Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Λαμία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

EC24ADEA-7DEE-465A-9867-AE5AFFD154C0Επικυρώθηκε και επισήμως μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας και του Πολεμικού Μουσείου, η συμφωνία για την ίδρυση  Μουσείου Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στην πόλη της Λαμίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, έκανε λόγο για μια σημαντική συμφωνία που σηματοδοτεί τη διαρκή προσπάθεια της Περιφέρειας για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης σε έναν από τους τόπους που πρωταγωνίστησαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη απόδειξη ότι η δική μας Περιφέρεια λειτουργεί με γνώμονα τις επόμενες γενιές. Γιατί σήμερα, εδώ, αποφασίσαμε να περιβάλλουμε τη Λαμία με την ιστορική αίγλη που της αξίζει. Η συμφωνία αυτή αποτελεί σταθμό για το αύριο του πολιτισμού στη Στερεά Ελλάδα. Γιατί μιλάμε για ένα Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας που αποτελεί τη  βάση και για την έναρξη της διαδικασίας για τη δημιουργία και Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, ενός εκ των σπουδαιότερων ιδρυμάτων της χώρας». « Όταν θα δω το πρώτο σχολείο της Στερεάς να επισκέπτεται αυτό το Μουσείο, θα νιώσω χαρούμενος και δικαιωμένος», κατέληξε.
Με το Πολεμικό Μουσείο να διαθέτει την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό για την ανάπτυξη και διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων υψηλού επιπέδου και την ενεργή συμβολή και χρηματοδότηση της Περιφέρειας, η συμφωνία προβλέπει:
(α) Την συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση κειμηλίων, ενθυμίων κλπ (πολεμικών και μη), από τους αγώνες και το βίο των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με αναφορά τη Στερεά Ελλάδα.
(β) Την παρουσίαση διαφόρων αντικειμένων της περιόδου του 1821  αλλά και από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα όπως όπλα, στολές, εξαρτύσεις, σημαίες, παράσημα, πυρομαχικά κ.α.
(γ) Την συλλογή και παρουσίαση βιβλίων και εντύπων που αφορούν στην ιστορία της εν λόγω περιόδου και όχι μόνο.
(δ) Την προβολή κινηματογραφικού αρχείου με υλικό που καταγράφει ιστορικά γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου.
(ε) Την ψηφιακή προβολή ιστορικού και πολιτιστικού αρχείου, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, με ειδικές αναλύσεις και σχόλια σε θέματα που αφορούν την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα.
(στ) Την διοργάνωση εκθέσεων εμφάνισης φωτογραφικού αρχείου καθώς και ιστορικών τεκμηρίων όπως αλληλογραφία και προσωπικά αρχεία από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
(ζ) Την συνδιοργάνωση διαλέξεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρουσιάσεων προβολών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας μας.
Ο εμπλουτισμός του μουσείου, εκτός από κειμήλια που ήδη υπάρχουν, θα ενισχυθεί και από τον τοπικό πληθυσμό, υπηρεσίες και φορείς, καθώς και εκθέματα, ενθυμήματα, όπλα και στολές από τις αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ