OI ΗΠΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΩΣ STAGIAIRES ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 usa_04Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν όπλα και εκπαίδευση στους Αφγανούς μουτζαχεντίν με αρχηγούς τους Abdullah Azzam και τον Oussama ben Laden για να πολεμήσουν τη Σοβιετική Ένωση η CIA είχε συλλέξει πληροφορίες, ονόματα και άλλα στοιχεία των μαχητών σε κάποια αρχεία βάσης δεδομένων. Το όνομα Αλ Κάιντα που στα αραβικά σημαίνε «βάση», προέρχεται από αυτή την αμερικανική βάση δεδομένων. (dampress 1/12/14)

 Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες μετονόμασαν τους Μουτζαχεντίν της Συρίας σε «αντάρτες». Ωστόσο υπάρχουν και πολλές ομοιότητες μεταξύ της δημιουργίας της Αλ Κάιντα και των λεγόμενων «μετριοπαθών ανταρτών» στους οποίους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα αναθέσουν την ύστατη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Άσσαντ.Θα χρησιμοποιήσουν κοινό πρωτόκολλο για τη συλλογή βάσης δεδομένων από τα δίκτυα της αμερικανικής κατασκοπείας και τις πρεσβείες τους σε διάφορες περιοχές.H Washingon Post σε εκτενέστατο άρθρο της στις 29/11/14 αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες του νέου στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας. Μετά την αποτυχία της βάρβαρης συνταγής των ξένων τζιχαντιστών ξεκινάει ένα άλλος «πολιτισμένος» πολεμικός σχεδιασμός που θα δημιουργήσει Κ.Ε.Κ για τους υποψηφίους αντάρτες με πολύ αυστηρούς κανόνες επιλογής.

Όσοι επιλεχθούν θα ξεκινήσουν ως stagiaire λαμβάνοντας μέρος σε πρόγραμμα κατάρτισης . Θα περάσουν από διάφορες ψυχολογικές δοκιμασίες, τεστ αντοχής, και χρήση διαφόρων βιομετρικών στοιχείων. Αυτό το στάδιο θα είναι στην ουσία ένας προληπτικός έλεγχος ο οποίος θα διασφαλίζει στις ΗΠΑ ότι αυτοί οι αντάρτες δεν θα στραφούν εναντίον της( βλ. Ισλαμικό Κράτος).«Έχουμε μια αρκετά μακρά ιστορία στην εξέταση και διαλογή δυνάμεων υποκατάστασης » δήλωσε ο υπάλληλος του CENTCOM, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψει το σχεδιασμό.

Αξιωματούχοι είπαν ότι το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου που αναπτύχθηκε κυρίως από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ θα βασιστεί σε αυτό που περιγράφεται ως «κοινός πυρήνας» των πρωτοκόλλων ελέγχου.Συμπεριλαμβάνει εκπαίδευση μέσω των ΗΠΑ σε συνάρτηση με ξένες βάσεις δεδομένων πληροφοριών, συλλογή βιομετρικών στοιχείων και όταν αυτό είναι δυνατόν δεξαμενίζονται   πληροφορίες από τις τοπικές κοινωνίες των μελλοντικών μαχητών .Οι δε επικεφαλείς των ανταρτών θα υπόκεινται σε επιπλέον έλεγχο.Το νέο σχέδιο Ομπάμα για τη Συρία «είναι μοναδικό επειδή θα πάμε να εργαστούμε με τους μαχητές αλλά δεν θα τους συνοδεύσουμε στρατιωτικά στην αποστολή τους. Για αυτό και η διαδικασία της εξέτασης και διαλογής είναι τεράστιας σημασίας: Tο έχουμε μελετήσει πολύ σοβαρά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής Εθνικής Άμυνας. Τόνισε μάλιστα ότι οι μαχητές θα πρέπει επίσης να καταρτιστούν σχετικά με τους νόμους της ένοπλης σύρραξης. Δήλωσε ότι με αυτό το εκπαιδευμένο προσωπικό θα μάθουν να μη χρησιμοποιούν τα όπλα κατά των αμάχων όταν θα πολεμάνε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπως έκαναν οι Αφγανοί μουτζαχεντίν στη δεκαετία του 80 και οι οποίοι αργότερα στράφηκαν και κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Αξιωματούχος τόνισε ότι η επίσημη εξουσιοδότηση θα θοδεί με την έγκριση του Κογκρέσου , όταν ψηφίσει την   μακροπρόθεσμη υποστήριξη των ΗΠΑ στο πρόγραμμα κατάρτισης.

 Αλλοι Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «οι αντάρτες» θα αξιολογηθούν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκπαίδευσης για να εκτιμήσουν τις αντιδράσεις του κάτω από την πίεση, το φόβο και την κούραση. «Εκείνοι που παρουσιάζουν συμπεριφορά ασύμβατη με τα δικά μας στάνταρ και σκοπούς, θα απομακρύνονται από το πρόγραμμα», δήλωσε στέλεχος του CENTCOM. Δεν είναι σαφές κατά πόσο τα σχέδια ελέγχου θα μοιάζουν με τις υφιστάμενες διαδικασίες ελέγχου της CIA για την εκπαίδευση «ανταρτών».

«Ακόμα και όταν η κατάρτιση πραγματοποιηθεί», οι αξιωματούχοι προειδοποιούν «ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι οι ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν έναν ικανό αριθμό μαχητών». Το πρόγραμμα των ΗΠΑ μπορεί να απορροφήσει επίσημα μέχρι και 5.000 αντάρτες το χρόνο, αλλά ο Αρχηγός του Στρατού στρατηγός Martin Dempsey, έχει πει ότι χρειάζονται πολλές περισσότερες χιλιάδες για να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από τις περιοχές που ελέγχει στην ανατολική Συρία (και το οποίο η ίδια η Αμερική εκκώλαψε!)

Ο αμερικανικός στρατός διεξάγει τώρα αποτυπώσεις των προτεινόμενων χώρων για το πρόγραμμα κατάρτισης: οι αξιωματούχοι θα επιλέξουν μεταξύ των πιο μετριοπαθών ισλαμικών κρατών:τη γουαχαμπιτική Σαουδική Αραβία,την ανεκτική στους ισλαμιστές Τουρκία, το φονταμενταλιστικό Κατάρ (όπου ήδη υπάρχει στρατόπεδο εκπαίδευσης) ή την Ιορδανία που λόγω της αμερικανικής βάσης στο έδαφός της έχει γίνει ορμητήριο χιλιάδων μουτζαχεντίν κατά της Συρίας ή άλλων κρατών της Μ.Ανατολής.

Το     στάδιο της πρόσληψης των «σωστών ανταρτών» θα είναι πιο δύσκολο από το προκριματικό της διαλογής τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι δεν διαθέτουν εκτενή κατάλογο για τους μελλοντικούς αντάρτες της Συρίας, ειδικά κάτω από το επίπεδο του διοικητή. Για τον λόγο αυτό, οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στενά με τις χώρες που θα φιλοξενούν τα «κέντρα κατάρτισης» (ΚΕΚ) και με άλλες συμμαχικές χώρες της περιοχής, ώστε να προσλαμβάνουν και από εκεί μαχητές διαβαθμισμένους.

Οι υπεύθυνοι του «προγράμματος κατάρτισης» θα μπορούν να συνεργάζονται και να παίρνουν συμβουλές και από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που έχουν συνεργασθεί τα τελευταία χρόνια με τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης , συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης των ΗΠΑ.

dimpenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ