Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΔΝΤ: Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με την κυβέρνηση της Ελλάδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20150205095947

«Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να εξετάσουμε τις ιδέες, τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις πολιτικής που θέλει να λάβει η νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα.
Ο κ. Ράις επανέλαβε για «μια ακόμη φορά», όπως είπε, ότι υπάρχει «συμφωνημένο πλαίσιο» για το χρέος.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, σημείωσε ήταν μια «συνάντηση γνωριμίας» και ότι «συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».
Πρόσθεσε ότι «μέχρι αυτή την στιγμή, δεν υπήρξαν άλλες επαφές υψηλού επιπέδου» και πως «δεν έχουν προγραμματιστεί», ενώ σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.
Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να αποχωρήσει από την τρόικα, επανέλαβε την «υποστήριξη και τη βοήθεια» που προσφέρει το Ταμείο, με βάση το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι για μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να υπάρξει εκτενής συζήτηση.
Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, επανέλαβε ότι υπάρχει «συμφωνημένο πλαίσιο» στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση» με τις ελληνικές Αρχές για αλλαγή σ’ αυτό το πλαίσιο, προσθέτοντας ότι όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει για να φθάσει το χρέος κάτω του 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, «για όσο η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος», όπως είπε.
Σε ερωτήσεις για πιθανές επιλογές και λύσεις του ζητήματος του χρέους, ο Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί, ενώ για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα, επανέλαβε ότι είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα και την ΕΚΤ.
Ερωτηθείς αν το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2010 είχε γίνει για τη διάσωση της Ευρώπης, διατύπωσε την άποψη ότι δεν ευσταθεί αυτό, σημειώνοντας ότι «πρώτα από όλα έγινε για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός την κρίση και δευτερευόντως για να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. τη διάχυση της κρίσης».
Σε ερώτηση για την πρόσφατη επιστολή του πρώην διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ, στη εφημερίδα Financial Times, με την οποία υποστήριξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε ελάφρυνση 50% του ελληνικού χρέους και μείωση κατά 50% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις», ο κ. Ράις επανέλαβε ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα και άρθρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ