Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Ο "Χαλίφης" θα προεδρεύσει ενός υπουργικού συμβουλίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ερντογανO Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προεδρεύσει μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, προχωρώντας σε μια πρωτοφανή ενέργεια για έναν επικεφαλής του τουρκικού κράτους η οποία ερμηνεύεται ως ένα βήμα στην προώθηση των σχεδίων του να καταστήσει πιο ισχυρό το ρόλο του προέδρου της χώρας.


Το να προεδρεύσει ενός υπουργικού συμβουλίου αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα στο πλαίσιο των φιλοδοξιών του που είναι, τελικά, να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να γίνει η Τουρκία μια χώρα που θα έχει το πολίτευμα της Προεδρικής Δημοκρατίας και όχι της προεδρευομένης Δημοκρατίας που έχει σήμερα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Τύπο ότι θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την 19η Ιανουαρίου, η οποία θα διεξαχθεί στο νέο προεδρικό μέγαρο, που είναι πολυτελές και άκρως αμφιλεγόμενο και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Άγκυρα, στο Μπεστέπε.

«Θα συγκαλέσω το υπουργικό συμβούλιο τη 19η Ιανουαρίου στο Μπεστέπε και θα προεδρεύσω της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου», δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας ότι το Σύνταγμα του επιτρέπει να το κάνει αυτό.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σενάρια ότι υπήρξαν τριγμοί μεταξύ της ομάδας του Ερντογάν και του γραφείου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου όταν ο πρωθυπουργός απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τις δηλώσεις ενός συνεργάτη του Ερντογάν που υποστήριξε ότι ο πρόεδρος θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο την 5η Ιανουαρίου.

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε την κατάσταση σήμερα επισημαίνοντας ότι «έχω συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό».

«Ο πρόεδρος μπορεί να ασκεί τις εξουσίες του… Μπορώ να συγκαλώ το υπουργικό συμβούλιο από καιρού εις καιρόν, αυτό δεν θα πρέπει να ενοχλεί κανέναν» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ