Προκόπης Παυλόπουλος: Οι Έλληνες από την αρχαιότητα αποτελούν τους γενναίους υπερασπιστές του πολιτισμού απέναντι στην βαρβαρότητα! 

 img 7842 2 ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ κ. THOMAS BACH
Λωζάννη, 12.4.2016

Κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ θερμώς για την πρόσκληση να επισκεφθώ την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στην έδρα της. Και μάλιστα μέσα σ’ αυτή την συγκυρία, η οποία έχει έναν διπλό, τουλάχιστον, συμβολισμό: Πρώτον, βρισκόμαστε σ’ έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Και, δεύτερον, το έτος 2016 σημαδεύεται από μια δεινή, πολλαπλή, κρίση παγκόσμιων διαστάσεων, η οποία εξυφαίνει πολλές πτυχές πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης, ιδίως ως προς το μείζον Προσφυγικό ζήτημα. Είναι ακριβώς αυτή η συγκυρία, η οποία καθιστά ακόμη πιο επίκαιρα αλλά και επιτακτικά τα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Ιδεώδη τα οποία γεννήθηκαν στο λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων και, άρα, στην γενέτειρα του όλου Ολυμπιακού Πνεύματος, την Ελλάδα.

Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς, οι Έλληνες, παραμένουμε πάντα πιστοί στο αυθεντικό Ολυμπιακό Πνεύμα και στα Ιδεώδη που εκπορεύονται απ’ αυτό. Ιδεώδη που έχουν στο επίκεντρό τους τον Άνθρωπο και τον Ανθρωπισμό και τα οποία στηρίζονται στις ασφαλείς βάσεις των αρχών που οδηγούν στην καταξίωση του Ανθρώπου κατά τον προορισμό του. Πρωτίστως δε των αρχών του «ευ αγωνίζεσθαι» και του «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων», μέσω των οποίων ο Ολυμπισμός αποκτά το πραγματικό νόημά του, επιστρέφοντας στις προγονικές του ρίζες, τις ρίζες της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Σε λίγες μέρες, κατά την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία, θα έχουμε την ευκαιρία να επικεντρωθούμε ειλικρινώς στο γνήσιο νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την πλευρά της Χώρας μου, σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε απολύτως συνεπείς σ’ αυτό το κάλεσμα.

Σας ευχαριστώ ήδη από τώρα γιατί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία σας, έχει στρατευθεί εμπράκτως προς αυτή την κατεύθυνση. Το απέδειξε η πρόσφατη πρωτοβουλία σας, που εκδηλώθηκε με την ενεργό συμπαράσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο έργο ανακούφισης των Προσφύγων στην Ελλάδα, με το οποίο ταχθήκατε ευθέως τόσο στο πλευρό των προσφύγων όσο και στο πλευρό της Ελλάδας και του χειμαζόμενου από δεινή οικονομική και κοινωνική κρίση Ελληνικού Λαού.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Πνεύματος, πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι είναι ανάγκη να σβήσουν, το συντομότερο δυνατό, οι εστίες πολέμου στον Πλανήτη, κυρίως δε να τεθεί οριστικό τέρμα στον πόλεμο στην Συρία. Διότι μόνον η προοπτική αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος. Γι’ αυτό και θεωρούμε καθοριστική την αναγέννηση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Τέλος, και πάντα στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Πνεύματος, οφείλουμε να προβούμε στην ακόλουθη αντίστιξη: Στους Πρόσφυγες πρέπει να συμπεριφερθούμε, ανυπόκριτα και ενεργώς, υπό όρους Ανθρωπισμού, ο οποίος συνεπάγεται επίσης ανυπόκριτη Αλληλεγγύη. Φοβικά σύνδρομα, που ορισμένες φορές αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, δεν ταιριάζουν στα κράτη και τους λαούς που θέλουν να συμμετέχουν στο Ολυμπιακό Κίνημα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έναντι όμως της τρομοκρατίας, μ’ έμφαση στην τρομοκρατία των τζιχαντιστών του ISIS, πρέπει να συμπεριφερθούμε όπως ταιριάζει σε αποκρουστικούς υπηρέτες της νέας βαρβαρότητας, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Μηδενική ανοχή, μηδενική ολιγωρία, διαρκής εγρήγορση.

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως ήδη τόνισα, η γη της Αρχαίας Ολυμπίας, φιλόξενη όπως πάντα, αναμένει, εσάς και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Από το Ιερό αυτό της Αρχαίας Ελλάδας ας στείλουμε μαζί το μήνυμα ότι το αυθεντικό Ολυμπιακό Πνεύμα και τα, επίσης αυθεντικά, Ιδεώδη του μπορούν και πρέπει ν’ αναδειχθούν σε γενναίους υπερασπιστές του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας έναντι των κάθε είδους εχθρών τους. Κι ας είμαστε βέβαιοι ότι το ανέσπερο φως της Ειρήνης θα διαλύσει τελικώς το σκοτάδι της βαρβαρότητας, το οποίο αυτοί οι εχθροί του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας επιχειρούν να επιβάλουν. Ο Άνθρωπος και πάλι θα βγει νικητής στον αέναο αγώνα του για την εκπλήρωση της αποστολής του και την τελική καταξίωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ