Λούκα Κατσέλη: Η Ε.Ε. επιτρέπει στη νέα κυβέρνηση ν΄ αλλάξει το μίγμα της πολιτικής!
Γράφει ο Αιας
«Η Ευρωπαική Ένωση παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε νέα διακυβέρνηση κράτους-μέλους να προβαίνει στη διαφοροποίηση του «μείγματος» πολιτικής, εκπονώντας το δικό της Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
Αποκαλυπτική η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ έδωσε ηχηρή απάντηση στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, που λίγες ώρες νωρίτερα είχε κάνει λόγο για «βρόμικη» έξοδο από το Μνημόνιο.
Η Λούκα Κατσέλη, επικαλέστηκε το άρθρο 11 της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ/8.11.2011, του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Ένωσης, σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών-μελών, το οποίο ορίζει ρητά ότι, «ουδεμία διάταξη της παρούσας οδηγίας εμποδίζει μια νέα κυβέρνηση κράτους μέλους να επικαιροποιεί το οικείο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, ώστε αυτό να αντανακλά τις νέες της πολιτικές προτεραιότητες, Στην περίπτωση αυτή η νέα κυβέρνηση επισημαίνει τις διαφορές με το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο».
Εξ αυτού συνάγεται, τόνισε η Λ. Κατσέλη, ότι, «η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, μπορεί να διαμορφώσει, με βάση τις πολιτικές της προτεραιότητες, το δικό της Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».
Παράλληλα, με το κύρος, που της προσδίδει η διεθνής δράση και εμπειρία της, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «μπορεί η διαπραγμάτευση να είναι σκληρή, να πάρει ίσως χρόνο, αλλά κάπου θα καταλήξει και σίγουρα το αποτέλεσμά της θα φέρει τη χώρα σε μια καλύτερη θέση από αυτή που είναι σήμερα», επισημαίνοντας ότι, ούτε η Ελλάδα ούτε οι δανειστές μας, έχουν κίνητρο να μην τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση. «Σήμερα, τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς, αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός για την ακολουθούμενη πολιτική. Γίνεται μια γόνιμη αντιπαράθεση για την ανάγκη απομείωσης του χρέους, αλλαγής του μείγματος πολιτικής, προώθησης επενδύσεων και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για τη διεύρυνση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης των Ευρωπαικών οικονομιών», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτή η Οδηγία ενισχύει τη θέση, την οποία σταθερά διατυπώνει η Λούκα Κατσέλη, για την υιοθέτηση ενός ριζικά διαφορετικού «μείγματος» πολιτικής, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης, με κύριους στόχους:
α) Την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τον απεγκλωβισμό από την παγίδα της λιτότητας.
β) Την αναδιάρθρωση του χρέους, για την απόδραση από την παγίδα της χρεοκοπίας.
γ) Την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, για την απεμπλοκή από την παγίδα της παραγωγικής αποσάθρωσης, και
δ) Τη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για την έξοδο από την παγίδα της φτώχειας.