Επέστρεψε το τεφτέρι

IMFΕΡΤ

Το «γράφτα» επέστρεψε για τα καλά στις συναλλαγές των αγροτών της Θράκης με τους προμηθευτές φυτοφαρμάκων, σπόρων και λιπασμάτων με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι καθημερινές» δηλώνει γεωπόνος που έχει το δικό της κατάστημα στην περιοχή της Θράκης και εξηγεί «από τη μια οι αγρότες έχουν συνηθίσει να παίρνουν τις επιδοτήσεις και να ζούνε μ’ αυτές ξοδεύοντας όλα τους τα χρήματα για τις δικές τους ανάγκες, από την άλλη δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς εμάς».

Παρόμοια προβλήματα , όπως δηλώνει η νεαρή γεωπόνος ,αντιμετωπίζουν και άλλοι επαγγελματίες στην περιοχή, όπως οι ιδιοκτήτες θεριζοαλωνιστικών μηχανών. «Κάτι δεν πάει καλά με τα οικονομικά των αγροτών, δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους γενικότερα από ό,τι βλέπω» δηλώνει.
Την τακτική του… «μολυβιού» έχουν επιλέξει και αγρότες που, όπως ισχυρίζονται οι επαγγελματίες, δεν κάνουν λιτή ζωή. «Έχουν εθιστεί σε έναν άλλο τρόπο ζωής και δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι λόγω της Κρίσης θα πρέπει να τον ξεχάσουν» δηλώνουν διαχωρίζοντας τους μεγαλύτερους σε ηλικία αγρότες που στην πλειοψηφία τους εξακολουθούν να είναι συνεπής. «Οι αγρότες σε ηλικία από τα 45 και κάτω θεωρούν ότι θα πρέπει να περάσουν πρώτα καλά οι ίδιοι και αν περισσεύει κάτι, τότε εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους ».

Εκτός από το «μολύβι», το «μπλοκάκι» και το «γράφτα» ιδιαιτέρως αισθητή είναι και η επιλογή αρκετών αγροτών να γυρίζουν την πλάτη σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα, όταν το μπορούν, για λόγους οικονομίας. «Σίγουρα το κόστος έχει αυξηθεί, αλλά αυτός που δίνει χρήματα, τα παίρνει κιόλας. Ακόμη και σε δύσκολες χρονιές, όποιος φρόντισε την καλλιέργεια του παίρνει χρήματα πίσω υποστηρίζουν οι γεωπόνοι. Σύμφωνα με τους γεωπόνους της Θράκης η πλειοψηφία των αγροτών επαναπαύεται στις επιδοτήσεις, ωστόσο, δεν λείπουν κι αυτοί που «το ψάχνουν παραπάνω και αγωνίζονται πιο σκληρά για την παραγωγή τους». Το κακό, όμως, όπως σπεύδουν να δηλώσουν είναι ότι αυτό δεν το κάνουν οι νέοι σε ηλικία αγρότες, αλλά οι μεγαλύτερης ηλικίας.
Φώτο:Δούρειος Ίππος για τις επιχειρήσεις οι ανεξόφλητες οφειλές Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ