Ο Μπουτάρης στο London School of Economics μίλησε για το μεγαλείο του!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

μπενιμπουταρης
 
Στην αίθουσα Hong Kong Theatre του London School of Economics μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έπειτα από την πρόσκληση του Δρ. Βασίλειου Μοναστηριώτη, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας. Ο κ. Μπουτάρης μίλησε για την τοπική αυτοδιοίκηση σε καιρούς κρίσεις ενώ εξήγησε πώς υπό την Δημαρχία του η πόλη άρχισε να ανακαλύπτει και πάλι

τον εαυτό της, ξεκινώντας από τον ιδιαίτερο δικό της τρόπο διακυβέρνησης.
Μπαίνοντας στην αίθουσα ο Δήμαρχος αφού χαιρέτισε τους νέους φοιτητές παρουσίασε εν συντομία αυτά που έκανε στην συμπρωτεύουσα αναφορικά με τον τουρισμό, την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων ακολουθώντας μάλιστα μια διευρυμένη πολιτική φιλίας με τους γειτονικούς λαούς ενώ μίλησε και για την δημοσιονομική πειθαρχία που προσπάθησε να επιβάλλει επιχειρώντας μια βαθιά δομική αλλαγή.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μπουτάρης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης η οποία αναδείχτηκε από τον Δήμο αλλά και στο Οθωμανικό της παρελθόν λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χωρίς την ισραηλιτική της κληρονομιά, η Θεσσαλονίκη θα είχε αρνηθεί την ίδια την ψυχή της το πλέον προοδευτικό και παραγωγικό κομμάτι της αστικής της τάξης. Και είναι βέβαιο ότι θα ήταν μια ακόμα καλύτερη πόλη, αν δεν ήταν η γερμανική φασιστική βία που οδήγησε στο ολοκαύτωμα. Ομοίως, αποδεχόμαστε και το Οθωμανικό παρελθόν της πόλης, για το οποίο «τολμούμε» να πούμε ότι δεν ντρεπόμαστε. Είμαστε οι πρώτοι που δεν το αντιμετωπίζουμε με εχθρότητα. Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην πόλη μας. Είναι η πλέον εξέχουσα μορφή και ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας. Και είμαστε τυχεροί που το σπίτι του βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Συνδυάζουμε όλες τις παραπάνω πρωτοβουλίες με μια ενεργή «διπλωματία των πόλεων», παρακάμπτοντας την κρατική ακαμψία και επιχειρώντας να προσελκύσουμε χιλιάδες τουρίστες από τις γειτονικές χώρες».
Αναφορικά με τις αλλαγές στην διοικητική δομή ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως επιχείρησε μια βαθιά δομική αλλαγή, η οποία επίσης ακολουθεί την κοινή λογική. «Μειώσαμε τον αριθμό των Διευθύνσεων του δήμου και ορίσαμε δύο γενικούς διευθυντές. Παρεμπιπτόντως, το ελληνικό κράτος ακόμη αρνείται τη δυνατότητα να οριστεί και τρίτος γενικός διευθυντής, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα για να καταλάβει ότι η βασική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο είναι η έλλειψη ενός αξιόπιστου και σταθερού διοικητικού μηχανισμού».
Τέλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε και για τα οικονομικά του Δήμου λέγοντας πως «για εμάς είναι θέμα αρχής να ολοκληρώσουμε τον προϋπολογισμό μας εμφανίζοντας πλεόνασμα. Όχι μόνο γιατί μας το λένε οι άλλοι, αλλά γιατί για εμάς αποτελεί απαράβατο κανόνα να ξοδεύουμε μόνον όσα έχουμε. Χωρίς εξωτερική πίεση, ακολουθούμε ένα πλάνο περικοπής εξόδων. Συγχρόνως ιεραρχήσαμε τους τομείς για τους οποίους μπορούμε να προσελκύσουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση και να αυξήσουμε τις δαπάνες μας, με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Αντίθετα, το ελληνικό κράτος δεν έχει στην πραγματικότητα καμία εναλλακτική λύση έναντι των προτάσεων της Τρόικα για το πώς θα δημιουργήσει ανάπτυξη και θα μειώσει τις δαπάνες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ