Τερενς Κουίκ: «Ελλάδα και Κύπρος μία γροθιά, ένας Εθνικός ΄Υμνος μία θάλασσα»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 7729Παμπαροικιακός Εορτασμός των Εθνικών μας Επετείων 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 25 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ashmole Academy στο Southgate βορείου Λονδίνου ο παμπαροικιακός εορτασμός των Εθνικών μας Επετείων 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955 που διοργανώνει κάθε χρόνο η Επιτροπή Εκδηλώσεων της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με άλλους ομογενειακούς φορείς εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Το πανηγυρικό της Ημέρας,  εκφώνησε, προσκεκλημένος των διοργανωτών ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών και Υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ.  Μετά τους χαιρετισμούς και την ομιλία του κ. Κουίκ ακολούθησαν  ψαλμωδίες και πατριωτικά τραγούδια από τη σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, τραγούδια από το Ελληνικό Παροικιακό Σχολείο Ashmole (ΟΕΣΕΚΑ), το Ελληνικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Λονδίνου,  χοροί από τα παροικιακά σχολεία, Hazelwood (ΟΕΣΕΚΑ ), Ανεξάρτητα Σχολεία Manor Hill και  Finchley (ΑΕΣΛ) και το Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο Λονδίνου, ποιήματα από το Θεατρικό Εργαστήρι της ΚΕΑ, το Ανεξάρτητο Ελληνικό Σχολείο St. Mary’s (AESA) και θεατρικά από το Ελληνικό Παροικιακό Σχολείου Αγ. Δημητρίου (ΚΕΣ) και το Θεατρικό Εργαστήρι της ΚΕΑ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός των ομιλητών ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων κ. Ανδρέας Παπαευρυπίδης, Στρατιωτικοί ακόλουθοι της Ελληνικής Πρεσβείας και της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας, προέδροι και μέλη των σχολικών παροικιακών επιτροπών, οργανώσεων και παραρτημάτων κυπριακών κομμάτων, εφημερίδων της ομογένειας και του Hellenic TV, δημοσιογράφοι της ομογένειας, ανταποκριτές κυπριακών και ελλαδικών ΜΜΕ, γονείς των παιδιών και πλήθος  ομογενών που προσήλθαν στον εορτασμό.

«Θα ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ την Ελευθερία που μας έχουν χαρίσει»

Ξεκινώντας την εκδήλωση ο εισηγητής  κ. Ανδρέας Καραολής  τόνισε :  «τιμώντας σήμερα τους ήρωες και μάρτυρες των αγώνων του έθνους μας που με μεγάλη θυσία μας χάρισαν την Ελευθερία τους διαβεβαιώνουμε ότι το παράδειγμά τους θα μας εμπνέει και θα μας καθοδηγεί. Θα υπερασπίσουμε και θα ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ την Ελευθερία που μας έχουν χαρίσει. Θα φανούμε αντάξιοι και εμείς των αγώνων και των θυσιών τους».

Οι ομιλητές σύμφωνα με τη σειρά του προγράμματος.

Χρήστος Καραολής, Πρόεδρος Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μ. Βρετανίας

«Ορόσημα για το δρόμο της τιμής και του καθήκοντος»

«Σήμερα οι απανταχού της γης Έλληνες τιμούν την επανάσταση του 1821 και τον επικό απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου  του 1955-59. Το 1821 και το 1955 στέλλουν δυνατά και ξεκάθαρα μηνύματα αντίστασης, επιμονής, πατριωτισμού, ενότητας και συνεχούς αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής… Αποτίνουμε σήμερα ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες και μάρτυρες της ελευθερίας μας, σ΄αυτούς που θυσίασαν την δική τους ζωή για την δική μας ελευθερία…» Ο κ. Καραολής είπε ότι η 25 Μαρτίου 1821 και η 1η Απριλίου 1955 θα στέκονται ορόσημα για να μας δείχνουν το δρόμο της τιμής και του καθήκοντος… Το 1821 αποτελεί τη κορυφαία και λαμπρότερη στιγμή της ιστορίας μας. Είναι οριακή στιγμή που  δεν κυβερνά ο νους αλλά το θάρρος , ο ενθουσιασμός και η φλόγα και η αγάπη για την ελευθερία. Τα κατορθώματα και θυσίες των ηρώων μας άναψαν  μια τεράστια πυρκαγιά που ξεσήκωσε τους φιλέλληνες της Ευρώπης που φώτισε όχι μόνο το υπόδουλο γένος των Ελλήνων αλλά όλους τους υπόδουλους λαούς.  Το 1955 στη μικρή μας πατρίδα Κύπρου ο λαός έγραψε την δική εποποιία της ΕΟΚΑ στον σκληρό και άνισο απελευθερωτικό αγώνα. Τα αμούστακα παλληκάρια της Κύπρου έγραψαν ένδοξες σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας στα βουνά και στα λαγκάδια της Κύπρου και βάδιζαν στην αθανασία με το τραγούδι της λευτεριάς στα χείλη… Σήμερα η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται και πάλιν στις επάλξεις και τόνισε « Στην μικρή μας πατρίδα ο  Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί αντί να στηρίξει τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων  τους κρατεί όμηρους στις ορέξεις του Ερντογάν , ο οποίος αλαζών όπως πάντα απειλεί και εκβιάζει όχι μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκό ΄Ενωση…  Με τις χιλιάδες διαμαρτυρίες , ιμειλς, και επιστολές  της Ομοσπονδίας και των συμπατριωτών μας πετύχαμε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες να επηρεάσουμε το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών να αναθεωρήσει τη στάση του στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης η αντιπολίτευση και βουλευτές του Εργατικού και Συντηρητικού Κόμματος χαρακτήρισαν τις ενέργειες της Τουρκίας ως ανεύθυνες και επικίνδυνες».

Κλείνοντας ο κ. Χρήστος Καραολής αφού τόνισε ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα και κάλεσε την ομογένεια στις δημοτικές εκλογές στις 3 Μαΐου 2018 να ψηφίσει όλους τους  ομογενείς υποψήφιους εξέφρασε την υποστήριξη της ομογένειας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου στην αντιμετώπιση των εκβιασμών και απειλών της Τουρκίας. Και ως αναπόσπαστο κομμάτι της διασποράς θα συνεχίσουμε τις σκληρές και άνισες μάχες που δίνουμε στην αντιμετώπιση της τουρκικής παραπληροφόρησης και προπαγάνδας και υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, την κατάργηση των εγγυήσεων, την επιστροφή των προσφύγων για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Πρέσβης της Ελλάδας κ. Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς

«Ο ύψιστος συμβολισμός»

«Είναι τιμή μου να συμμετέχω στην εκδήλωση αυτή του Ελληνισμού που έχει ύψιστο συμβολισμό ιδιαίτερα τις ημέρες μας που καταγράφεται όξυνσης στα εθνικά θέματα, ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και σχετική αβεβαιότητα και στη χώρα που βρισκόμαστε συνδεδεμένη με την επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Επιτρέψετε μου λοιπόν, καλωσορίζοντας στο Λονδίνο για την σημερινή εκδήλωση τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Τέρενς – Νικόλαο Κουίκ να τον ευχαριστήσω που είναι μαζί μας, στην σημερινή, σημαντική αυτή μέρα και τις σημαντικές ημέρες που περνάει ο Ελληνισμός.  Η παρουσία του κ. Τέρενς Κουίκ καταδεικνύει τη σημασία  που η ελληνική πολιτεία στην τακτική και ουσιαστική επαφή με την ομογένεια και την ευαισθητοποίηση των εκτός Ελλάδος και Κύπρου συμπατριωτών μας για τα εθνικά θέματα σε εποχές εντάσεων και αβεβαιότητος όπως προανέφερα».

Ο Πρέσβης Τζιράς επεσήμανε την έμπρακτη αναγνώριση από την πατρίδα της προσφοράς του ομογενειακού δυναμικού, την διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών του Ελληνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και της δυναμικής παρουσίας του σε όλα τα επίπεδα της εδώ πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και εν γένει κοινωνικής παρουσίας του.

Κλείνοντας ο Πρέσβης Τζιράς εξήρε και τη δράση των ελληνικών οργανώσεων  και φορέων της ομογένειας που με τις ποικίλες δραστηριότητές τους  αναδεικνύουν το ελληνική σήμα, το trade mark και το προβάλουν σε ευρέα στρώματα της εδώ ζωής και που εστιάζονται και ορθώς κυρίως στα εθνικά θέματα.  Δίχως να παραβλέπουμε πρόσθεσε και την ουσιαστική προστιθέμενη αξία και αποτελεσματικότητα που έχουν οι ήπιες δράσεις , δηλαδή οι πρωτοβουλίες για προώθηση του πολιτισμού, της γλώσσας και των παραδόσεων του Ελληνισμού…

΄Υπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Ευριπίδης Λ. Ευρυβιάδης

« Η εγγύτητα ενός απειλητικού γείτονα»

«Ευτυχώς η γης δεν έχει κρικέλια για τους κατακτητές για να την πάρουν στο ώμο και να φύγουν, όπως γράφει ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Αλλά δεν έχει κρικέλια ούτε για μας, γι΄αυτό λέω ότι η γεωγραφία μας είναι και το πεπρωμένο μας»  είπε ο κ. Ευρυβιάδης ξεκινώντας τον χαιρετισμό του για να τονίσει ότι δυστυχώς η μοίρα όσων ζουν εις γη εναλία Κύπρο είναι συνυφασμένη με την εγγύτητα ενός απρόβλεπτου, ανελαστικού και απειλητικού γείτονα… Η όλη ομάδα στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο επικροτεί  και συγχαίρει, είπε,  την κυπριακή και την ελληνική ομογένεια γιατί η μαγιά του παροικιακού Ελληνισμού βρίθει παραδειγμάτων από μονάδες αλλά και από  οργανωμένα σύνολα, διατηρώντας  ακραιφνή τα ευγενή συναισθήματα έναντι της πατρίδας ως οι αθάνατες μορφές του 1821 και του 1955-59 μετουσιώνονται σε σύγχρονους ήρωες, σύγχρονους πρεσβευτές της Κύπρου και της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Και απευθυνόμενος στον Υφυπουργό της Ελλάδας κ. Κουίκ είπε ο κ. Ευρυβιάδης « Στο πρόσωπό σας χαιρετίζουμε μια όμορφη Ελλάδα, μια Ελλάδα η οποία στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου. Και αν σήμερα η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ αυτό οφείλεται, σίγουρα και στη δουλειά που έγινε στη Λευκωσία, αλλά αν δεν ήταν η Ελλάδα η Κύπρος δεν θα γινόταν μέλος της ΕΕ… Η κραυγή των αγωνιστών και όλου του Ελληνισμού κύριε Υφυπουργέ 1955-59 ήταν ΄Την Ελλάδα θέλουμε και ας τρώμε πέτρες’. Το τι μας έπαιξε η ιστορία και τα δικά μας λάθη είναι για άλλη φορά αυτά».

Και ολοκληρώνοντας ο ΄Υπατος Αρμοστής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε «μια νέα πρέσβειρα της ομογένειας»  όπως την χαρακτήρισε, την συμπατριώτισσα μας Άντρια Ζαφειράκου, η οποία βραβεύθηκε ως η καλύτερη δασκάλα στο κόσμο, από 30,000 υποψηφιότητες από 173 χώρες, και είπε ότι μας κάνει όλους περήφανους. Διότι δείχνει ότι με αγάπη, με στοργή, και πάθος δεν μπορεί κάποιος παρά να επιτύχει.  Τέλος, συνεχάρη την Ομοσπονδία και την ομογένεια για την εκστρατεία προς το Φόρειν ΄Οφις με 2,800 ιμειλς με το γνωστό αποτέλεσμα, και τόνισε ότι αυτό είναι απόδειξη ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Πρόεδρος Ελληνορθοδόξων  Κοινοτήτων  Μεγάλης Βρετανίας Μάριος Μηναίδης

Αγώνας ενάντια στους κατακτητές της πατρίδας μας, της μεγάλης και της μικρής»

«Τριπλή γιορτή σήμερα για τον απανταχού της γης Ελληνισμό. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου όπου ‘Αγγελος Κυρίου είπε στη Παρθένο Μαρία τα χαρμόσυνα νέα ότι πρόκειται να φέρει στο κόσμο ένα γιό και τον οποίο θα ονομάσει Ιησού και ο οποίος Έστε Μέγας. Οι Έλληνες τιμούν ιδιαίτερα την Θεοτόκο και Υπερμάχω Στρατηγό στην οποία αποδίδεται η ένδοξη νίκη που κράτησε τη Πόλη για πολλά χρόνια λυτρωμένη από φοβερές συμφορές.

Σήμερα όμως μαζευτήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τους ήρωες και  ηρωίδες του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων του 1821 και του ένοπλου αγώνα των Ελληνοκυπρίων 1955-59 εναντία στους κατακτητές της πατρίδας μας, της μεγάλης και μικρής αντίστοιχαΑυτές τις δύσκολες μέρες ο Ελληνισμός χρειάζεται όσο ποτέ να αντλήσει τα αναγκαία διδάγματα, ανδρείας, αυτοθυσίας , ομόνοιας και ανιδιοτέλειας, και να αφήσουμε πίσω την διχόνοια και τα προσωπικά συμφέροντα.  Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι δεν είναι ποτέ ηττημένοι, αλλά προς τη δόξα και πάλιν τραβούν. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Άγιος Θεός να χαρίσει τη πολυπόθητη ελευθερία στη νήσο των Αγίων, την μαρτυρική Κύπρο μας και να ανατείλουν καλύτερες μέρες στην Μητρόπολη του Ελληνισμού την Ελλάδα».

Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος

«Να αντιγράφουμε το πνεύμα»

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος ο οποίος παρευρέθηκε εκ μέρους του  Σεβασμιότατου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας  κ.κ. Γρηγορίου ο οποίος οικουρούσε  μετέφερε το χαιρετισμό, τα συγχαρητήρια του και τις ευχές του για όλους τους κόπους που κάνουν οι δάσκαλοι και όλος ο ελληνισμός εδώ στην Μεγάλη Βρετανία.  Και είπε ο Θεοφιλέστατος, ότι πρέπει να αντιγράφουμε το πνεύμα θυσίας των αγωνιστών και του 1821 και του 1955. Και έκλεισε με το Ζήτω η Κύπρος, Ζήτω η Ελλάδα και Καλή Ανάσταση.

Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών και Υπεύθυνος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

 

«Ελληνισμός και φιλοπατρία – διασπορά και μητέρα πατρίδα»

Ξεκινώντας ο Υφυπουργός Κουίκ αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση είπε ότι ο ρόλος της ομογένειας παραμένει ιστορικά εξαιρετικά σημαντικός γιατί οι Έλληνες και Κύπριοι πολίτες εκτός εθνικών συνόρων είναι οι πρεσβευτές μας, οι οποίοι στις κοινωνίες όπου ζουν μεταφέρουν τις εθνικές μας θέσεις που αναμφισβήτητα επηρεάζει την πολιτική των χωρών όπου διαμένει αδελφωμένη η ομογένεια… «Ακόμη και η δική σας παρουσία σήμερα εδώ (είπε) δηλώνει τη συμμετοχή και την εγρήγορση … το κόμμα μας είναι ένα και λέγεται  Ελλάδα και η σημαία μας είναι η γαλανόλευκη με το σταυρό στη μέση. Έτσι μόνο μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας πόσο μάλλον όταν έχουμε και τη σημαία με το χρυσοπράσινο φύλλο».

Ο κ. Κουίκ είπε ότι πρέπει να ερμηνεύσουμε τα  όσα μας διδάσκει η Ιστορία των προπατόρων μας για το τι γίνεται σήμερα. Η ανατολική Μεσόγειος κινδυνεύει να αναφλεγεί στο σύνολό της και οι ακραίοι εθνικισμοί απειλούν την υπόσταση των κρατών.  25η Μαρτίου και 1η Απριλίου, αποτελούν, είπε,  ιστορικά γεγονότα που τελικά οδήγησαν στην απελευθέρωση μεταξύ πολλών άλλων και για την παγκόσμια παρουσία του Ελληνισμού και για την διεκδίκηση της αρετής και ελευθερίας που ενσάρκωσε τον 19ο αιώνα τα οράματα πολλών λαών για ένα καλύτερο κόσμο…

Εδώ στο Λονδίνο, είπε, ιδρύθηκε η φιλελληνική επιτροπή του Λονδίνου, που συστάθηκε το Μάρτιο του 1823 με κύριο σκοπό την υποστήριξη της ελληνικής επανάστασης και την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό. Μέλη της ο Λόρδος Βύρωνας και τόσοι άλλοι. Ο Λόρδος Βύρων πήγε στην Ελλάδα είπε, και αφού την αγάπησε δαπάνησε όλες του τις δυνάμεις και να πει σ΄όλη την Ευρώπη ότι η υπέρβαση της Ιστορίας δεν είναι παραμύθι… «Ας μη ξεχνάμε ότι η ομογένεια στην επανάσταση του 1821 έπαιξε τεράστιο ρόλο. Μετανάστης από τη Μαγνησία, στη Κωνσταντινούπολη, στη Μολδαβία, στο Βουκουρέστη, στη Βιέννη, ήταν ο Ρήγας Φεραίος, από τους πρωτεργάτες, απέβλεπε στην απελευθέρωση όλων των βαλκανικών λαών και φυσικά όλου του ελληνικού στοιχείου και μαζί με άλλους με το σύνθημα Ελευθερία ή Θάνατος…»

«Ελληνισμός και φιλοπατρία – διασπορά και μητέρα πατρίδα έννοιες γυμνές και απλές» ανέφερε ο Υφυπουργός για να τονίσει την συμμετοχή και προσφορά των αποδήμων Ελλήνων και ότι ανάλογες σκέψεις και δράσεις στήριξαν την 1η Απριλίου 1955.

Στη συνέχεια ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε αναλυτικά στις διάφορες επαφές του στο εξωτερικό ως Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και ότι δίνει μεγάλη σημασία στην συνεργασία με τη νεολαία και τις ομογενειακές νεολαίες γιατί αυτές είναι το αύριο και τα νέα μυαλά…

Ολοκληρώνοντας ο Υφυπουργός τόνισε ότι οι αξίες μας εδράζονται στην ελευθερία, και στην ανάπτυξη ανοικτού πολιτισμού, στις τέχνες, στα γράμματα, στην επιστήμη στην αγάπη του Χριστιανικού πολιτισμού και όχι στο αιματηρό μίσος. Τα δύο κράτη, Ελλάδα και Κύπρος είπε, είμαστε ένας Ελληνισμός, πυλώνας σταθερότητας, το αξιόμαχο σημείο αναφοράς.

Και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας « Κυρίες και Κύριοι, Ελλάδα και Κύπρος είναι μια γροθιά είναι μία σήμερα, ένας Εθνικός ΄Υμνος μία θάλασσα».

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με την βράβευση έργων διαγωνισμού ζωγραφικής μαθητών των ομογενειακών σχολείων και τον Εθνικό ΄Υμνο.

Το σύνθημα που επικράτησε από όλους τους ομιλητές ήταν ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΩ Η ΚΥΠΡΟΣ.

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λονδίνο 26.3.2018

ΟΕΣΕΚΑ : Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Συνδέσμων Ελλήνων Κυπρίων Αγγλίας

ΑΕΣΛ : Ανεξάρτητα Ελληνικά Σχολεία Λονδίνου

ΚΕΣ : Κεντρικό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

ΚΕΑ : Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή

ΑΕΣΑ: Ανεξάρτητα Ελληνικά Σχολεία Αγγλίας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ