15/04/2021

Σκάνδαλο Novartis: Ο Σαμαράς έστειλε τον Φρουζή στον Σταϊκούρα που διαχειριζόταν 1,1 δισ.

8338A999-974E-47C3-B1D4-AAE0A9654347Το αποθεματικό του προϋπολογισμού από 303 εκατ. ευρώ το 2012 αυξήθηκε στα 1,1 δισ. ευρώ το 2013. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 είχαν δοθεί μόνον 320 εκατ. ευρώ και το δεύτερο μοιράστηκαν 780 εκατ. ευρώ
Με αιδήμονα σιωπή απάντησαν η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς στην αποκάλυψη της «Αυγής» ότι στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis υπάρχει ιδιόχειρο σημείωμα που αποδίδεται στον πρ. πρωθυπουργό και τον εμφανίζει να δίνει τα τηλέφωνα του πρ. αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στον τότε αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή.
Είναι προφανής η επιλογή της ηγεσίας της Ν.Δ. και του Α. Σαμαρά να αφήσουν να ξεχαστεί το ιδιόχειρο σημείωμα χωρίς να δώσουν καμία διευκρίνιση – ούτε καν αν το σημείωμα είναι δικό του…
Ωστόσο αυτό που δεν απαντήθηκε είναι γιατί θα έπρεπε ο Α. Σαμαράς να στείλει τον Κ. Φρουζή στον Χρ. Σταϊκούρα. Ο Χρ. Σταϊκούρας δεν έκανε καμία δήλωση ως προς το αν έχει συναντήσει τον Κ. Φρουζή με εντολή Σαμαρά και ποιο θέμα είχε η εικαζόμενη συνάντησή τους.
Αυξήθηκε το αποθεματικό
Η πραγματικότητα είναι ότι Novartis είχε οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ (όπως όλες οι φαρμακευτικές) και θα έπρεπε να πληρωθεί από αυτόν ή τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, ενώ οι αρμοδιότητες του Χρ. Σταϊκούρα αφορούν τις πληρωμές του κράτους – μάλιστα οι αρμοδιότητες αυτές του δόθηκαν στις 9 Ιουλίου 2012 από τον ίδιο τον Α. Σαμαρά.
Ωστόσο πρέπει να υπογραμμιστεί πως μέσα στα υπουργικά καθήκοντα του Χρ. Σταϊκούρα ήταν η διαχείριση των αποθεματικών του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση αναγκών εκτάκτου χαρακτήρα. Το 2013 το αποθεματικό του προϋπολογισμού παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα εκτίναξη. Από 303 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012, αυξήθηκε στα 1,1 δισ. ευρώ, παρά το ότι η Ελλάδα ήταν μέσα στα Μνημόνια και υπέγραψε και νέο μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι πώς έγινε η διανομή του 1,1 δισ. το 2013. Το πρώτο εξάμηνο είχαν δοθεί μόνο 320 εκατ. ευρώ και το δεύτερο μοιράστηκαν 780 εκατ. ευρώ.
Μάλλον είναι σύμπτωση, αλλά κάτι παρόμοιο συνέβη και με τη Novartis, η οποία πληρώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ το δεύτερο εξάμηνο του 2013 (υπουργία Γεωργιάδη) περίπου 65 εκατ. ευρώ…
Για λάσπη παραπονείται ο Άδ. Γεωργιάδης
Από τη Ν.Δ. ο μόνος εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της Novartis ο οποίος τοποθετήθηκε ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης. Υποστήριξε ότι η «Αυγή» «πετάει τη λάσπη της (και μάλιστα στο πρωτοσέλιδο), αλλά δεν γράφει ότι όχι μόνον αυτές οι προτάσεις τους δεν νομοθετήθηκαν, αλλά ότι κάναμε τα ακριβώς αντίθετα!». Είναι προφανές ότι ο Άδ. Γεωργιάδης δεν αρνείται πως παρέλαβε τις «οδηγίες» της Novartis υπό τον τίτλο «Proposal for Adonis». Ας ενημερώσει πότε, μετά από ποια συνάντηση ή επικοινωνία και με ποιον τρόπο. Επίσης είναι προφανές ότι για κάποιο λόγο δεν προβληματίζει τον Άδ. Γεωργιάδη το ότι μία εταιρεία βρήκε το θάρρος να «εισηγείται» νόμους και υπουργικές αποφάσεις σε υπουργό. Από εκεί και πέρα η αντιστοίχηση των προτάσεων της Novartis με τις υπουργικές αποφάσεις Γεωργιάδη είναι έργο που αφορά τη Δικαιοσύνη.
Πηγή: ΑΥΓΗ periodista.gr 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ