Η περιοχή των ιστορικών κάστρων (βίντεο)

preveza kastra
Βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της Ηπείρου. βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος. Ο (πρώην) Νομός Πρέβεζας (και νυν Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας), αυτή η γραφική περιοχή της Ηπείρου, είναι προικισμένη από τη φύση με καταπράσινες πεδιάδες, ορεινά τοπία που κόβουν την ανάσα και απέραντες αμμώδεις παραλίες. Δεν είναι όμως μόνο αυτά που την κάνουν ξεχωριστή. Είναι και κάτι άλλο.

Από τους αρχαίους χρόνους κατοικήθηκε και δημιούργησε αξιόλογους οικισμούς μεταξύ των οποίων ένα από μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της αρχαιότητας, την Κασσώπη. Είναι επίσης ξακουστή για τους ιστορικούς τόπους της Νικόπολης και του Ζαλλόγου.
Πρέβεζα, το όνομά της σημαίνει πέρασμα.
Τα κάστρα του νομού Πρεβέζης
Πέρα από την μοναδική φυσική ποικιλομορφία της, η Πρέβεζα ξεχωρίσει και για ακόμη ένα γεγονός. Είναι ο μεγάλος κατάλογος οχυρών και κάστρων που διαθέτει, γεγονός που αποδεικνύει την πολύ σημαντική ιστορική πορεία της Πρέβεζας.
https://youtu.be/RFR1_zUMmM0
.
Κάστρο Πάργας
Πριν κατασκευαστεί το ισχυρό κάστρο της Πάργας που σώζεται μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι της Πάργας προσπαθούσαν να διατηρήσουν οχυρωμένη την πόλη, που ήταν εκτεθειμένη προς τη θάλασσα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τους επιδρομείς. Στην προσπάθεια τους αυτή κατασκεύασαν τα πρώτα οχυρώματα μαζί με τη βοήθεια των Νορμανδών. Το 1452 κατέλαβε την οχυρωμένη θέση ο Χατζή Μπέης αλλά το 1454, οι κάτοικοι το ανακατέλαβαν. Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537 κατεδάφισε το υπάρχον φρούριο και πόλη.
parga castle
Το κάστρο κατασκευάστηκε εκ νέου με τη βοήθεια των Ενετών, αλλά πριν ολοκληρωθεί κατεδαφίστηκε πάλι από τους Τούρκους. Οι Ενετοί το 1792, έχτισαν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τ δυνατό φρούριο, που έμεινε απόρθητο μέχρι το 1819, παρά τις επιθέσεις κυρίως του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος τους πολιορκούσε από το κάστρο της Αγιάς – Ανθούσας τους πολιορκεί.
Κάστρο Πέντε Πηγάδια
Το κάστρο Πέντε Πηγάδια βρίσκεται στην περιοχή της Κλεισούρας του νομού Πρέβεζας. Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Στο σημείο αυτό έγιναν δύο σημαντικές μάχες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Τον Οκτώβριο του 1821 πραγματοποιήθηκε η νικηφόρα μάχη του Μακρυγιάννη εναντίον των δυνάμεων του Χουρσίτ Πασά.
Κατ΄τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, στο διάστημα μεταξύ 23 και 30 Οκτωβρίου 1912, όταν ο Ελληνικός Στρατός προήλαυνε στο Ιωάννινα, διεξήχθη μάχη στην περιοχή, μετά από την οποία οι αντίπαλες δυνάμεις σταθεροποίησαν για λίγο τις θέσεις τους. Τον Φεβρουάριο του 1913 εκτυλίχθηκε ακόμη μία μάχη, αυτή του Μπιζανίου.
Κάστρο Αγίου Γεωργίου
Χτίσθηκε από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο που περιστοίχισε, περιμετρικά, με τάφρο την πόλη. Αποτελείται από ένα επικλινές περιφερειακό τείχος που περιβάλλει εσωτερικό προαύλιο.
Κάστρο Αγίου Ανδρέα
Το κάστρο του Αγίου Ανδρέα είχε τρεις κατασκευαστικές φάσεις, οι οποίες ταυτίστηκαν απόλυτα με τρεις διαφορετικές ιστορικές περιόδους της Πρέβεζας. Η πρώτη φάση του κάστρου συνδέθηκε με την παράδοση της Πρέβεζας, το 1701, από τους Ενετούς στους Οθωμανούς και τη γρήγορη οχύρωσή της από τους νέους κατακτητές της.
Η επόμενη φάση ταυτίστηκε με την δεύτερη βενετική κατοχή της πόλης, που κράτησε ογδόντα χρόνια, αλλά και με τα βελτιωτικά έργα ππου έκαναν οι Ενετοί στο κάστρο. Η τρίτη φάση χαρακτηρίστηκε από την παρουσία του Αλή πασά στην Πρέβεζα και τα ευρύτατα οχυρωματικά έργα της περιόδου 1807-1808, υπό την επίβλεψη του Χριστιανού αρχιτέκτονα του Αλή πασά, του Πέτρου από την Κορυτσά.
Κάστρο Παντοκράτορα
Το κάστρο του Παντοκράτορα ιδρύθηκε το 1807 και αποτελείται από δύο κύριες οικοδομικές φάσεις. Η πρώτη φάση της κατασκευής τοποθετείται χρονικά στη δεύτερη περίοδο οχυρωματικών έργων του Αλή Πασά στην Πρέβεζα, δηλαδή περί το 1815.
Το κάστρο διατήρησε το στρατιωτικό του χαρακτήρα και μετά το 1912 με νέα κτίρια να οικοδομούνται περιμετρικά του. Στα νεότερα χρόνια το κάστρο μετατράπηκε σε φυλακές. Η χρήση αυτή καταργήθηκε με την ολοκλήρωση των φυλακών στα Ιωάννινα το 1968. Σήμερα, το κάστρο χρησιμοποιείται ως συναυλιακός χώρος, κατά τη θερινή, κυρίως, περίοδο.
Κάστρο Ρωγών
Ο οικισμός πήρε το όνομα Ρωγοί ή Αρωγοί επειδή κατά το Μεσαίωνα έδινε καταφύγιο και «αρωγή», δηλαδή βοήθεια στους πληθυσμούς των παραλίων κατά τη διάρκεια εχθρικών επιδρομών, κυρίως από Σλάβους και Βούλγαρος. Ακόλουθα και το κάστρο πήρε ονομάστηκε παρόμοια με τον οικισμό.
Κάστρο Ρινιάσας
H χρονολόγηση του κάστρου δεν είναι σίγουρη. Από το βυζαντινό του όνομα «Θωμόκαστρο», υπάρχουν εικασίες ότι χτίστηκε κατά τη διάρκεια που έζησε και ο Δεσπότης της Ηπείρου, Θωμάς Α’. Το κάστρο επίσης έχει κι άλλη μια γνωστή ονομασία, αυτή του κάστρου της Δέσπως.
Κάστρο Ανθούσας
Το κάστρο Ανθούσας- Αγιάς, κατασκευάστηκε το 1814 πάνω σε ένα ύψωμα, ανάμεσα στα δημοτικά διαμερίσματα της Ανθούσας και της Αγιάς. Χτίστηκε από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων με σκοπό να ελέγχει από εκεί την ανυπότακτη Πάργα, που ένα χρόνο μετά θα αγόραζε από τον Βρετανό κυβερνήτη της Επτανήσου, Μαίτλαντ.
Φρούριο Λασκάρας
Στην κορυφή του λόφου και κοντά στο φρούριο της Λασκάρας, οι Τούρκοι κατασκεύασαν πριν τον πόλεμο του 1897, ένα μικρό πυροβολείο. Εκεί τοποθετήθηκε ένα πυροβόλο «Krupp», το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά την έναρξη του «ατυχούς πολέμου» του 1897. Αυτό το κανόνι έριξε την πρώτη βολή έναρξης του πολέμου κατά του επιβατηγού πλοίου «Μακεδονία», που ερχόταν από τον Αμβρακικό κόλπο προς το Άκτιο, χωρίς επιτυχία. Το πλοίο οδηγήθηκε από τον πλοίαρχο στην ακτή του Ακτίου και τελικά πήρε φωτιά.
Στις πρώτες μέρες του πολέμου το Φρούριο τέθηκε εκτός λειτουργίας, μετά από επιτυχή βολή του Ελληνικού Πυροβολικού από το ακρωτήριο Κεφάλι Παναγιάς της Ακαρνανίας.
[mixanitouxronou.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ