Το Πολεμικό Ναυτικό στην επέτειο απελευθέρωσης της Μεγίστης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

unnamed-3Εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων έδωσαν το «το παρών» σήμερα στο Καστελλόριζο κατά τις εκδηλώσεις που  πραγματοποιήθηκαν  για την 73η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.
Σημειώνεται ότι σαν και σήμερα στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, μετά από 8 αιώνες σκλαβιάς, οι κάτοικοι του ακριτικού Καστελλορίζου ύψωσαν την ελληνική σημαία στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την απαρχή των αγώνων της απελευθέρωσης και των υπόλοιπων νησιών της Δωδεκανήσου και την αύξηση των ελληνικών εδαφών.
unnamed-2Πολεμικό Ναυτικό :
Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν στη νήσο Μεγίστη εκδηλώσεις για την 73ηεπέτειο από την απελευθέρωσή της.
Στο πλαίσιο του εν λόγω εορτασμού κατέπλευσε στη νήσο το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ.
fc1d17caa02bc06ba5537228d7018afb_xl
Λίγα λόγια για την απελευθέρωση του Καστελλόριζου :
Το 1941, ξένοι κομμάντος αποβιβάζονται και απελευθερώνουν το νησί, για να απασχολήσουν τους Γερμανούς και να περάσει ο συμμαχικός στόλος στο Αιγαίο. Η… απελευθέρωση κράτησε ελάχιστα 24ωρα (24-2-1941). Επιστρέφουν οι Ιταλοί και, αφού συλλαμβάνουν πατριώτες αντιστασιακούς, τους δικάζουν σε Στρατοδικείο και τους κλείνουν στις υγρές φυλακές της Ιταλίας.
Το 1943, οι Άγγλοι απελευθερώνουν το νησί. Τα γερμανικά αεροπλάνα καθέτου εφορμήσεως το βομβαρδίζουν κατ’ επανάληψη. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στα προσφυγικά στρατόπεδα Νουζεϊράτ της Γάζας , στην Παλαιστίνη. Οι στρατιωτικοί Άγγλοι λεηλατούν τα αρχοντόσπιτα και, αφού τα πυρπολούν, πουλούν τις πολύτιμες οικοσκευές (νοικοκυριά) στα παζάρια της Κύπρου και της Αιγύπτου .
Το 1945 οι Καστελλοριζιοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους σε τρεις αποστολές. Η τελευταία είχε σοβαρές απώλειες, αφού άρπαξε πυρκαγιά το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα να πνιγούν 33 και να καούν αρκετοί. Τα ονόματα των απωλεσθέντων ατόμων είναι γραμμένα σε ειδικό πίνακα, που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, δεξιά καθώς εισέρχεται ο προσκυνητής.
Κατά τη διάρκεια της σκλαβιάς, αλλά και της παρουσίας των “συμμαχικών” στρατευμάτων, το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς.
Στις 7 Μαρτίου 1948, οι αγώνες για την πολυπόθητη ελευθερία ευοδώνονται και πραγματοποιείται η ένωση της Δωδεκανήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα, με επίσημες τελετές.
Ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του Καστελλορίζου είναι η σύλληψη και φυλάκιση 29 πατριωτών στις ιταλικές φυλακές. Οι ποινές φυλάκισης είναι από 5 έως 30 χρόνια.
Τα ονόματα των πατριωτών είναι :
Θεόδωρος Αχλαδιώτης
Ιωάννης Βαλσάμης
Γεώργιος Εξηκάνας
Αναοτάσιος Επιφάνης
Ιωάννης Επιφάνης
Μάρκος ΕυοταΘίου
Σταύρος Ζαμπακλής
Βλάσιος Ζαναίλης
Κώοτας Ζερβός
Ηλίας Θεοφίλου
Νικόλαος Κονδυλιός
Ανδρέας Κοντούζογλου
Μιχαήλ Κουτσούκος Γεώργιος Κρασάς
Ε. Κωνσταντινίδης
Σ. Κωνσταντινίδης
Κων. Μαγιάφης
Νικόλαος Μιχαλάκης
Νικόλαος Μιχαλάκης
Νικόλαος Μούλαλης
Αναστάσιος Οικονόμου
Κων. Πανταζίδης
Κων. Πανταζίδης
Κων. Πασαρής
Νικόλαος Πατινιώτης
Γεώργιος Πισπινής
Γεώργιος Σαρίνας
Συμεών Σαρίνας
Βασίλειος Χονδρός και Μιχαήλ Χονδρός.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ…
 
Χ. Βασιλειάδης
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ