Πολλά λείπουν από το τραπέζι μας τη Σαρακοστή, αλλά ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα ευχάριστο διάλειμμα, απολαμβάνοντας ένα γλυκάκι; Νηστίσιμο πάντα!
“Στη συνταγή του ελληνικότατου μπακλαβά από την Εύβοια, που υιοθέτησα ως έναν από τους καλύτερους, πρόσθεσα και πιπέρι και ιδού το αποτέλεσμα!”
Ηλίας Μαμαλάκης
Υλικά
1½ πακέτο φύλλο κρούστας
600γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. σούπας γεμάτη, κανέλα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλα κοπανισμένα
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο εκλεκτό μέλι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι λεπτοαλεσμένο
Διαδικασία
Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, την τριμμένη κανέλα, τα κοπανισμένα γαρίφαλα, καθώς και το λεπτοαλεσμένο πιπέρι. Τα ανακατεύετε καλά.
Κρατάτε 6 ολόκληρα φύλλα κρούστας και τα υπόλοιπα τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Παίρνετε το ταψί που θα ψήσετε τον μπακλαβά και απλώνετε στον πάτο του 3 φύλλα κρούστας αλάδωτα. Ρίχνετε επάνω τους 2-3 κουτ. σούπας από το μίγμα της καρυδόψιχας. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσει όλο το μίγμα καρυδόψιχας και τα φύλλα, τοποθετώντας τα εναλλάξ. Όταν τελειώσει η καρυδόψιχα, σκεπάζετε το ταψί με 3 ολόκληρα φύλλα κρούστας αλάδωτα.
Παίρνετε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβετε το μπακλαβά διαγώνια σε κομμάτια φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι ώσπου να αρχίζει να καπνίζει. Με ένα κουτάλι της σούπας, περιχύνετε το μπακλαβά με το καυτό λάδι, αδειάζοντάς το στα σημεία που τον κόψατε. Θα δείτε ότι το καυτό λάδι, καθώς ακουμπά το φύλλο, το ψήνει.
Ψήνετε το μπακλαβά στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου ώσπου να αρχίσουν τα φύλλα να ροδοκοκκινίζουν καλά. Στη συνέχεια τον βγάζετε από το φούρνο.
Μέσα σε ένα μπρίκι, ζεσταίνετε καλά το μέλι μέχρι να γίνει ιδιαίτερα υδαρές. Περιχύνετε τον μπακλαβά και πάλι επάνω στα κοψίματα και όσο είναι ακόμα καυτός. Τον αφήνετε μέσα στο ταψί για τουλάχιστον ½ ώρα, να ρουφήξει όλο το μέλι. Μετά τον βγάζετε κόβοντάς τον σε μερίδες και τον σερβίρετε σε πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb
Tips
Τη συνταγή τη βρήκα στον πέμπτο τόμο του έργου «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» του Φαίδωνα Κουκουλέ, όπου αναφερόταν ότι μεταξύ δύο φύλλων ζύμης έβαζαν καλά κοπανισμένα αμύγδαλα, φουντούκια με μέλι, πιπέρι, σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
olivemagazine