10/04/2021

Οι Κούρδοι καλούν σε διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για το Κομπάνι

Turkey Europe Kurdish ProtestsΠολλές κουρδικές οργανώσεις κάλεσαν σε κινητοποιήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αύριο ως ένδειξη συμπαράστασης στο Κομπάνι, που πολιορκούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Τις κινητοποιήσεις αυτές στηρίζουν και οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία.

Στην Τουρκία, όπου η κουρδική μειονότητα είναι ευμεγέθης και οι διαδηλώσεις για το Κομπάνι είχαν αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από τους πολίτες να απόσχουν από τις πορείες.

«Απευθύνω έκκληση στους πολίτες μας: να μη συμμετάσχετε σε αυτές τις πράξεις βίας» είπε ο Νταβούτογλου μετά την προσευχή της Παρασκευής όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Έχω δώσει σε όλους τους κυβερνήτες τις κατάλληλες συστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε την διατάραξη της δημόσιας τάξης» τόνισε ο ίδιος.

Οι Κούρδοι κατηγορούν την Άγκυρα ότι δεν προσφέρει βοήθεια προκειμένου να απωθήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν καταλάβει πολλά περιοχές και σημεία διέλευσης στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των πιο πρόσφατων διαδηλώσεων καθώς οι Κούρδοι εθνικιστές συγκρούστηκαν με τους Ισλαμιστές στους δρόμους των περιοχών στα νοτιοανατολικά της χώρας και στις μεγάλες πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ