Ποια είναι η καλύτερη χώρα για να ζεις;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

hdioslo.jpgΠοια είναι η καλύτερη χώρα για να ζεις; Πραγματική εκπληξη η πρωτη θεση οπως και η θεση της Ελλαδας.
Ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα του Human Development Index και στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται για η Νορβηγία, με την χώρα μας να καταλαμβάνει της 29η θέση, την ίδια με πέρσι.
Ο δείκτης αυτός του ΟΗΕ εξετάζει μια σειρά μεταβλητών , όπως η εκπαίδευση, το προσδόκιμο ζωής, το κατά κεφαλήν εισόδημα και με τα οποία υπολογίζει την αναπτυξιακή δυναμική κάθε χώρας. Από το 2010 μάλιστα έχει εισάγει στην ανάλυση και τον παράγοντα των «ανισοτήτων» για να παράξει περισσότερο ακριβή στοιχεία.
Η Νορβηγία που διατηρεί την πρωτοκαθεδρία τα τελευταία χρόνια διαθέτει ένα από τα υψηλότερα μέσα εισοδήματα στον κόσμο, πολύ καλό προσδόκιμο ζωής και ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη.
Η δυτικότερη χώρα της σκανδιναβικής με πρωτεύουσα το Όσλο, που συνορεύει από την ξεριά με Σουηδία, Φινλανδία και Ρωσία και από την θάλασσα με την Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται μια από τις πιο προηγμένες και προοδευτικές χώρες στον κόσμο.
Με πληθυσμό λίγο πάνω από τα 5 εκατομμύρια κατοίκους, ο πλούτος της βασίζεται κυρίως στην εξόρυξη πετρελαίου, αλλά προέρχεται επίσης και από το φυσικό αέριο, την ξυλεία και τα ορυκτά της.
Με προσδόκιμο ζωής στα 81,7 χρόνια, κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 67.245$, παιδική θνησιμότητα στο 0,248%, ανεργία στο 4,6% και μηδενικό αναλφαβητισμό, τα συνδυαστικά στοιχεία της Νορβηγίας είναι τα καλύτερα στον κόσμο.
Η Νορβηγία κυβερνάται, μετά και τις βουλευτικές εκλογές του 2013, από την Πρωθυπουργό, Έρνα Σόλμπεργκ, Πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος, που ηγείται ενός δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι δέκα καλύτερες χώρες σύμφωνα με τον HDI είναι οι εξής
1) Νορβηγία
2) Αυστραλία
3) Ελβετία
4) Δανία
5) Ολλανδία
6) Γερμανία
7) Ιρλανδία
8) ΗΠΑ
9) Καναδάς
10) Νέα Ζηλανδία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ