Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κολοσσιαία «εξάλειψη τεχνολογίας» στη Γη;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

solar flare
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τέτοιο καταστροφικό γεγονός φαίνεται πιθανό να συμβεί μέσα στον επόμενο αιώνα, με 12% πιθανότητα να συμβεί την επόμενη δεκαετία.
Δύο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι Avi Loeb και Manasvi Lingam, αποκάλυψαν ότι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να χτυπήσουν τη Γη μέσα στην επόμενη δεκαετία και να οδηγήσουν σε ζημίες τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέροντας ένα περιστατικό που συνέβη το 1859.
Μελετώντας τις ηλιακές εκλάμψεις από άλλα αστέρια παρόμοια με τον ήλιο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι πιο ακραίες σούπερ εκλάμψεις είναι πιθανό να εμφανιστούν σε ένα αστέρι όπως ο ήλιος μας, κάθε 20 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά λιγότερο έντονες εκλάμψεις συμβαίνουν πολύ πιο συχνά και μπορούν ακόμα να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στον πλανήτη μας.
Αυτό συνέβη το 1859, όταν μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα έστειλε τεράστιες εκλάμψεις προς τη Γη κατά την πρώτη καταγεγραμμένη εκδήλωση του είδους της.
Όλα τα τηλεγραφικά συστήματα σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο κατέρρευσαν και υπήρξαν κάποιες αναφορές για χειριστές που δέχονταν ηλεκτρικά κτυπήματα από τις τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος που πέρασαν βίαια μέσω των καλωδίων.
«Τότε, δεν υπήρχε πολύ μεγάλη τεχνολογία, οπότε η ζημιά δεν ήταν πολύ σημαντική, αλλά αν συνέβαινε στον σύγχρονο κόσμο, η ζημιά θα μπορούσε να κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Loeb, σύμφωνα με το New Scientist.
Είπε επίσης ότι μια τέτοια έκλαμψη σήμερα μπορεί να κλείσει όλα τα ηλεκτρικά δίκτυα, όλους τους υπολογιστές και όλα τα συστήματα ψύξης σε όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Με άλλα λόγια, «πολλά πράγματα θα μπορούσαν να πάνε πραγματικά στραβά».
Αν η ηλιακή έκλαμψη είναι λίγο ισχυρότερη, θα μπορούσε να βλάψει ακόμη και το στρώμα του όζοντος του πλανήτη μας.
Τόνισαν επίσης ότι ενώ οι συγκρούσεις αστεροειδών τραβούν όλη την προσοχή όταν πρόκειται για απειλητικά για τη ζωή διαστημικά γεγονότα, οι σούπερ εκλάμψεις δεν αποσπούν σχεδόν καθόλου προσοχή, αν και θα μπορούσαν να είναι εξίσου θανατηφόρες και είναι εξίσου πιθανό να συμβούν και να επηρεάσουν κάθε ζωντανό ον στη Γη .
Τον Σεπτέμβριο, ο ήλιος εμφάνισε παράξενα υψηλά επίπεδα ηλιακής φωτοβολίας καθώς έφτανε στο ηλιακό ελάχιστο, την περίοδο κατά την οποία η δραστηριότητα της φωτοβολίας του ήλιου θα έπρεπε να ήταν χαμηλότερη.
Οι ηλιακές κηλίδες στις 6 Σεπτεμβρίου διέκοψαν ραδιοφωνικά σήματα υψηλής συχνότητας στη Γη για πάνω από μία ώρα στην πλευρά του πλανήτη μας που έβλεπε στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εκπομπής.
Οι ηλιακές καταιγίδες, που μπορούν να εκπέμπουν δισεκατομμύρια μεγατόνους ενέργειας, θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές στη Γη, αν το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας αλληλεπιδράσει βαριά με αυτές, καθώς μπορούν να χτυπήσουν ηλεκτρικά συστήματα και να προκαλέσουν συσκότιση σε όλον τον κόσμο.
Οι ηλιακές εκλάμψεις εμφανίζονται όταν το μαγνητικό πεδίο του ήλιου είναι στριμωγμένο σε κόμβους από την κίνηση του υπερθερμασμένου πλάσματος γύρω από την επιφάνεια του ήλιου. Αυτό προκαλεί απελευθερώσεις αιχμών ενέργειας που κάνουν τον ήλιο να εκπέμπει πίδακες πλάσματος και ιονισμένων σωματιδίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ