Ανακαλύφθηκε το αεροπλανοφόρο Lexington που βυθίστηκε πριν 76 χρόνια κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου (Φώτο-Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τα συντρίμμια του αεροπλανοφόρου USS Lexington ανακαλύφθηκαν από το πλήρωμα της αποστολής του ερευνητικού σκάφους (R / V) Petrel στις 4 Μαρτίου. Το Lexington βρέθηκε 3.000 μέτρα (περίπου δύο μίλια) κάτω από την επιφάνεια, στο βυθό της θάλασσας Θάλασσας των Κοραλλίων πάνω από 500 μίλια από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας.
“Αποτίουμε φόρο τιμής στο USS Lexington και τους γενναίους άνδρες που υπηρέτησαν σε αυτό”, δήλωσε ο Paul Allen, ο ιδρυτής της Microsoft και χρηματοδότης της αποστολής. “Ως Αμερικανοί, όλοι μας οφείλουμε ένα χρέος ευγνωμοσύνης σε όλους όσους υπηρετούσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν τη χώρα μας για το θάρρος, την επιμονή και τη θυσία τους.”
Ως ένας από τα πρώτα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ που κατασκευάστηκαν ποτέ, το Lexington έγινε γνωστό ως “Lady Lex” και φιλοξενούσε 35 αεροσκάφη.
“Το Λέξινγκτον ήταν προτεραιότητα στον κατάλογό μας γιατί ήταν ένα από τα πλοία που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Κράφτ, διευθυντής των υποθαλάσσιων επιχειρήσεων.
Το USS Lexington αρχικά προοριζόταν για θωρηκτό αλλά τελικά εξελίχθηκε σε αεροπλανοφόρο. Συμμετείχε στη Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων (4-8 Μαΐου 1942) μαζί με το USS Yorktown εναντίον τριών ιαπωνικών αεροπλανοφόρων. Αυτή ήταν η πρώτη μάχη του στην ιστορία και η πρώτη φορά που οι ιαπωνικές δυνάμεις υπέστησαν πλήγμα στην προώθησή τους προς τη Νέα Γουινέα και την Αυστραλία. Ωστόσο, οι Η.Π.Α. έχασαν το Lexington και 216 μέλη του διακεκριμένου πληρώματος του.
https://youtu.be/-K-V_ah6IIs
Το Λέξινγκτον επλήγη από πολλαπλές τορπίλες και βόμβες στις 8 Μαΐου, αλλά ήταν μια δευτερεύουσα έκρηξη που προκάλεσε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που τελικά οδήγησαν στη εγκατάλειψη του. Το USS Phelps έστειλε τις τορπίλες που βύθισαν την κατεστραμμένη Lady Lex στον πάτο της Θάλασσας των Κοραλλίων. Παρακείμενα πλέοντα πλοία των Η.Π.Α., έσωσαν τα 2.770 μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου και του σκύλου του Wags, της μασκότ του πλοίου.
Κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας της Θάλασσας των Κοραλλίων, το ιαπωνικό ναυτικό βύθισε το  USS Lexington (CV-2), το USS Sims (DD-409) και το USS Neosho (AO-23), ενώ υπέστη ζημιές το USS Yorktown. Οι Ιάπωνες έχασαν το ελαφρύ πολεμικό πλοίο Shōhō και υπέστησαν σημαντικές ζημιές στο αεροπλανοφόρο Shōkaku.
“Ως γιος ενός επιζώντος του USS Lexington, συγχαίρω τον Paul Allen και το πλήρωμα της αποστολής του ερευνητικού σκάφους (R / V) Petrel για τον εντοπισμό της” Lady Lex “, που βυθίστηκε πριν από περίπου 76 χρόνια στη μάχη του Coral Sea “, δήλωσε ο Ναύαρχος Harry B. Harris ο νεότερος, επικεφαλής του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό. “Εκτιμούμε το θάρρος και τη θυσία των ναυτικών του “Lady Lex” και όλων εκείνων των Αμερικανών που αγωνίστηκαν στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο εξασφαλίζοντας τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε όλοι μας”.
Η Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων ήταν αξιοσημείωτη όχι μόνο γιατί κατάφερε να σταματήσει την ιαπωνική πρόοδο, αλλά επειδή ήταν η πρώτη ναυμαχία στην ιστορία, όπου τα αντίπαλα πλοία δεν ήρθαν ποτέ σε οπτική επαφή μεταξύ τους. Αυτή η μάχη αποτέλεσε μια νέα μορφή ναυτικού πολέμου μέσω αεροσκαφών με αεροπλανοφόρα. Ένα μήνα αργότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εξέπληξε τις ιαπωνικές δυνάμεις στη μάχη του Midway και γύρισε για πάντα την εξέλιξη του πολέμου στον Ειρηνικό.
Με βάση την αρχική του επιτυχία με το Octopus M / Y, ο Allen αγόρασε και εξόπλισε το R-V Petrel των 250 ποδιών με υποθαλάσσιο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας ικανό να καταδυθεί στα 6.000 μέτρα (ή τρεισήμισι μίλια).
Οι εκστρατείες με επικεφαλής τον Allen είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη του USS Indianapolis (Αύγουστος 2017), του USS Ward (Νοέμβριος 2017), του USS Astoria (Φεβρουάριος 2015), του Ιαπωνικού θωρηκτού Musashi (Μάρτιος 2015) και του Ιταλικού αντιτορπιλικού του Β Παγκοσμίου πολέμου Artigliere (Μάρτιος 2017).

 
Πηγή: Paulallen.com
 
infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ