9/05/2021

Βίζερ: Ως το Πάσχα η αξιολόγηση και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

imageΜέχρι το Πάσχα των Ορθοδόξων, στις αρχές Μαΐου, θα διαρκέσουν οι συζητήσεις με την Ελλάδα, σημειώνει ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στη «Wirtschafts Blatt», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν φαίνεται να εκπληρώνει για μια ακόμη φορά τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Όπως αναφέρει ο Τόμας Βίζερ, παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών τον Ιούλιο το 2015, για μια μείωση του χρέους σύντομα.

Πρόκειται για ένα «ερωτικό τρίγωνο», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι λίγο πιο αισιόδοξοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Όμως, το ΔΝΤ έχει πολλές φιλόδοξες ιδέες σχετικά με το πώς τα άλλα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και πώς η Αθήνα θα πρέπει παραλλήλως να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί», επισημαίνει ο πρόεδρος του Euroworking Group.

Ερωτηθείς αν πρέπει να περιμένουμε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σημειώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα όσα μένουν ακόμη υπό διαπραγμάτευση σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για να προσθέσει ότι το πιθανότερο θα αφορά ένα ονομαστικό «κούρεμα» (haircut) που θα αφορά τις διευκολύνσεις πληρωμών, την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων και τη μείωση επιτοκίων.

Όπως ανέφερε, θα υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση των υποχρεώσεων πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας.

Παράλληλα, τόνισε ότι ένα Grexit αποκλείεται, καθώς κανείς δεν επιθυμεί μια τέτοιου είδους αστάθεια και συμπληρώνει ότι η Ιταλία είναι αυτή που προκαλεί ερωτήματα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές ανεπάρκειες στο διοικητικό και δικαστικό σύστημα, προβλήματα στα οποία έρχονται να προστεθούν τα θέματα κατανομής εισοδήματος μεταξύ των περιφερειών και τα προβλήματα παραγωγικότητας.

«Ως εκ τούτου, δεν θα είναι πολύ εύκολο (σ.σ. η Ιταλία) να βγει από το επίκεντρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ