18/05/2021

Αποστόμωσε τον υπόδικο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ ο Νικολόπουλος

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣΟ Νίκος Νικολόπουλος δεν μάσησε τα λόγια του και ξεμπρόστιασε στην Βουλή τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος το μόνο που έκανε είναι να αποφύγει να δώσει απαντήσεις.

Την Έκθεση της Κομισιόν του Ιανουαρίου του 2010, όπως επίσης και ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου του φετινού Μαρτίου, «που διαπιστώνουν απάτη στα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας πριν το 2010″, επικαλέστηκε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, για να απαντήσει σε επιθέσεις βουλευτών της κοινοβουλευτικης Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Κράτους, σχετικές με την πολιτεία του στην Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η αποψινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ήταν αφιερωμένη στον προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Μαρκόπουλος, αρνήθηκε να αποδεχθεί αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να επιτραπεί σε εργαζόμενους της Αρχής να παραστούν στη συνεδρίαση και να εκθέσουν τις αιτιάσεις τους ενάντια στον Γεωργίου, με το αιτιολογικό πως οι τελευταίες δεν αφορούσαν την ημερήσια διάταξη. Επέτρεψε ωστόσο στους εργαζομένους να διανείμουν υπόμνημά τους, όπως επίσης και σε βουλευτές να απευθύνουν σχετικά ερωτήματα στον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Την αρχή έκανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως απ” τους πίνακες υπερβολικού ελλείμματος της Eurostat, προκύπτει πως «τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εμφανίζουν πλεόνασμα 125 εκ. ευρώ το 2010, ενώ το 2013 πλεόνασμα 2127 εκ. ευρώ. Από μια απλή παρατήρηση του πίνακα, φαίνεται ότι ο τελικός υπολογισμός, είναι 1.700% μεγαλύτερος από τον αρχικό υπολογισμό που είχε παρουσιάσει με φαμφάρες ο κ. Γεωργίου, φιμώνοντας τον αντιπρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ. και όλο το Δ.Σ.. Ο Γεωργίου με τους συγκατηγορουμένους του, τους κ.κ. Μολφέτα και Ξενάκη, φούσκωσε ελαφρά την καρδία το έλλειμμα του 2009 με 2 δις ευρώ, αποκρύπτοντας 2 δις ευρώ πλεόνασμα» υποστήριξε ο βουλευτής.

«Ποια ήταν η σκοπιμότητα των δημόσιων παρεμβάσεών του στους Financial Times, όπου πριν από λίγα 24ωρα επανέφερε τη φιλολογία περί ψεύτικων στοιχείων; Ενίσχυε την αξιοπιστία της χώρας έτσι; Ποιες είναι οι πλάτες του κου Γεωργίου;» ρώτησε εξάλλου ο κος Νικολόπουλος.

«Νοιώθετε άνετα να έχετε παραπεμφθεί για κακούργημα και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να εκφράζει τον προβληματισμό της;» ρώτησε τον Α. Γεωργίου ο βουλευτής της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης.

«Αντιπαρέρχομαι διάφορα θέματα, με τα οποία κάποια απ” τα μέλη της Επιτροπής ισχυρίστηκαν πως υπήρξε δήθεν αλλοίωση των δημοσιονομικών στοιχείων από πλευράς μου. Σε αντίθεση με τις απάτες του παρελθόντος, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σήμερα γίνονται διεθνώς αποδεκτά» απάντησε ο Ανδρέας Γεωργίου.

Η αναφορά του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες του Ν. Νικολόπουλου και την παρέμβαση του Κώστα Μαρκόπουλου: «Βρίσκεστε μπροστά σε ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει σε ελληνικές κυβερνήσεις. Όταν μιλάτε για απάτες, προσβάλλετε τη Βουλή αν δεν είστε συγκεκριμένος. Δεν είστε υπεράνω του Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο σας όρισε και το Κοινοβούλιο σας κάλεσε εδώ» είπε απευθυνόμενος προς τον Α. Γεωργίου ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Θα σας καταθέσω τα δύο έγγραφα – την Έκθεση της Κομισιόν του Ιανουαρίου του 2010 και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 14ης Μαρτίου του 2014, όπου μπορείτε να δείτε τις αναφορές για απάτες. Το ποιος ήταν υπεύθυνος, αυτό είναι θέμα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία θα έπρεπε να αναζητήσει τις ευθύνες για τις απάτες και τις λαθροχειρίες με βάση τους αρμόδιους αυτούς θεσμούς» απάντησε ο Ανδρέας Γεωργίου.

«Η δική μου δουλειά, είναι να παράγω αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Στις 21 του μηνός, η Eurostat ανακοίνωσε τα ελληνικά στοιχεία χωρίς επιφυλάξεις, για ένατη φορά από το 2010, ενώ μέχρι τότε τα ανακοίνωνε με επιφυλάξεις, όταν δεν παρενέβαινε η ίδια για τη διόρθωσή τους. Αν υπάρχουν άλλα θέματα που δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και θα θέλατε να έχουμε κάποια συζήτηση, είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας» κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ