Όταν ο Χέμινγουεϊ έβαλε στοίχημα ότι μπορεί να γράψει ένα διήγημα 6 λέξεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno heminway
Για πολλούς, o Έρνεστ Χέμινγουεϊ θεωρείται ως ο πιο συναρπαστικός και πιο συγκλονιστικός συγγραφέας όλων των εποχών. Η πολυτάραχη ζωή του που ξεκίνησε από τότε που είδε τον πατέρα του να αυτοκτονεί με όπλο (με τον ίδιο τρόπο αυτοκτόνησε και ο ίδιος) και συνεχίστηκε με την συμμετοχή του στο ισπανικό Εμφύλιο αλλά και την παραμονή του στο Παρίσι τον τελευταίο χρόνο της ναζιστικής κατοχής, συνηγορούν στο χτίσιμο ενός σπουδαίου μύθου γύρω και επιπρόσθετα από την όμορφη γραφή του.

Η μποέμικη ζωή του τον οδήγησε σε εξωτικά μέρη και στα κέντρα της διανόησης. Πολύ αλκοόλ, αλλά και πολλοί φίλοι, μαζί με εξαιρετικά γραπτά. Άφησε πίσω του σπουδαίες ιστορίες για να διηγείται κάποιος. Μια από αυτές ξεχωρίσει ως προς το συγγραφικό του ταλέντο.
Ανάμεσα στο 1920 και στο 1930 βρισκόταν στο Παρίσι, μια πόλη που αγάπησε όσο καμία άλλη, για την τέχνη, την εξωστρέφεια, την ανοχή της στο εκκεντρικό αλλά και για τα μπαρ της. Εκείνη την ημέρα βρισκόταν σε ένα μπαρ με φίλους και έπινε. Πάνω στην κουβέντα δήλωσε χωρίς πολλή σκέψη και σίγουρος γι’ αυτό που έλεγε, πως βάζει στοίχημα ότι μπορεί να γράψει ένα διήγημα 6 λέξεων, με αρχή μέση και τέλος.
Οι υπόλοιποι άρχισαν να γελάνε μαζί του και νόμιζαν ότι αυτά είναι λόγια του ποτού. Όμως εκείνος τους προκάλεσε να βάλουν από 10 δολάρια σε ένα μπολ. Αν κέρδιζε θα τα κρατούσε, ενώ αν έχανε θα τους έδινε τα διπλά. Όλοι δέχτηκαν το στοίχημα, θεωρώντας αδύνατο να χάσουν.
Ο Χέμινγουεϊ πήρε μια χαρτοπετσέτα και έγραψε: «For Sale: Baby shoes. Never Worn», δηλαδή «Προς πώληση: Παιδικά παπούτσια. Εντελώς αφόρετα». Είχε μόλις κερδίσει το στοίχημα. Γιατί οι 6 λέξεις που χρησιμοποίησε για να γράψει αυτό το διήγημα όπως το είπε, είχαν αυτά που είχε υποσχεθεί. Αρχή, μέση και τέλος.
Κάποιοι λένε πως η ιστορία δεν συνέβη έτσι ακριβώς. Κάποιοι άλλοι πάλι καθόλου. Ωστόσο οι έρευνες έχουν δείξει πως πίσω από αυτή την σύντομη ιστορία βρίσκεται ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας.
Από τότε αυτό το κείμενο έγινε πρότυπο αφηγηματικής δομής και διδάσκεται ως άσκηση σε μαθήματα Δημιουργικής Γραφής. Η ιστορία αυτή, εκτός από την συγγραφική δεινότητα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, φανερώνει και την άπειρη φαντασία του, που τον βοήθησε ώστε να γίνει ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς όλων των εποχών.
[E-Daily.gr]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ