Bloomberg: 10 βήματα για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 3716

Τα δέκα βήματα που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα μέχρι να φτάσει στην έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 παρουσιάζει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg θέτοντας το ερώτημα αν η χώρα θα μπορέσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου ή θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα. 

«Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για την Ελλάδα, έχοντας ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και με την ταχύτητα συγκέντρωσης της ανάκαμψης», ανέφερε ο Fabio Balboni, Ευρωπαίος Οικονομολόγος της HSBC Bank Plc στο Λονδίνο, σε σημείωμα στις 4 Ιανουαρίου. «Το 2018, η χώρα θα μπορούσε να βγεί τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη αποτύχει να επιτύχει ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους».
Τα δέκα κρίσιμα βήματα
Σύμφωνα με το Bloomberg η Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο έχει να διανύσει μία απόσταση με δέκα κρίσιμα βήματα:
1. Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την εφαρμογή όλων των μέτρων που απαιτούνται για τη σύναψη της τρίτης επισκόπησης διάσωσης. Οι νέες πολιτικές πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, έτσι ώστε οι ελεγκτές που παρακολουθούν το πρόγραμμα να μπορούν να παρουσιάσουν την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στη συνεδρίαση της Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, η οποία θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης διάσωσης.
2. Στα τέλη Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια βάσει των οποίων οι ισολογισμοί των ελληνικών δανειστών θα δοκιμαστούν με stress tests. Οι τράπεζες πρέπει να ολοκληρώσουν αυτούς τους ελέγχους της κεφαλαιακής τους επάρκειας νωρίτερα από τους ομολόγους τους στην ΕΕ.
3. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει νέο ομολογιακό δάνειο, το οποίο πιθανότατα θα είναι τριών ή επτά ετών, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στην αγορά μετά από χρόνια.
4. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ημερών του Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εκταμιεύσει τη δόση της διάσωσης που συνδέεται με την εφαρμογή των όρων της τρίτης αναθεώρησης. Το ποσό των χρημάτων που θα πάρει η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αλλά θα είναι στο τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ (6,6 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.
5. Τον Φεβρουάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν δεδομένα στο Τράπεζα της Ελλάδος και ευρωπαϊκές αρχές για τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων.
6. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι το Φεβρουάριο οι πιστωτές θα αρχίσουν να συζητούν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
7. Στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη αναθεώρηση διάσωσης. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά η αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο αν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει άλλα 82 μέτρα έγκαιρα.
8. Μία από τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις μεταξύ πιστωτών πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 20-22 Απριλίου. Οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ θα δώσουν πιθανώς στους πιστωτές την ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους και τι θα ακολουθήσει για την Ελλάδα.
9. Στις αρχές Μαΐου, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής. Αυτό θα δείξει εάν οι Έλληνες δανειστές χρειάζονται περισσότερο κεφάλαιο και αν ναι, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για
αυτούς και για την Ελλάδα.
10. Μέχρι τα τέλη Μαΐου ή Ιουνίου, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές θα θέλουν να ολοκληρώσουν την τέταρτη επισκόπηση της διάσωσης και να επιτύχουν συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και για τη μεταπολεμική ζωή της Ελλάδας.
 
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ