Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Τώρα: Συνέντευξη Βαρουφάκη – Σόιμπλε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid-20150205022207.pngΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Σόιμπλε: Διαφωνούμε αλλά θα τα βρούμε!

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Διαφωνήσαμε αλλά ξεκίνησε η διαπραγμάτευση!

Σόιμπλε: Μιλήσαμε αρκετά, είχαμε ορισμένες διαφωνίες αλλά εντέλει συμφωνήσαμε οτι θα πρέπει να υπερασπίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική. Ο δρόμος πίσω μας δεν ήταν εύκολος, και η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο. Το είχα πει μάλιστα και στην βουλή. Θα πρέπει στην Γερμανία να δείχνουμε σεβασμό και κατανόηση στην Ελλάδα και για τις θυσίες και για τον δύσκολο δρόμο. Οι αιτίες όμως για αυτόν τον δύσκολο δρόμο βρίσκονται στην Ελλάδα και όχι στην Ευρώπη. Και φυσικά δεν βρίσκονται στην Γερμανία.

Έχουμε κανει πρόοδο αλλά έχουμε ακόμα πολλά να γίνουν. Παρακολούθησα τον προεκλογικό αγώνα. Στην Ελλάδα δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα αλλά έχει γίνει πρόοδος. Πολύ περισσότερο από όσο περίμεναν κάποιοι…

Η ανεργία αρχίζει να μειώνεται, έχουν πρωτογενές πλεόνασμα!

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο Ευρώ, είναι ηθικό μας χρέος να κατανοούμε ο ένας τον άλλον και τότε λύνονται τα προβλήματα. Δεν μπορέσαμε να βρούμε κοινές λύσεις σήμερα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να μιλήσει με την Τρόικα. Δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη. Το θέμα μας είναι να αποκριθούμε στις εξελίξεις και στις αυξανόμενες απαιτήσεις για ανταγωνιστικότητα. Και να έχουμε διαρκώς ανάπτυξη σε δύσκολο περιβάλλον. Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, ταχύτεροι, ευέλικτοι. Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις πρέπει να κινηθούν βάσει των θεσμικών πλαισίων.

Να φορολογηθούν οι πλούσιοι, να καταπολεμηθεί η διαφθορά, μπορούμε να αποστείλουμε 500 φορολογικούς συμβούλους στην Ελλάδα!

Μιλήσαμε για διμερή βοήθεια και προγράμματα, για αναπτυξιακή βοήθεια μέσω της τράπεζας KFW προκειμένου η Ελλάδα να έχει πρόοδο.

Δεν έκρυψα τον σκεπτικισμό μου για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Θα πρέπει να σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και την θέληση των άλλων λαών.

Έχουμε οικοδομήσει από κοινού ένα Ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν είναι ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά διμερείς συμφωνίες που επικυρώνονται. Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε τις συμφωνίες και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη είναι η αξιοπιστία. Εμείς είχαμε καλές προθέσεις έναντι της Ελλάδας με τα προγράμματα. Ήταν προγράμματα βοήθειας μέσω αντιπαροχής ώστε να λύνονται τα προβλήματα εκεί που δημιουργήθηκαν.

Το ισχύον πρόγραμμα εάν αλλάξει, τότε θα χρειαστεί μια συμφωνία. Μία νέα έγκριση για ένα νέο πρόγραμμα. Συζητήσαμε ανοιχτά τα προβλήματα, δεν καταλήξαμε σε κάποια λύση σήμερα. Εκείνο που είναι σημαντικό αυτή την στιγμή είναι η πρόσβαση στις αγορές. Πρέπει να ακολουθήσουμε έναν δρόμο με ανάπτυξη. Η Γερμανία θα συμβάλλει ώστε η Ευρώπη να παραμένει στον δρόμο της προόδου. Δεν θα κουραστώ να αντλώ διδάγματα από την ιστορία. Μια ενιαία Ευρώπη είναι το καλύτερο μέλλον για όλους μας. Και ανησυχώ που αυτό το όραμα χάνει υποστήριξη όχι μόνον σε χώρες με πρόγραμμα αλλά και σε άλλες. Η αξιοπιστία είναι θεμέλιο για την εμπιστοσύνη.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Υπογράμμισα στον Σόιμπλε το σχέδιο μας για μια λειτουργική Ελλάδα σε μία Ευρώπη που θα προοδεύει. Δεν συμφωνήσαμε σήμερα αλλά το σημαντικό είναι ότι μπήκαμε σε διαπραγμάτευση. Δεν συζητήσαμε για την διαχείριση του χρέους, βάλαμε όμως το πλαίσιο για μία προσέγγιση που θα τελειώσει την κρίση. Τα Ελληνικά οικονομικά προβλήματα φέρνουν απογοήτευση στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπη.

Η Ευρώπη για τον Σόιμπλε είναι πρόγραμμα ζωής. Η κυβέρνηση μας είναι ένας εταίρος για εξεύρεση λύσεων όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Η κυβέρνηση θα πολεμήσει διαφθορά, φοροδιαφυγή, κακοδιαχείριση και σπατάλη. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε τεχνική και ηθική υποστήριξη. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα κατέρρευσε, πολλές ζωές χάθηκαν. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα χρεωκοπίας ως έλλειψη ρευστότητας. Μέγα λάθος.

Αυτό το δάνειο που πήραμε με τις μεταρρυθμίσεις δεν προσέφερε απολύτως τίποτα. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι εδώ και συζητάω με τους εταίρους. Από την κυβέρνηση μας μπορείτε να περιμένετε λογική και προτάσεις, που δεν στηρίζονται μόνον στην προώθηση των συμφερόντων του μέσου Έλληνα, αλλά και του μέσου Ευρωπαίου.

Από εμάς θα περιμένετε ειλικρίνεια, αλήθεια, σωστές μακροοικονομικές αναλύσεις και σχεδιασμούς. Θέλουμε λίγο χρόνο για να παρουσιάσουμε στην Τρόικα τις προτάσεις μας και συγκεκριμένο οδικό χάρτη για μεσομακροπρόθεσμες ενέργειες. Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στον σεβασμό των συμφωνιών αλλά και την εξέλιξη των κανόνων.

Με δηλώσεις τύπου “Οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα” δεν γίνεται τίποτα. Η χώρα του Γκαίτε ήταν για δύο αιώνες πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες διαννοούμενους, όπως η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Μόνο το γερμανικό έθνος μπορεί να καταλάβει μια χώρα που έχει υποστεί ταπείνωση, χωρίς ελπίδα, όπως η Ελλάδα μπορεί να εκκολάψει το αυγό του φιδιού. Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα δεν είναι νεοναζιστικό αλλά ναζιστικό. Και είναι ειρωνία να αναπτύσσεται όχι στην Γερμανία όπου γεννήθηκε ο ναζισμός, αλλά στην Ελλάδα που τον πολέμησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ