Προειδοποίηση Παυλόπουλου στους Ανανιστές: Η Ελλάδα θα στηρίξει λύση μόνον με άμεση και άνευ όρων απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων
Από την συνάντηση του πριν από λίγο με τον ΠτΒ της Κύπρου, Δ. Συλλούρη στο προεδρικό
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν απ΄ όλα θέλω να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλα τα μεγάλα θέματα τα οποία αντιμετωπίζει η Κύπρος, με κορυφαίο το θέμα της επίλυσης, επιτέλους, του Κυπριακού. Θα επαναλάβω αυτό που συζητήσαμε και με τον Πρόεδρο, τον κ. Αναστασιάδη, πριν από λίγες…μέρες: Παρατηρούμε ότι εκφράζεται μια σχετική αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού. Και χαίρομαι γι΄ αυτό, όπως χαιρόμαστε όλοι στην Ελλάδα. Αλλά επισημαίνουμε ότι για να έχει μέλλον αυτή η αισιοδοξία πρέπει να είναι βάσιμη. Και η βασιμότητά της τεκμηριώνεται αποκλειστικώς και μόνο πάνω στα εχέγγυα για την επίλυση του Κυπριακού. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι αρχές πάνω στις οποίες η Κύπρος και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Κύπρος, θεμελιώνουν την επίλυση του Κυπριακού, δεν είναι μόνο το τι θέλουμε εμείς ως Έλληνες ή τι θέλει η Κύπρος. Είναι πρωτίστως εκείνο που επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Και εκείνο το οποίο επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Αυτό προϋποθέτει ορισμένες αρχές και κυρίως πρώτον ότι δε νοείται οποιαδήποτε συνομοσπονδιακή μορφή. Δεύτερον ότι το Κυπριακό κράτος πρέπει να έχει ενιαία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και κυρίως πλήρη κυριαρχία. Ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, δεν μπορεί παρά να είναι πλήρως κυρίαρχο. Και η πλήρης κυριαρχία σημαίνει ότι δεν είναι νοητές, καθ’ οιανδήποτε και υφ’ οιανδήποτε μορφήν, εγγυήσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Όπως επίσης δεν είναι νοητό να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Πάνω σε αυτές τις βάσεις πορεύεται η Κύπρος και η Ελλάδα από κοινού. Τονίζω δε και πάλι ότι τις θέσεις αυτές επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Άρα αυτές είναι και οι θέσεις – ή οφείλουν να είναι οι θέσεις – της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δ. ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να σας πω δύο ευχαριστώ. Ένα, γιατί με δεχτήκατε και με αυτόν τον τρόπο ανανεώνουμε μια πολύ παλιά προσωπική σχέση και δεύτερο, υπό την θεσμική σας ιδιότητα γι’ αυτά που έχετε ήδη πει για το Κυπριακό, που δείχνει το ενδιαφέρον, τη γνώση και την έγνοια, αλλά ιδιαίτερα στέλνει και τα σωστά μηνύματα προς όλους τους Ευρωπαίους. Διότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι ιδιοκτησία των Ελλήνων της Κύπρου. Είναι υποχρέωση των Ελλήνων της Κύπρου. Είναι και υποχρέωση ημών υπό την θεσμική μας ιδιότητα να το στηρίξουμε για ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα που η Ευρώπη κλονίζεται ακριβώς γιατί υστέρησε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να εκπληρώσει τις προσδοκίες των λαών για μια σωστή Ευρώπη, η Κύπρος είναι ένα παράδειγμα εφαρμογής των ευρωπαϊκών αρχών, αξιών ώστε να ξαναδώσει το μήνυμα η Ευρώπη, η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, ότι την Ευρώπη την εννοούμε όπως την υποσχεθήκαμε στους λαούς μας.
Το δεύτερο που θα πω είναι το θέμα των εγγυήσεων. Δεν νοείται να υπάρχουν εγγυήσεις όχι λόγο του παρελθόντος και μόνο, δηλαδή της επεκτατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και της εισβολής, αλλά περισσότερο για το μέλλον. Μία διευθέτηση όπου η σωστή λειτουργία, σχέση και συμβίωση των ανθρώπων εξαρτάται από στρατιωτικές εγγυήσεις στο μέλλον θα οδηγήσει σε στρατιωτική σύρραξη, σε έναν χρόνο, σε πέντε, σε δέκα, σε εκατό. Άρα και πάλι να αναφέρω εκεί, μόνο μία σωστή συμφωνία στη βάση όπως την έχετε πει και με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών και του ευρωπαϊκού Δικαίου είναι η ασφάλεια της συμβίωσης όλων των Κυπρίων.