9/05/2021

Ένας δήμαρχος στην Κύπρο, γκρέμισε το κύκλωμα της διαπλοκής της Helector-Χιονοστιβάδα εξελίξεων για ΧΥΤΑ Πάφου και ΟΕΔΑ Κόσιης

201603141353430929

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ 12 ΑΤΟΜΑ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Του Μάριου Αδάμου
Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν μετά τη θεληματική κατάθεση του Γενικού Διευθυντή της Helector Ιωάννη Κοκότση και κατόπιν συνεννόησης με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διαταγμάτων κράτησής τους και είναι αντιμέτωποι με τις ίδιες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κι οι υπόλοιποι συλληφθέντες
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, τρεις λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών που αποτελούν την Επιτροπή που έδινε τις προσφορές, καθώς και ένας συνταξιούχος λειτουργός του ΥΠΕΣ
Ο ΓΔ της Helector, στην κατάθεσή του, φέρεται να έχει δώσει λεπτομέρειες για τα ποσά που πήραν, πότε τα πήραν και πού, γεγονός που έλυσε τα χέρια της Αστυνομίας για να αποταθεί στο Δικαστήριο και να ζητήσει σύλληψη των υπόπτων
Καταιγιστικές ήταν χθες οι εξελίξεις σε σχέση με τις ατασθαλίες και τα σκάνδαλα που αφορούν τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Πάφου και της Μονάδας Ολοκλήρωσης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης. Μετά από αποκαλυπτική, θεληματική, κατάθεση τού υπό κράτηση Γενικού Διευθυντή της ελλαδικής εταιρείας Helector Ιωάννη Κοκότση, η Αστυνομία, κατόπιν συνεννόησης με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, εξέδωσε διατάγματα σύλληψης 12 προσώπων. Ανάμεσα στους 12 συλληφθέντες βρίσκεται και ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, στον οποίο αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες χθες λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Λουρουτζιάτης είχε εκφράσει στο ΚΥΠΕ, αλλά και σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης άγνοια για το ενδεχόμενο σύλληψής του. «Δεν έχω ιδέα, είδα κι εγώ στο διαδίκτυο αυτά που μεταδίδονται, δεν μου είπε κανένας κάτι, μέχρι στιγμής δεν ξέρω οτιδήποτε», είχε αναφέρει χαακτηριστικά.
Ποιους έδωσε ο Κοκότσης
Σύμφωνα με πληροφορίες του διαδικτυακού Sigmalive και της τηλεόρασης «Σίγμα», τα 12 πρόσωπα τα οποία κατονόμασε στη θεληματική κατάθεσή του ο Κοκότσης είναι τα ακόλουθα:
1. Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Λουρουτζιάτης
2. Τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης
3. Τελών σε διαθεσιμότητα Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης, ο οποίος βρισκόταν ήδη υπό κράτηση και για άλλες υποθέσεις
4. Μιχάλης Πάντης, επιβλέπων των εργασιών στην Κόσιη
5. Αντώνης Κουρουζίδης, Λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που έδινε τις προσφορές
6. Στέλιος Παπαδόπουλος, Λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που έδινε τις προσφορές
7. Χριστάκης Πέτρου, Λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που έδινε τις προσφορές
8. Γιώργος Κουλαππής, πρώην λειτουργός ΥΠΕΣ
9. Νίκος Κουλαππής, γιατρός, υιός του υπόπτου 8
10. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πρώην Διευθυντής της Helector
11. Ημάρ Μπακλέρ, υπάλληλος Helector
12. Αθανάσιος Κατρής, υπάλληλος Helector
Σήμερα στο Δικαστήριο
Την ώρα που το ρεπορτάζ βρισκόταν στη διαδικασία εκτύπωσης, η Αστυνομία είχε περάσει χειροπέδες σε επτά πρόσωπα και βρίσκονταν σε εξέλιξη ανακρίσεις, ενώ ήταν θέμα χρόνου και η σύλληψη των υπολοίπων.
Σημειώνεται πως, μετά την έκδοση των ενταλμάτων και τη σύλληψη των υπόπτων, η ανακριτική ομάδα που έχει συσταθεί για χειρισμό των υποθέσεων θα διενεργούσε ανακρίσεις, με στόχο σήμερα οι συλληφθέντες να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διαταγμάτων κράτησής τους, τα οποία θα συμβάλουν τα μέγιστα για ταχεία διερεύνησή τους. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, ο ΓΔ της Helector στην κατάθεσή του φέρεται να έχει δώσει λεπτομέρειες για τα ποσά που πήραν, πότε τα πήραν και πού, γεγονός που έλυσε τα χέρια της Αστυνομίας για να αποταθεί στο Δικαστήριο και να ζητήσει σύλληψη των υπόπτων. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι ύποπτοι είναι αντιμέτωποι με τις ίδιες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κι οι υπόλοιποι συλληφθέντες για τις υποθέσεις, που μεταξύ άλλων αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος και συνωμοσία προς καταδολίευση.
Συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες
Την ίδια ώρα, οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς μετά και την κατάθεση του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Helector, που τελεί υπό κράτηση. Το κλιμάκιο των ανακριτών, με επικεφαλής τον Λοχία Γιάννο Κωνσταντίνου, συνεχίζουν τη λήψη καταθέσεων και από τις τρεις επαρχίες, Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο. Οι καταθέσεις αφορούν υπαλλήλους της εταιρείας, υπαλλήλους του ΧΥΤΑ Πάφου, από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΥΤΑ και από πρόσωπα τα οποία κατονομάζονται στις καταθέσεις των υπόπτων και έχουν άμεση σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Οι ανακριτές επίσης προχώρησαν στην παραλαβή όγκου εγγράφων, υπολογιστών τα οποία αξιολογούνται για να εντοπιστούν όλα τα εικονικά/ πλαστά έγγραφα.
Ξανά στο Δικαστήριο άλλα τέσσερα πρόσωπα
Σήμερα, εξάλλου, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου θα προσαχθούν οι τέσσερεις από τους έξι υπόπτους στην υπόθεση του σκανδάλου του ΧΥΤΑ για ανανέωση του διατάγματος κράτησής τους. Πρόκειται για τον τελούντα υπό διαθεσιμότητα Οικονομικό Διευθυντή του Δήμου Πάφου, ηλικίας 57 ετών, έναν υπεύθυνο της εταιρείας Helector ηλικίας 52 ετών και δύο γυναίκες υπαλλήλους της εταιρείας 50 και 43 ετών.
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρησης εξουσίας, κλοπής, κλοπής από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του Δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Εναντίον τους είχαν εκδοθεί το περασμένο Σάββατο διατάγματα οκταήμερης κράτησης, τα οποία και λήγουν σήμερα, αλλά ένεκα των εξελίξεων αναμένεται πως η Αστυνομία θα αξιώσει την περαιτέρω κράτησή τους. Για την ίδια υπόθεση υπό κράτηση βρίσκεται και ο Ιωάννης Κοκότσης ΓΔ της ελλαδικής εταιρείας Helector, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με τη διερευνώμενη υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου.
Η μαρτυρία που άνοιξε την υπόθεση
Σύμφωνα με τη μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία, ο τέως Δήμαρχος Πάφου και ο τελών σε διαθεσιμότητα Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ΧΥΤΑ Πάφου, προς διάπραξη αξιόποινων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας. Υπό κράτηση βρίσκεται και ο Διευθυντής του ΧΥΤΑ, ο οποίος λειτουργούσε ως μεταφορέας χρημάτων αλλά και στην ετοιμασία πλαστών τιμολογίων, και προέβη σε θεληματική κατάθεση παραδεχόμενος τη διάπραξη των αδικημάτων. Ο Οικονομικός Διευθυντής που τελεί σε διαθεσιμότητα αρνείται κάθε ανάμειξη με την υπόθεση. Μεταξύ άλλων είπε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΥΤΑ του ανέθεσε τον ρόλο του οικονομικού συμβούλου και πως με τον Δ/ντή του ΧΥΤΑ δεν είχε καμία σχέση επαγγελματικά, ενώ ισχυρίζεται ότι από κανένα δεν πήρε χρήματα και αρνήθηκε ότι χρηματίστηκε.
Τι είπε η μια εκ των δύο υπαλλήλων
Ανακρινόμενη επίσης η μία εκ των δύο υπόπτων γυναικών παραδέχτηκε ότι εξέδιδε και αυτή πλαστά τιμολόγια, κατόπιν εντολής του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Helector. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2010 και 2011 κατόπιν οδηγιών, εξέδωσαν διάφορες επιταγές επ’ ονόματί της και της άλλης ύποπτης που τελεί υπό κράτηση για διάφορα ποσά, και τα βιβλία παρουσίαζαν έλλειμμα. Με οδηγίες μάλιστα του Διευθυντή της ελλαδικής εταιρείας, όπως ισχυρίστηκε, εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια για να καλύψουν το έλλειμμα. Μερικά από αυτά ήταν στο όνομα του πατέρα της, στο όνομα του κουμπάρου της και κάποια άλλα τιμολόγια τα οποία δεν θυμόταν.
Είπε ακόμη πως ούτε ο πατέρας της, αλλά ούτε και ο κουμπάρος της γνώριζαν γι’ αυτά τα τιμολόγια. Επίσης ανέφερε ότι παρόμοιες οδηγίες από τον ΓΔ της εταιρείας πήρε και ο άλλος υπάλληλος της εταιρείας, ο Διευθυντής του ΧΥΤΑ. Η κατάθεσή της αξιολογείται από τις ανακριτικές Αρχές, ενώ πιστοποιείται ο τρόπος με τον οποίο ο ΓΔ της Helector δρούσε για τη μεταφορά των χρημάτων, δηλαδή των μιζών. Η άλλη ωστόσο υπάλληλος αρνήθηκε να απαντήσει μέχρι στιγμής σε οποιαδήποτε ερώτηση τής υποβλήθηκε.
Ανακοίνωση ΔΗΣΥ
Με αφορμή τις νέες συλλήψεις, ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι πρέπει να διεξάγονται απρόσκοπτα οι έρευνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Ενόψει των νέων συλλήψεων στο πλαίσιο διερευνήσεων και ανακριτικών διαδικασιών για το ΧΥΤΥ Κόσιης και το ΧΥΤΑ Πάφου, εκφράζοντας λύπη διότι ένα των ενταλμάτων αφορά τον Δήμαρχο Λάρνακας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επαναλαμβάνει την πάγια θέση του. Με δεδομένο πάντοτε ότι ο καθένας είναι αθώος έως ότου τυχόν αποδειχτεί το αντίθετο, εκεί όπου υπάρχουν στοιχεία πρέπει να διερευνώνται και η ανακριτική διαδικασία πρέπει να προχωρεί απρόσκοπτα μέχρι τέλους, ούτως ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη. Έχοντας εμπιστοσύνη στις διαδικασίες διερεύνησης από τις αρμόδιες Αρχές και στη λειτουργία της δικαιοσύνης, αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και, όπως πάντα, θα δείξουμε σεβασμό στις όποιες αποφάσεις», καταλήγει ο ΔΗΣΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ