Ποια είναι η ακροδεξιά οργάνωση που εξαρθρώθηκε από την Αντιτρομοκρατική

compat 18 siyllipseis
Για ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των ερευνών για την ακροδεξιά οργάνωση που αυτοπροσδιορίζεται ως Combat 18 κάνουν λόγο αρμόδιοι αξιωματικοί της αστυνομίας, ωστόσο, σημειώνουν ότι η υπόθεση δεν έκλεισε.

Οι επτά από τους 11 συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση και άλλοι τέσσερις που συνελήφθησαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής, για παραβάσεις του νόμων περί όπλων, ναρκωτικών και άλλα «περιφερειακά» αδικήματα. Οι έρευνες έγιναν σε 12 σπίτια (10 στην Αττική, ένα στα Γιάννενα και ένα στις Σέρρες).
Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα από την έρευνα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ψηφιακών μέσων στα εργαστήρια της διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ θα προστίθεται στην δικογραφία κάθε καινούργιο στοιχείο το οποίο προκύπτει.
Σχετικά με τα μέλη της οργάνωσης, όπως είπε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ στο ΑΜΠΕ, πρόκειται για εξτρεμιστικά στοιχεία, νεοναζί, που εκτιμάται ότι ετοιμάζονταν να περάσουν σε πιο σκληρή δράση, αλλά η σύλληψή τους έβαλε φρένο στις φιλοδοξίες τους.
Άρχισε τη δράση της το 2015
Η ακροδεξιά οργάνωση που αυτοπροσδιορίζεται ως Combat 18, ή Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές, φαίνεται οτι άρχισε την δράση της το 2015, με επιθέσεις κυρίως σε στέκια αντιεξουσιαστών, σε καταλήψεις και καταλύματα μεταναστών, αρχικά με βόμβες μολότοφ και εμπρησμούς – αλλά εκτιμάται ότι στόχευαν σε «αναβάθμιση» αυτής της δράσης.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τα στελέχη της ΕΛΑΣ, από το γεγονός ότι στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων στο Μενίδι, βρέθηκαν 50 κιλά νιτρικής αμμωνίας, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε εκρηκτική ύλη ANFO, εάν αναμειχτεί με πετρέλαιο.
Οι επιθέσεις
Μεταξύ των επιθέσεων που έχουν διαπράξει, είναι σε διάφορα στέκια αντιεξουσιαστών και αντιφασιστικά, όπως στο «Δίστομο», στο «Αγρός» στο Ίλιο, στην «Στρούγκα», στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου, στο Αντιφασιστικό Στέκι Pasamontana στον Κορυδαλλό και πολλά ακόμα στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.
Ανάμεσα στις επιθέσεις είναι και οι βανδαλισμοί στο άγαλμα του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τον Φεφρουάριο του 2015, και – λίγο αργότερα – η βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Νίκαιας.
«Ακραίοι ναζιστές και ρατσιστές»
Οι αστυνομικοί τους χαρακτηρίζουν ακραίους ναζιστές και ρατσιστές, εξαιρετικά βίαιους και επικίνδυνους, ενώ τα πιστεύω τους προκύπτουν και τα σύμβολα της οργάνωσης.
Ειδικότερα, το «18» που χρησιμοποιούν στον τίτλο της οργάνωσης προκύπτει απο τα γράμματα «Α» και «Η» της αγγλικής αλφαβήτου που παραπέμπουν στο «Adolf Hitler», ενώ έχουν ως σήμα τη νεκροκεφαλή που παραπέμπει στα SS.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι για κάθε χτύπημα έκαναν αναρτήσεις για ανάληψη ευθύνης σε ακροδεξιές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, ενώ πολλές φορές βιντεοσκοπούσαν τα «κατορθώματα» τους.
Από τις αναρτήσεις φαίνεται πως η οργάνωση έχει στο ενεργητικό της πάνω απο 30 επιθέσεις, απο τις οποίες περίπου 20 έχουν επιβεβαιωθεί και απο την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής.
Πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται πως έπαιζε στην εγκληματική οργάνωση ο συλληφθείς στα Γιάννενα, ο οποίος κατηγορείται ότι έδινε κατευθύνσεις και έκανε τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, μετά απο κάθε επίθεση.
Επίσης, καθοδηγητικό ρόλο φέρεται πως έπαιζε και ο δικηγόρος, που συνελήφθη επίσης στην Αθήνα.
[ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ