Τάμι Τζο Σαλτ: Η πιλότος του φλεγόμενου Boeing 737 που έσωσε δεκάδες ζωές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

https://youtu.be/JLaMz52j6HM
Στις Ηνώμενες Πολιτείες, το πρόσωπο των ημερών είναι Τάμι Τζο Σαλτ. Πρόκειται για την πιλότο του Boeing 737 της Southwest Airlines στο οποίο και σημειώθηκε έκρηξη ενώ βρισκόταν στον αέρα. Η έκρηξη του αριστερού κινητήρα στοίχισε την ζωή μιας επιβατίδας, της Τζένιφερ Ρίορνταν. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Ντάλας.Επέβαιναν 144 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα.

Επιβάτες κατάφεραν να καλύψουν την τρύπα που είχε δημιουργηθεί και προσπάθησαν να δώσουν στην 43χρονη τις πρώτες βοήθειες. Η γυναίκα είχε υποστεί σοβαρές κακώσεις στο κεφάλι. Οι διασώστες ανέφεραν πως υπήρχαν ακόμη επτά τραυματίες.
Αμέσως μετά την έκρηξη, έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου. Εκτυλίχθηκαν σκηνές τρόμου και πανικού. «Όλοι έκλαιγαν», είπε ένας από τους επιβάτες. Ευτυχώς, υπήρχαν και κάποιοι που διατήρησαν την ψυχραιμία τους. Φώναζαν στους άλλους πως όλα θα πάνε καλά και μπορούσαν να τα καταφέρουν.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν έγινε η έκρηξη το αεροπλάνο βρισκόταν στα 32.500 πόδια και αμέσως μετά αισθάνθηκαν πως έπεσε 100 πόδια. Όταν έσπασε το παράθυρο και «ρούφηξε» την άτυχη γυναίκα, δυο άνδρες αντέδρασαν άμεσα. Κράτησαν τη 43χρονη κοντά τους 12 λεπτά έως ότου η πιλότος καταφέρει να προσγειώσει το αεροπλάνο στη Φιλαδέλφεια.
«Η πιλότος ήταν εκπληκτική. Έχει 30 χρόνια εμπειρίας και ήξερε πολύ καλά πως να μας προσγειώσει. Μέσα σε 5 λεπτά κατάφερε να διανύσει 30.000 πόδια. Πραγματικά είναι απίστευτο, ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω» δήλωσε η Σέρι Σερς, μια νεαρή γυναίκα που επέβαινε στο αεροσκάφος.
Επιβάτες αλλά και ειδικοί στις αεροπορικές πτήσεις υποστηρίζουν ότι η ψυχραιμία και η εμπειρία της Τάμι Τζο Σαλτ έσωσε δεκάδες ζωές. Πριν περάσει στις εμπορικές πτήσεις, υπηρέτησε για δεκαετίες ως πιλότος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ