Συμφωνία για όδευση του καλωδίου EuroAfrica Interconnector

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

euroafrica interconnector1
Άλλο ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα ολοκληρώθηκε τις τελευταίες μέρες στην Αίγυπτο. Πρόκειται για τη συμφωνία όδευσης του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει την Αίγυπτο με την Κύπρο και την Ελλάδα, και ουσιαστικά μέσω Αιγύπτου προς την Αφρική και μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη, γνωστού ως EuroAfrica Interconnector.

Ο επικεφαλής της EuroAfrica Interconnector, Νάσος Κτωρίδης, συναντήθηκε στο Κάιρο με τον υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, δρ Μοχάμετ Σιάκερ, όπου συμφωνήθηκε και η διαδρομή που θα ακολουθήσει το καλώδιο EuroAfrica Interconnector καθώς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Προηγήθηκαν ειδικές έρευνες ώστε να καθοριστεί η εφικτή και πλέον ενδεικνυόμενη όδευση, μεγάλο μέρος των οποίων πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από το ειδικό πλοίο «Odin Finder».
Στη συνάντηση του Καΐρου, συμμετείχαν όλοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον της Αιγύπτου ώστε η πολιτεία να μην καθυστερήσει κανένα από τα βήματα υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου.
Πέραν της αμοιβαίας συγκατάθεσης για την ακριβή διαδρομή του καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, συμφωνήθηκε ακόμα ένα σημαντικό βήμα, αφού ορίστηκε το σημείο προσαιγιάλωσης του καλωδίου και το σημείο που θα κατασκευαστεί ο σταθμός διαχείρισης στην Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε περιοχή που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Νταμιέτα.
Δεν ήταν τυχαία η είδηση της περασμένης Δευτέρας της «Egypt Independent», ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας πραγματοποίησε και συνάντηση με τον πρέσβη της Κύπρου στην Αίγυπτο, Χάρη Μορίτση, κατά την οποία συζήτησαν την εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της αιγυπτιακής εταιρείας ηλεκτρισμού EEHC και της κυπριακής εταιρείας EuroAfrica, σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας.
Το έργο θα συνδέει την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Κρήτη με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο μέσω θαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και αναμένεται να στηρίξει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Αιγύπτου για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και ενεργειακής ασφάλειας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Ισμαήλ Σέριφ, προήδρευσε συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Ενέργειας της χώρας, στην οποία ζήτησε να εκπονηθεί μια ετήσια στρατηγική για τις νέες χρήσεις της ενέργειας και να εκπονήσει έκθεση σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού για τα επόμενα χρόνια.
Καθοριστικός παράγοντας, για την υλοποίηση του EuroAfrica Interconnector αποτελεί το ενδιαφέρον που τόσο ο Πρόεδρος Σίσσι, όσο και ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Σέριφ επιδεικνύουν συνεχώς, ενδιαφερόμενοι για την πρόοδο αλλά και το χωρίς καθυστέρηση ξεπέρασμα προβλημάτων που ανακύπτουν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Σίσσι υπογράμμισε σε διάφορες περιπτώσεις δημόσια, ότι η Αίγυπτος ενέταξε στον στρατηγικό της σχεδιασμό τον αγωγό κι ο ίδιος αναλαμβάνει προσωπικά να στηρίξει έντονα το σχέδιο, ζητώντας τακτική ενημέρωση και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Σίσσι, έχει δώσει σαφείς οδηγίες σε υπουργούς του να συμβάλουν καταλυτικά στην έγκαιρη υλοποίηση του έργου.
Συγκεκριμένα, δύο Αιγύπτιοι υπουργοί έχουν αναλάβει την προώθηση του έργου και τον συντονισμό από πλευράς Αιγύπτου. Πρόκειται για τον υπουργό Ηλεκτρισμού που έχει και τον συντονισμό της συνεργασίας από πλευράς Αιγύπτου, αλλά και τον υπουργό Εμπορίου και Υποδομών Ταρέκ Καμπίλ, που δήλωσε πρόσφατα με κατηγορηματικό τρόπο στον «Φ» ότι το έργο είναι εφικτό και σημαντικό και για την Κύπρο και για τη χώρα του.
Μήκος 1.707 χλμ και δυνατότητα 2.000 μεγαβάτ
Μετά και την τελευταία συνάντηση του επικεφαλής του EuroAfrica Interconnector με τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου, ουσιαστικά ο αγωγός που θα ενώνει τα ηλεκτρικά δίκτυα Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας με την Ευρώπη, έχει εισέλθει στο τελικό προκατασκευαστικό στάδιο του έργου.
Όπως καθορίστηκε, θα έχει μήκος 1.707 χιλιομέτρων με δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρισμού της τάξης των 2.000 μεγαβάτ – δηλαδή σχεδόν διπλάσιου απ’ ό,τι μπορεί να παράγει συνολικά από συμβατικές πηγές σήμερα η Κύπρος.
Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», προβλέπει ολοκλήρωση του έργου εντός 36 μηνών.
Επίσημα, η απόφαση για την έναρξη της υλοποίησης της τεράστιας σημασίας και για την Κύπρο, «λεωφόρου ηλεκτρικής ενέργειας» μεταξύ της Αφρικής και της ΕΕ πάρθηκε στο Κάιρο το Φεβρουάριο του 2017 κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής μεταξύ του προέδρου της Αιγυπτιακής Εταιρείας Ηλεκτρισμού δρ Γκάπερ Ντεσούκι Μουσταφά και του διευθύνοντα συμβούλου του έργου Νάσου Κτωρίδη, στην παρουσία του υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας, καθώς και των πρέσβεων Κύπρου και Ελλάδας στο Κάιρο.
«Αδελφό» έργο του EuroAsia Interconector
Ο EuroAfrica Interconnector, είναι ουσιαστικά «αδελφό» έργο του EuroAsia Interconector που προχωρά, για την ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, που ενισχύει σημαντικά τον κομβικό ρόλο της Κύπρου στα νέα δίκτυα ηλεκτρισμού που θα συνδέσουν τρεις ηπείρους, την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, αλλάζοντας άρδην και τα δεδομένα σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού μας.
Ένα από τα σημαντικά οφέλη για την Κύπρο, θα είναι το γεγονός ότι θα μπορεί να αναπτύξει παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές, σε πολύ ψηλό ποσοστό, χωρίς να κινδυνεύει η ασφάλεια του συστήματος λόγω των απρόβλεπτων αυξομειώσεων παραγωγής, αφού θα υπάρχει διασύνδεση με τους υποθαλάσσιους αγωγούς.
Επίσης, επιτρέπει στο μέλλον παραγωγή ηλεκτρισμού από το φυσικό αέριο που προσδοκάται να ανακαλυφθεί στην περιοχή και η διάθεσή του από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη απευθείας, αντι να πωλείται φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρισμού εκεί.
Σε σχέση με την Αίγυπτο, πρέπει να σημειωθεί ότι το αντιμετωπίζει ως έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.
Ήδη Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία αναπτύσσουν ένα ηλεκτρικό αγωγό διασύνδεσης των δύο χωρών με στόχο την ανταλλαγή συνολικής χωρητικότητας 3.000 μεγαβάτ μεταξύ τους, γεγονός που ουσιαστικά αυξάνει σημαντικά και τον ρόλο του EuroAfrica Interconnector.
Στο μεταξύ υπάρχει ήδη ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ιορδανίας (της τάξης των 500 μεγαβάτ), που εκτείνει το δίκτυο όταν η Αίγυπτος συνδεθεί με την Κύπρο και την Ελλάδα.
[philenews]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ