Ο Εντουάρντο Κούνια είναι γνωστός ως Papabiru, από τον παπαγάλο (λόγω της μύτης του) και το γκαμπίρου, ένα είδος πανέξυπνου ποντικιού που καταφέρνει να αποφεύγει κάθε φάκα προκειμένου να μη χάσει τη φωλιά του.
Αλλά ο πρώην πανίσχυρος πρόεδρος της Βουλής, που έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, έχασε την τελευταία φωλιά που με τόσες μεθοδεύσεις είχε καταφέρει επί δεκαετίες να κρατήσει: η Βουλή, με 450 ψήφους υπέρ και μόλις δέκα κατά, του στέρησε τη βουλευτική ιδιότητα και μαζί την ασυλία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να βρεθεί στη φυλακή.
Ο Κούνια, που ανήκει στο Βραζιλιάνικο Κόμμα του Δημοκρατικού Κινήματος του νέου μη εκλεγμένου προέδρου Μισέλ Τέμερ, είναι ο πρώτος από τους πολιτικούς που ενορχήστρωσαν την καθαίρεση της Ρούσεφ που βλέπει στην πράξη πως στη βραζιλιάνικη Βουλή καμιά συμμαχία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να σε προστατέψει και πως οι καιροσκόποι «φίλοι» μπορεί εύκολα να σε εγκαταλείψουν αφού τους κάνεις τη βρόμικη δουλειά. Ενα ηχηρό μήνυμα και προς τον ίδιο τον Τέμερ.
Ο 58χρονος Κούνια, ένας από τους πιο συντηρητικούς βουλευτές της Βραζιλίας, είχε πολλά μέτωπα ανοιχτά με τη Δικαιοσύνη.
Ανάμεσα στις πολλές κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι πως απέσπασε μίζες 5,1 εκατομμυρίων δολαρίων για συμβάσεις της πετρελαϊκής Petrobras, όπως κατέθεσαν τρεις από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, προσκομίζοντας σχετικές αποδείξεις.
Κατηγορείται και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία με καταθέσεις περισσότερων των 4,2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η αποστομωτική απάντηση που έδωσε καταθέτοντας σε ειδική επιτροπή της Βουλής ήταν πως δεν είχε πει ψέματα για τους λογαριασμούς, απλώς η Εισαγγελία δεν του έθεσε σωστά τις σχετικές ερωτήσεις…
Ο τηλε-ιεροκήρυκας, ιδιοκτήτης ανάμεσα στις πολλές άλλες και της μιντιακής εταιρείας Jesus.com, διαθέτει περισσότερους από 150 ιστότοπους θρησκευτικού περιεχομένου που φέρουν την ονομασία «Ιησούς».
Σεξιστής και ομοφοβικός προτείνει την καθιέρωση της «Ημέρας της Περηφάνιας των Ετεροφυλόφιλων», πρότεινε την απαγόρευση της άμβλωσης ακόμη και στις περιπτώσεις βιασμού και προώθησε τη μείωση της ηλικίας ποινικής ευθύνης στα 16 χρόνια.
Το όνομά του περιλαμβάνεται ανάμεσα σε εκείνους που σύμφωνα με τα Panama Papers έχουν εξωχώριες εταιρείες, και μάλιστα τουλάχιστον τέσσερις, στο όνομα των οποίων έχουν αγοραστεί -ανάμεσα στα πολλά άλλα αυτοκίνητα- δύο Porsche, μία Porcshe Cayenne αξίας μεγαλύτερης των 100.000 δολαρίων, πέντε SUV.
Ηδη από πέρσι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως ο Κούνια δεν είχε το ηθικό κύρος για να ηγείται της Βουλής και ζήτησε από την Επιτροπή Ηθους του Σώματος να αποφανθεί σχετικά.
Δεκάδες ήταν οι καταγγελίες πως χρησιμοποιούσε τη θέση του για να θωρακιστεί απέναντι στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε καθυστερώντας επί μήνες τις σχετικές διαδικασίες.
Εντουάρντο Κούνια ΑP PHOTO/ ERALDO PERES
Οταν είδε πως ο κλοιός έσφιγγε ασφυκτικά γύρω του, παραιτήθηκε από το αξίωμά του ελπίζοντας να παραμείνει ένας απλός βουλευτής και έτσι να συνεχίσει να απολαμβάνει την ασυλία.
Τον περασμένο Ιούνιο εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει την προφυλάκισή του. Προσέκρουσαν στην ασυλία του καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών, εξαιρετικά απασχολημένων με τη διαδικασία της πολιτικής δίκης κατά μιας προέδρου που δεν έχει κατηγορηθεί για διαφθορά αλλά για λογιστικές παρατυπίες, δεν θεώρησαν καίριο να αποπέμψουν από το Σώμα τον διεφθαρμένο συνάδελφό τους.
Αλλωστε του χρωστούσαν. Αιτήματα για την έναρξη της πολιτικής δίκης της Ρούσεφ είχαν κατατεθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Ο Κούνια, που εκ του αξιώματός του είχε την αρμοδιότητα να τα προχωρήσει προς εξέταση στη Βουλή ή να τα απορρίψει, τα είχε αγνοήσει ευελπιστώνας πως ως κυβερνητικός εταίρος η Ρούσεφ θα του πρόσφερε προστασία απέναντι στις δικαστικές διώξεις.
Στις 13 Δεκεμβρίου πέρσι, το Εργατικό Κόμμα ξεκαθάρισε πως όταν το θέμα του θα έφτανε στην Επιτροπή Ηθους της Βουλής θα ψήφιζε εναντίον του.
Μόλις λίγες ώρες αργότερα, την ίδια ημέρα, ο Κούνια έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διερεύνηση της διαδικασίας παραπομπής της Ρούσεφ σε πολιτική δίκη.
Σε αντάλλαγμα «του καταλυτικού του ρόλου στην καθαίρεση», βουλευτές άρχισαν να διαπραγματεύονται τη δυνατότητα χορήγησης αμνηστίας στον Κούνια.
Είχαν μάλιστα συγκεντρώσει τη στήριξη περίπου 200 βουλευτών από το κοινοβουλευτικό μπλοκ που είναι γνωστό ως «Τα Τρία Β»: «Βόδι» για την ομάδα που εκπροσωπεί τους μεγαλογαιοκτήμονες και τους κολοσσούς της γεωργία και κτηνοτροφίας, «Βόλι» για την ομάδα των νοσταλγών της δικτατορίας και της καταστολής, με διασυνδέσεις με τα σώματα ασφαλείας, και «Βίβλος» για τους φανατικούς θρησκόληπτους υπό τη σημαία τού «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».
Δεν ήταν αρκετοί. Παρότι δεξιοτέχνης του οπορτουνισμού όταν ήταν να κάνει συμμαχίες που διασφάλιζαν τα συμφέροντά του, δεν κατάφερε να αποφύγει αυτή την ψηφοφορία ούτε να την κερδίσει. Η Ρούσεφ είχε πλέον καθαιρεθεί.
Ο Κούνια είχε εκτελέσει την αποστολή του δηλώνοντας λίγο πριν από την ψηφοφορία που ήρε την ασυλία του «περήφανος επειδή συνέβαλε να απαλλαγεί η Βραζιλία από μία από τις πλέον διεφθαρμένες κυβερνήσεις».
Και οι ηγέτες τής έως χθες εκλεγμένης αντιπολίτευσης και νυν διορισμένης κυβέρνησης δεν έχουν λόγο να συνεχίζουν να εκτίθενται για τον λιγότερο δημοφιλή βουλευτή της χώρας. Ιδίως όταν πληθαίνουν οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον τους.
Αν πιστεύουν ότι έτσι ξεπλένουν την εικόνα τους, λαθεύουν: αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν τα έξι μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας κηρύσσοντας απεργία για τις 22 Σεπτεμβρίου διαμαρτυρόμενα «για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πραξικοπηματιών με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στα εργασιακά δικαιώματα, τις ώρες εργασίας, την κοινωνική πρόνοια και την αύξηση της ανεργίας που ήδη πλήττει το 12% του πληθυσμού».
Πηγη: Χριστίνα Παντζου efsyn.gr