H ΡΩΣΙΑ ΕΚΑΝΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 6% ΣΤΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ,ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΑΚΟΥΓΙΟΥ…..

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

26927964

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

 Στη κοινή συνέντευξη τύπου μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν σήμερα στην Άγκυρα ανακοινώθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου θα προμηθεύει την Toυρκία με φθηνότερο αέριο κατά 6% με την δυνατότητα περισσότερης μείωσης στο μέλλον.

O Ερντογάν τόνισε ότι θα αυξηθεί ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ματαξύ των 2 χωρών και σε βάθος χρόνου ως το 2023 θα ανέλθει στα 100 δις από τα 32 που είναι σήμερα. Πιστοποίησε ότι οι τουρίστες από τη Ρωσία βρίσκονται στην 1η θέση των ξένων που επισκέπτονται την χώρα του.

μακέτα Ακούγιου
μακέτα Ακούγιου

Για το πυρηνικό εργοστάσιο δήλωσε ότι μετά την αναστολή 3 χρόνων είναι έτοιμη η μελέτη και ότι 200 νέοι Τούρκοι θα εκπαιδευθούν στη Ρωσία για να το επανδρώσουν. O Πούτιν ανταπάντησε ότι είναι έργο 20 εκατομυρίων δις και θα το υποστηρίξουν με κάθε τρόπο και ότι θα λάβουν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας μετά την Φουκουσίμα.

 Ο Πούτιν εξήρε το γεγονός ότι οι νέες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των 2 χωρών θα γίνουν στα εθνικά νομίσματα.Η Ρωσία αποτελεί μια σημαντική αγορά για επενδυτική δραστηριότητα όπως αποδείχθηκε και στους Ολυμπιακούς στο Σότσι που τούρκοι ανάδοχοι επένδυσαν 3 δις δολάρια τόνισε.

 4 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. (Hurriyet)

 Αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί το ρωσοιταλικό σχέδιο του αγωγού αερίου South Stream στο οποίο αντιτέθηκε η ΕΕ και αφού η Βουλγαρία δεν συναίνεσε. Ενώ είπε ότι θα μπορούσε να γίνει ένας σταθμός διανομής στο μέλλον στην Ελλάδα στα σύνορα με Τουρκία ώστε να παρακαμφθεί η Βουλγαρία που αρνήθηκε αλλά αυτό είναι είναι ένα λεπτό ζήτημα.(liberation)

O B.Πούτιν έφθασε στην Τουρκία σήμερα Δευτέρα για μια σύντομη επίσκεψη.Σκοπός της η ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των 2 χωρών κυρίως στον τομέα της ενέργειας παρά τις τριβές αναφορικά με το συριακό και την ουκρανική κρίση. Συνοδευόταν από πλειάδα υπουργών και συνάντησε τον Recep Tayyip Erdogan στο νέο του υπερπολυτελές μέγαρο το λευκό παλάτι στα τουρκικά «aksaray » σε προάστιο της Άγκυρας αφού πρώτα επισκέφθηκε το μαυσολείο του Atatürk.

 Президент России Владимир Путин и президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган
Προήδρευσαν σε μια σύσκεψη της επιτροπής για τη διμερή συνεργασία που θα καταλήξει σε μια σειρά από οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες .Σύμφωνα με επίσημη τουρκική πηγή η Άγκυρα θα επιδιώξει από τις συναντήσεις να πετύχει μια έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου όπως και πέτυχε που ανατιπροσωπεύει το 60% του εφοδιασμού της. Επίσης ζήτησε την αύξηση διοχέτευσης αερίου.

 3903777
Η Gazprom υποσχέθηκε να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα κάτι που προσκρούει στο ουκρανικό αφού η χώρα αυτή που σπαράσεται από τον εμφύλιο είναι κομβικός μεταφορέας του ρώσικου αερίου. Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μετά τη Γερμανία εισαγωγέας φυσικού αερίου από την Ρωσία.Η Μόσχα πήρε το συμβόλαιο για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία αντί 20 εκατομυρίων δολαρίων.Ο πρώτος από τους 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες οφείλει να παραδοθεί πριν το 2020. Ο Υπ. Περιβάλλοντος της Τουρκίας δήλωσε ότι συγκατατέθηκε στην περιβαλλοντική μελέτη για τον σταθμό αφού βρίσκεται σε σεισμογενές έδαφος στο Akkuyu (στο Νότο).

 Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των 2 χωρών έφθασε στα 32,7 δις το 2013. Οι 2 εταίροι φιλοδοξούν να τρπλασιάσουν το νούμερο και να το φθάσουν τάχιστα στα 100 δις. (AFP ,20 MINUTES)Les présidents turc et russe Tayyip Erdogan et Vladimir Poutine passent en revue la garde d'honneur au palais présidentiel à Ankara le 1er décembre 2014

 Όπως τόνισε την παραμονή της επίσκεψης ο Yuri Ushakov οι 2 πρόεδροι θα επικεντρωθούν σε διεθνή θέματα και κυρίως στο συριακό. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ήταν πολύ φειδωλοί στα περιφερειακά θέματα και κρίσεις. Ένα άλλο θέμα θα ήταν η στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία.( TASS)

 dimpenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ