Ράπισμα της ελβετικής δικαιοσύνης σε Μεταξά, Παπασταύρου, Σαμαρά, Αθανασίου…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img_1555…και σε όλους αυτούς που άφησαν τους Μεταξάδες και Λυγινούς να διαφύγουν παρά το ότι ο ανακριτής στην υπόθεση των υποβρυχίων μπορούσε να τους είχε προφυλακίσει.

Νέα δικαίωση της εφημερίδας μας για τη «λίστα Λαγκάρντ». Απόφαση-κόλαφος για τον καταζητούμενο Αγγελο Μεταξά από το Πρωτοδικείο της Γενεύης

Νέα δικαστική ήττα υπέστη η επενδυτική ομάδα που ήλεγχε ή διαχειριζόταν άνω του 50% της «λίστας Λαγκάρντ», καθώς το Πρωτοδικείο της Γενεύης απέρριψε, λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας, αγωγή του καταζητούμενου επιχειρηματία Αγγ. Μεταξά κατά της «δημοκρατίας», του εκδότη της Ιωάννη Φιλιππάκη και του αρθρογράφου της Αλέξανδρου…Τάρκα.

Η απόφαση της Γενεύης, όπου οι εναγόμενοι εκπροσωπήθηκαν από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους Ρωμανό Σκανδάμη, αποτελεί τη δεύτερη δικαίωση της «δημοκρατίας» σε ξένο δικαστήριο για τα δημοσιεύματά της σχετικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Είχε προηγηθεί απόφαση στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ο συνεταίρος του Αγγ. Μεταξά, Σ. Μιωνής, ακολούθησε την ίδια τακτική αποφυγής των ελληνικών δικαστηρίων. Το βρετανικό δικαστήριο (όπου η «δημοκρατία» παρέστη με νομική ομάδα, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Χούπερ) είχε κρίνει ότι οι σχετικές αποκαλύψεις αποτελούσαν επιβεβλημένο δημοσιογραφικό καθήκον σε μια υπόθεση μείζονος ελληνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Η πρακτική κατάθεσης αγωγών στο εξωτερικό (με διάφορα εφευρήματα, μεταξύ των οποίων το ότι, μέσω του διαδικτύου, θίγεται η φήμη των πρωταγωνιστών της «λίστας Λαγκάρντ» ενώπιον Ελλήνων ομογενών και ξένων επενδυτών) αποσκοπεί προφανέστατα στην εξόντωση της «δημοκρατία» και των στελεχών της, και ουσιαστικά στη φίμωσή τους εξαιτίας των μεγάλων οικονομικών δαπανών, της σπατάλης χρόνου κ.λπ. Είναι δε οφθαλμοφανές ότι οι πρωταγωνιστές της «λίστας Λαγκάρντ» τρέμουν στην ιδέα εξέτασης των υποθέσεών τους στα ελληνικά δικαστήρια, καθώς συνεχώς συσσωρεύονται εναντίον τους πρόσθετα στοιχεία.

Τα τρία ακίνητα των 67.500.000 δολαρίων στη Νέα Υόρκη, για τα οποία η επενδυτική ομάδα Παπασταύρου δήλωνε πλή- ρη άγνοια, αλλά εκ των υστέρων μετέβαλε τη γραμμή της και αναγνώρισε την κυριότητά τους!

Συνέταιρος

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της επενδυτικής ομάδας με εταιρίες-παραρτήματα σε διάφορες χώρες σε όλον τον κόσμο, ο Αγγ. Μεταξάς ήταν συνεταίρος με άλλον επιχειρηματία και στενό φίλο του, καθώς και με τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου, που έγινε πανελληνίως γνωστός ως στενότατος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και ως ενεχόμενος σε υπόθεση φοροδιαφυγής, για την οποία ήδη πλήρωσε πρόστιμο 3.500.000 ευρώ, ενώ ερευνάται και για άλλες σχετιζόμενες υποθέσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα περίφημα Panama Papers. Διάφορα στελέχη και πελάτες της επενδυτικής ομάδας, επίσης, ερευνώνται κατόπιν της προκαταρκτικής εξέτασης, που έχει διαταχθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς, για τη «λίστα Λαγκάρντ».

Η «δημοκρατία», με δημοσιεύματά της από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο του 2015, είχε επισημάνει ότι ο γόνος της παλαιάς οικογένειας ποτοποιών Metaxa καταζητείται (από τον Ιούνιο του 2015) με διεθνές ένταλμα για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αποκαλύπτοντας και ότι είχε προβεί σε συναλλαγές 67.500.000 δολαρίων σε σχέση με τρία ακίνητα σε ακριβές περιοχές της Νέας Υόρκης. Αν και τα άρθρα της «δημοκρατίας» βασίζονταν σε επίσημα έγγραφα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο Αγγ. Μεταξάς αμφισβήτησε την αξιοπιστία των πληροφοριών της εφημερίδας, όπως και το γεγονός ότι το εναντίον του ένταλμα έχει διεθνή χαρακτήρα, υποστηρίζοντας ότι είναι «μόνο» ελληνικό!

Κρίνοντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία εκδίκασης της υπόθεσης, το Πρωτοδικείο της Γενεύης αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του (όπως ακριβώς υποστήριξε η εφημερίδα) ότι η «δημοκρατία» απευθύνεται κυρίως στο ελληνικό κοινό και στους Ελληνες αναγνώστες, τυπώνεται και διανέμεται μόνο στην ελληνική γλώσσα, καλύπτει κυρίως θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, δεν έχει απήχηση στο κοινό της Ελβετίας και δεν θεμελιώνεται βλάβη της φήμης του ενάγοντος.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ