Η Σερβία ζητά δικαιώματα στη μειονότητα της, στην Αλβανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σερ«Η Σερβία έχει πλήρη ηθικό δικαίωμα να απαιτήσει, να δοθούν στη σερβική μειονότητα της Αλβανίας, τα δικαιώματα που έχουν παραχωρηθεί στη αλβανική μειονότητα στη Σερβία και επισημαίνω όλα τα δικαιώματα

σύμφωνα με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα» δήλωσε ο βουλευτής του σερβικού Κοινοβουλίου, Aleksandar Çotriq, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα, το οποίο συνεχίζει:

Η σερβική ραδιοτηλεόραση έχει «ανακαλύψει» ότι στην Αλβανία ζούνε 30 χιλιάδες Σέρβοι, ενώ ο πληθυσμιακό αυτός όγκος δεν αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία της Αλβανίας, ενώ στην Κοιλάδα του Πρέσεβο σύμφωνα με τα στοιχεία του Βελιγραδίου ζούνε πάνω από 100 χιλιάδες Αλβανοί.

Ο Αλεξαντάρ Τσότριτς , όπως γράφει η Koha net, είναι αδύνατη η καταμέτρηση των Σέρβων στην Αλβανία, χωρίς να έχει γίνει εθνοτική, θρησκευτική, γλωσσική καταγραφή από το αλβανικό κράτος για τη σερβική μειονότητα, αφού αυτή με την ελληνική και άλλων μποϊκόταραν την απογραφή της Αλβανίας του 2011.

Σύμφωνα με τον Σέρβο βουλευτή, η σερβική μειονότητα στην Αλβανία, εδώ και 70 χρόνια δεν έχει σχολεία στη μητρική γλώσσα και σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις τώρα, τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για ίδρυση σχολείων μειονοτικών για την εκμάθηση της σερβικής γλώσσας.

Ο Αλεξαντάρ Τσότριτς, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα, είχε επισκεφθεί την Αλβανία, επικεφαλής σερβικής αντιπροσωπείας και συναντήθηκε με τη σερβική μειονότητα στη Σκόδρα, όπου παραπονέθηκε ότι δεν υπάρχει στις εκεί εκκλησίες σερβικός κλήρος. Ο ίδιος αναμένει ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ