Δεν υπάρχει κίνδυνος για Grexit, παρά τους λεονταρισμούς της Γερμανίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Merkel Declares On Nuclear Energy And Japan DisasterΠριν από λίγο, το ελληνικό τριετές ομόλογο ήταν στο 15,32%, το πενταετές στο 12,27%  και το δεκαετές στο 10,65%. Με τέτοια επιτόκια δανεισμού από τις αγορές, που δείχνουν πλήρη χρεοκοπία της χώρας, μέλλον δεν υπάρχει. Με αυτά τα δεδομένα, το μέλλον είναι είτε εθνικό νόμισμα, είτε αιχμάλωτοι για πάντα στα μνημόνια. Αυτό είναι το success story του κ. Σαμαρά, ο οποίος αντί να ζητήσει ένα συγνώμη από το λαό για την παταγώδη αποτυχία του, τρομοκρατεί και από πάνω για κάτι που ήδη είναι μια πραγματικότητα.
Παρ’ όλα αυτά, αν η Ευρωζώνη θα είχε πρόβλημα το 2010 από μια απρόβλεπτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και παρότι σήμερα έχει καταφέρει να οχυρωθεί οικονομικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (συζητήσιμο κι αυτό), εντούτοις σήμερα μια έξοδος θα έχει διαλυτικές συνέπειες για την Ευρωζώνη. Θα είχε δε διαλυτικές συνέπειες, γιατί θα αποδείκνυε στις διεθνείς αγορές και στα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ότι ολόκληρη Ευρωζώνη δεν κατάφερε να διασώσει ένα μικρό μέλος της, παρά τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πακτωλό δανείων από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα ίδια τα κράτη της Ευρωζώνης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αγορές θα έσπευδαν να προεξοφλήσουν δραματικά την πλήρη αδυναμία της Ευρωζώνης.
Και μόνο ότι το ευρώ αυτή τη στιγμή σε σχέση με το δολάριο είναι στο 1,18 με τάση προς τα κάτω, φανταστείτε απλά που θα πάει εάν η Ευρωζώνη δεν καταφέρει τελικά να βοηθήσει ένα μικρό μέλος της.
Μπορεί σήμερα λοιπόν να κάνει λεονταρισμούς η Γερμανία και να μπλοφάρει, αλλά από την επόμενη των εκλογών και ειδικά στην περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, θα αλλάξει αμέσως στάση, γιατί η κρίση σύντομα θα κτυπήσει και την ίδια.
Πέτρος Χασάπης
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ