανά χρώματα παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με τις διεκδικήσεις της χώρας μας οι οποίες αφορούν τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων (π.χ. τα Γλυπτά του Παρθενώνα).
Η επιτροπή αποφάσισε τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου στην Αθήνα (πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου), με προσκεκλημένους καθηγητές του Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου και θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Παράλληλα, θα ενεργοποιηθούν οι επιτροπές φιλίας της Βουλής με τις νικήτριες χώρες του πολέμου. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Τζαβάρας, «το αίτημά μας είναι δίκαιο, θα πρέπει να γίνει και συμπαθές».
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Χούλια – Καπελώνη και η αρχαιολόγος που τη συνόδευε σημείωσαν ότι «βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα, αυτός που ζητά τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων βαρύνεται με την απόδειξη ότι αυτά έφυγαν από τη χώρα, και εκεί έγκειται η μεγάλη δυσκολία του υπουργείου».
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι «τίθεται ως ηθικό, ιστορικό και διακρατικό αίτημα η αποκατάσταση των εγκλημάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ