Επίσημο – ανεπίσημο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεστ αντοχής με καθυστέρηση μιας μέρας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20141027055433

Τα τεστ αντοχής ανακοινώθηκαν χθες και ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε non paper για να σχολιάσει τα αποτελέσματα σήμερα το μεσημέρι.
Το non paper γράφει:
Θυμίζουμε την απαξίωση της περιουσίας του ΤΧΣ και επισημαίνουμε ότι το κόστος “διάσωσης” των τραπεζών για το ελληνικό Δημόσιο είναι 40 δις και συνυπολογίζοντας και την αναβαλλόμενη φορολογία το κόστος ανέρχεται σε 50 δις.
Μετά τις πρόσφατες ΑΜΚ, προκλήθηκε ζημιά στο Δημόσιο με απομείωση της αξίας των μετοχών, που κατέχει το ΤΧΣ περίπου 8 δις.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, κατά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με αύξηση του χρέους κατά 50 δις, ήταν ότι με την υπεραξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε επιστροφή του συνολικού κόστους διάσωσης των τραπεζών.
Απαιτούμε τη διατήρηση των μετοχών του ΤΧΣ και αντίστοιχη έκδοση μετοχών, που αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία. Άλλωστε η προθεσμία για την επαναγορά των μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, λήγει το 2017 και εφόσον αναμένουν επιτυχή αποτελέσματα η λογική είναι να διατηρήσουμε τις μετοχές για την υπεραξία που αναμένεται να τύχουν.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι, άμεσα να αποκατασταθεί η κανονική τραπεζική λειτουργία ,με την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πολιτών. Όμως φαίνεται ότι οι τραπεζοκεντρικές λύσεις, που δίνονται για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων, θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και τη διαπλοκή και δεν θα εξασφαλίσουν την δίκαιη και ίση μεταχείριση των δανειοληπτών.
Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο βασικός μέτοχος των 4 Τραπεζών.
Η στόχευση πρέπει να είναι ενίσχυση της ρευστότητας προς την αγορά και ανακούφιση των δανειοληπτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ