Οι Γερμανοί θέλουν να «κουκουλώσουν» το σκάνδαλο της Volkswagen

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

VWΣε κόντρα μεταξύ των Ελλήνων και Γερμανών εισαγγελέων κατέληξε το ραντεβού στη Χάγη μεταξύ δικαστικών κλιμακίων από 18 χώρες, τις οποίες αφορά το σκάνδαλο της Volswagen.

Το γεγονός ότι οι Γερμανοί αξίωσαν να ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση με το «πειραγμένο» λογισμικό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μόνο στη χώρα τους και να μην κινηθεί ποινική διαδικασία σε καμία άλλη χώρα, προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση αφού πέραν της ελληνικής άρνησης ανάλογη στάση να αποδεχτούν αυτή την αξίωση επέδειξαν κι άλλες χώρες. Μάλιστα η ελληνική αντιπροσωπεία επικαλέστηκε τη στάση της γερμανικής δικαιοσύνης στο σκάνδαλο της Siemens για να απορρίψει τους ισχυρισμούς των Γερμανών εισαγγελέων ότι οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από τις άλλες χώρες θα πρέπει να αποσταλούν σ’ αυτούς γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «επικάλυψη του αξιοποίνου».

21.000 Αυτοκίνητα

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, στη χώρα μας κυκλοφορούν τουλάχιστον 21.000 αυτοκίνητα, τα οποία μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα λογισμικού.

Γι’ αυτό και στη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της Eurojust, οι Έλληνες εισαγγελείςΕλένη Τουλουπάκη και Χρ. Τζούρας, αντέδρασαν έντονα στις αιτιάσεις των Γερμανών, επικαλούμενοι την εμπειρία της Siemens.

«Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τη Γερμανία, επειδή στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα», είπαν οι δύο Έλληνες εισαγγελείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γερμανία, για την υπόθεση αυτή, προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής και όχι ποινικές κυρώσεις.

Αρνητικοί στις αξιώσεις των Γερμανών εμφανίστηκαν επίσης και οι εισαγγελικοί λειτουργοί από διάφορες χώρες όπως, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Η Ελλάδα πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Ιταλία και τη Γαλλία για την ανταλλαγή στοιχείων και την παροχή τεχνογνωσίας που θα διευκολύνουν την πορεία της έρευνας. Τελικά, η συνάντηση της Χάγης αποφασίστηκε να… επαναληφθεί, προκειμένου οι Γερμανοί να εκθέσουν τα επιχειρήματα τους.

Στη χώρα μας, συνεχίζεται, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλ. Ζαγοραίος, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος, όπως της απάτης σε βάρος του Δημοσίου που συνδέεται με τα… χαμένα, για τα δημόσια ταμεία, τεράστια χρηματικά ποσά από τα τέλη ταξινόμησης.

Η έρευνα εκτείνεται από το 2011 και μετά, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί χρονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετοχή στο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της VW φέρεται να έχει και η BOSH για το επίμαχο λογισμικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ