Αβουλος διακομιστής των Νατοϊκών θέσεων ο ΥΠΕΞ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20150130095348

Με αυτά ακριβώς τα λόγια ο Πρόεδρος της Συμαχείας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε τον κύπριο υπουργό των εξωτερικών. Δριμύ το κατηγορώ πολύς ο θυμός όλων εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.
Ενοχλημένη και η Κύπρος με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά στο περίφημο κείμενο των 28 για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο συζητείθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με δεδομένη την αντίθεση και της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών – μελών της ΕΕ στην επιβολή νέων αντιρωσικών, η συνεδρίαση αποκτά κρίσιμη σημασία για την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης η Λευκωσία έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία της σε μια νέα κοινή δήλωση της ΕΕ για την Ουκρανία για πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Λόγω των αντιρρήσεων που έχουν τεθεί από πολλές χώρες της ΕΕ, μια τέτοια δήλωση δεν πρόκειται να εγκριθεί από τους 28 ΥΠΕΞ » επεσήμανε ο Χριστοδουλίδης.
«Η ΕΕ δεν μας άφησε χρόνο να μελετήσουμε το νέο κείμενο των 28»
Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Κύπρος και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τις προηγούμενε μέρες για το περιεχόμενο της δήλωσης που εκδίδεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Δεν ακολουθήθηκε η συνήθης πρακτική και δεν ενημερωθήκαμε έγκαιρα για το περιεχόμενο της δήλωσης που εμφανίστηκε ως κοινή θέση των 28» τόνισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η Λευκωσία εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν παρείχε επαρκή χρόνο στις κυβερνήσεις για να εκφράσουν τα σχόλιά τους και τις ενστάσεις τους και προχώρησε στην έκδοση κειμένου χωρίς τη συγκατάθεση κάποιων μελών της ΕΕ.
O Υπουργός Εξωτερικών, για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ανεπαρκής και ανίκανος να θέσει τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τις αμερικανικές και νατοϊκές ιδεοληψίες του, δεν λειτουργεί ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας οφείλει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να αναβαθμίσει το ρόλο της, αλλά ως άβουλος διακομιστής των Νατοϊκών θέσεων. Την ώρα που θα συζητείται στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το ενδεχόμενο παράτασης των υφιστάμενων κυρώσεων ή λήψης νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επιλέγει να αφήσει κενή καρέκλα, να παραμείνει στην Κύπρο, αναμένοντας να δεχτεί αύριο τον Αλβανό ομόλογο του. Ο κ. Κασουλίδης αδυνατεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και πως αυτή επηρεάζει τα εθνικά μας συμφέροντα είτε για να μην στεναχωρήσει τους `στρατηγικούς του εταίρους`, τις ΗΠΑ, φυγομαχεί για να μας λέει σε λίγους μήνες ότι η απόφαση λήφθηκε εν τη απουσία του. Η κυβέρνηση δεν είναι πλέον ανίκανη να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά έχει καταστεί και επικίνδυνη.
Ακόμα και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειχνε μικρά ψήγματα αντίστασης στις παροτρύνσεις των ΗΠΑ και Βρετανίας ο κ. Κασουλίδης φρόντιζε να τον υποσκάπτει με τις δημόσιες δηλώσεις του που ευθυγραμμίζονταν πλήρως με τα αμερικανικοβρετανικά κελεύσματα που βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα εθνικά μας συμφέροντα. Με τις αναφορές του κ. Κασουλίδη, ότι ανήκουμε τάχατες στη Δύση, ότι είμαστε τάχατες `στρατηγικοί εταίροι` των ΗΠΑ μόνο για θέματα τρομοκρατίας που ενδιαφέρουν τους Αμερικάνους και όχι για το Κυπριακό που ενδιαφέρει εμάς, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο κ. Κασουλίδης δεν λειτουργεί ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας οφείλει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να αναβαθμίσει το ρόλο της, αλλά ως άβουλος διακομιστής των Νατοϊκών θέσεων. Η κυπριακή κοινωνία διερωτάται, τί μεσολάβησε από τη προχθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που ευθυγραμμίστηκε με την αξιοπρεπή θέση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μέχρι τη χθεσινή δυσάρεστη και επικίνδυνη έκπληξη που μας επιφύλαξε ο κ Κασουλίδης. Ποια πρεσβεία ξένη παρενέβη;
Γιατί η Ρωσία να μας στηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να συγκρούεται για χάρη της Κύπρου με τις ΗΠΑ και την Αγγλία τις οποίες συνεχίζει να εξυπηρετεί η Κυπριακή Κυβέρνηση σε βάρος των ρωσικών συμφερόντων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ξεκαθαρίσει αν ήταν ενήμερος για τη φυγομαχία του κ. Κασουλίδη από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο κ. Κασουλίδης έχει αποποιηθεί το ρόλο του αρνούμενος να παραστεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να προασπιστεί τα Κυπριακά συμφέροντα. Συμμερίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την όλη προσέγγιση του Γιαννάκη Κασουλίδη;
Ντίνος Ορφανός ΤΡιμίκλινη
Email: [email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ