Οι Μοίρες Ελικοπτέρων Μεταφορών και η 1η Μοίρα Αναγνώρισης της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας επέστρεψαν στο Ισραήλ μετά από μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.
Για δύο εβδομάδες, τα πληρώματα πέταξαν σε άγνωστες περιοχές και σε εναλλασσόμενη τοπογραφία ενισχύοντας τη συνεργασία τους. Επιπλέον, ο διοικητής του τμήματος Αεροπορικής Υποστήριξης και ελικοπτέρων συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του για πρώτη φορά.
Μια κοινή άσκηση της IAF (ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας) και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε στο τέλος της. Για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, τα μεταφορικά ελικόπτερα της IAF «Yas’ur» (CH-35) και «Yanshuf» (Blackhawk) και το ελαφρύ αεροσκάφος μεταφορών «Tzofit» (Beechcraft King Air B-200) εκπαιδεύτηκαν στον ουρανό της Ελλάδας, παράλληλα με Apache μαχητικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής ΠΑ.
«Το Ισραήλ είναι μια καταπληκτική, αλλά μικρή χώρα», δήλωσε ο Ταξίαρχος Nir Nin-Nun, Διοικητής του τμήματος Αεροπορικής Υποστήριξης και ελικοπτέρων. «Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε τα πληρώματά μας σε νέες συνθήκες και τομείς, ένας εκ των οποίων ήταν το βουνό Όλυμπος, σε ύψος 10.000 ποδιών».
Δοκιμές επιχειρησιακών εργαλείων και Μαχητικά δόγματα
Η άσκηση, περιλάμβανε πολύπλοκη αμοιβαία εκπαίδευση. Τα πληρώματα αντιμετώπισαν διάφορα σενάρια, όπως εξορμήσεις πλοήγησης, PSAR αποστολές και απρογραμμάτιστες καταστάσεις που προκύπτουν στον αέρα, όλα στα αγγλικά.
«Η άσκηση περιλάμβανε συνεργασία μεταξύ διαφορετικών τμημάτων και μοιρών της IAF και συνεργασία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ πετούσαν σε άγνωστο έδαφος, εναλλασσόμενη την τοπογραφία και ψηλά βουνά», είπε ο Ταξίαρχος Ν ‘, Διοικητής της Palmahim AFB, ο οποίος ήταν επίσης ο διοικητής της άσκησης.
«Η ανάπτυξη είναι μια εξαιρετική και σημαντική πλατφόρμα εκπαίδευσης, η οποία μας επιτρέπει να προβάρουμε σενάρια που είναι πιο δύσκολο να εκτελεστούν στο Ισραήλ», δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Zohar, Διοικητής της Μοίρας «Desert Birds», η οποία οδήγησε την ανάπτυξη. «Πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, σε μια άγνωστη περιοχή και με εναλλασσόμενο καιρό μας επιτρέπουν να ανεβάσουμε τα επιχειρησιακά εργαλεία και τα μαχητικά δόγματα που κάνουμε πρόβες στο Ισραήλ, σε ένα νέο επίπεδο, να τα δοκιμάσουμε και να εξάγουμε συμπεράσματα».
«Ανεκτίμητη Συνεργασία»: Πρώτη συνάντηση ανωτέρων
Εκτός από τα λειτουργικά πλεονεκτήματα η άσκηση κατάρτισης που πραγματοποιήθηκε, ήταν επίσης στρατηγικής-διεθνούς σημασίας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης ο ταξίαρχος Nin-Nun συναντήθηκε με τον διευθυντή της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού. Και οι δύο ανώτεροι διοικητές πήραν τις τρέχουσες θέσεις τους το 2016 και αυτή ήταν η πρώτη τους συνάντηση.
«Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος του κράτους του Ισραήλ. Η συνεργασία στον στρατιωτικό βαθμό είναι σημαντική και γόνιμη για τις δύο χώρες και μας επιτρέπει να εκπαιδευτούμε καλύτερα και να διατηρήσουμε την ετοιμότητά μας», είπε ο Ισραηλινός αξιωματικός. «Αυτή η άσκηση είναι μέρος μιας ανεκτίμητης συνεργασίας. Στο παρελθόν, οι Έλληνες ταξίδεψαν στο Ισραήλ για να εκπαιδευτούν μαζί μας. Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία είναι σταθερή και έχει ορίζοντα συνεργασίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών βοηθώντας η μια την άλλη».
Ατενίζοντας το μέλλον
Πρόκειται για την τέταρτη αποστολή της Διεύθυνσης ελικοπτέρων στην Ελλάδα και φαίνεται ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα φέρει καρπούς στο μέλλον.
«Οι διεθνείς ασκήσεις της IAF είναι ένα στρατηγικό στοιχείο της δραστηριότητάς της και είναι εθνικής σημασίας», τόνισε ο Ταγματάρχης Hagai, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Μικτών Ασκήσεων. «Το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της IAF αποφασίζεται ως μέρος του σχεδίου εργασίας της. Περιμένουμε να επεκτείνουν τη συνεργασία μας με διάφορες χώρες και να ανοίξουμε νέα πεδία, παράλληλα με τη συνεχή αμοιβαία εργασία με τους στενούς συμμάχους μας».