Τσίπρας: Τι θα κάνει με Μερκελ, τρόικα και τράπεζες

wpid 20141201114656

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία, που θα του ζητηθεί, με τους δανειστές, όπως είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι δεν θα υπογράψει όχι μόνο επειδή δεν είναι Σαμαράς, αλλά επειδή υπάρχει και μία ηθική διάσταση και ότι «δεν δικαιούμαστε να κάνουμε αυτό το ατόπημα».
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ» ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ, ενώ απαντώντας στην ερώτηση ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα βρεθεί εκτός αγορών, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ήδη η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών.
Στην ερώτηση τι θα απαντήσει στην κ. Μέρκελ αν εκείνη αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στην κ. Μέρκελ το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους και των άλλων 27 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι δεν θα δώσει στη Γερμανίδα Καγκελάριο τη χαρά να απορρίψει ένα αίτημά του για συνάντηση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του μια συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Επίσης σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα ρισκάρουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης προκειμένου να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα σε σχέση με την Ελλάδα αλλάζει.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων και την αρθρογραφία στον ξένο Τύπο που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως απειλή, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μπορεί να κατανοήσει τον υποκειμενισμό των ξένων, ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ανήθικο αυτόν τον ρόλο να το παίζουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Άθλιο και ανήθικο, σημείωσε, είναι να κάνει ο πρωθυπουργός καφενειακού τύπου δηλώσεις για τις καταθέσεις στις τράπεζες και ακόμη πιο ανήθικο είναι κάποιοι που βρίσκονται σε καρέκλες εξουσίας να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει με ρεβανσισμό, ωστόσο τόνισε ότι θα ασκήσει δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ