Ολο και πιο κοντά προς τη Νέα Δημοκρατία βαδίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του από τη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη ουσιαστικά αποτελεί ξένο σώμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μπορεί ο ίδιος επισήμως να διαψεύδει όλα τα σενάρια, ωστόσο η τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα δείχνει να αφήνει για πρώτη φορά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ απο τη Νεα Σελίδα
Μέσα σε λίγα 24ωρα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής εναντίον τριών υπουργών της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική δαπάνη, σε αντίθεση με τη ΔΗΣΥ που επέλεξε την άκυρη ψήφο. Την ίδια μέρα, μάλιστα, η συζήτηση στους διαδρόμους της Βουλής ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις που διατηρούν οι τρεις τους από την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Στα ανοίγματα προς την κεντροδεξιά παράταξη θα πρέπει να προσθέσουμε επίσης την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου την προηγούμενη Τρίτη σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Hanns Seidel Foundation και το Goethe Institut, που συνεργάζονται με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», το οποίο ελέγχεται απολύτως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια και τα πέντε μέλη που μετέχουν στο Δ.Σ. είναι στενοί συνεργάτες του.
Ωστόσο, οι στενές σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα σενάρια που διακινούνται έχουν προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις τόσο στα στελέχη της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» όσο και στην καραμανλική πτέρυγα. «Αλλο η εξ ανάγκης κυβερνητική συνεργασία και άλλο η ένταξη στο κόμμα με οποιονδήποτε τρόπο», έλεγε χαρακτηριστικά «γαλάζιος» βουλευτής.
Ο διχασμός που προκαλεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτυπώθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο της Novartis, όταν κατά την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος χειροκροτήθηκε από αρκετούς βουλευτές που κάθονταν στα μπροστινά έδρανα, αλλά όχι κι από εκείνους που επιλέγουν τα «ορεινά» της Ολομέλειας.
Τις συγκεκριμένες θέσεις καταλαμβάνουν κυρίως παλιοί κοινοβουλευτικοί, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν ξεχνούν τις επιθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου εναντίον της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.
Πρόκειται, πάντως, για ζήτημα υπαρκτό, που, παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα την επικαιρότητα, καθώς όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα χωρέσει στο ίδιο κόμμα με τη Φώφη Γεννηματά, την οποία πιθανότατα θα χαροποιούσε μια ενδεχόμενη αποχώρηση του κορυφαίου στελέχους, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε «βαρίδι» για το κόμμα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει αποστασιοποιηθεί τον τελευταίο καιρό, όπως έπραξε και στις εσωκομματικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά φέρεται να πρότεινε στον Ευάγγελο Βενιζέλο θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, την οποία όμως αρνήθηκε, μια και θεώρησε ότι ισοδυναμεί με αποστρατεία.