Τι είναι η κορτιζόνη; Ποιες οι απαγορευμένες τροφές όταν την λαμβάνουμε;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

cortizone
Η κορτιζόνη είναι η δραστική μορφή της κορτιζόλης στον άνθρωπο και ανήκει στις στεροειδείς ορμόνες. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το φλοιό των επινεφριδίων και μετατρέπεται από την κορτιζόνη.

Η κορτιζόνη γίνεται απολύτως δραστική όταν μετατρέπεται σε υδροκορτιζόνη. Έχει ποικίλες εφαρμογές στην ιατρική και φαρμακευτική βιομηχανία στην εποχή μας λόγω της ευρείας χρήσης της. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αλλεργίας, άγχους καθώς και σε άλλες.
Η κορτιζόνη θεωρείτο παλαιότερα αλλά και ακόμα ως ίσως βλαβερή για τον οργανισμό, παρά ως ευεργετική, λόγω των διαφόρων παρενεργειών που έχει, όπως είναι η αύξηση της πίεσης ή η πιθανότητα πρόκλησης καταρράκτη. Αλλά και της μεγάλης κατακράτησης-οίδημα και άρα αύξησης βάρους που προκαλεί στο σώμα σε συνδυασμό με την κατανάλωση κάποιον τροφίμων.
Όπως γνωρίζουμε, οι αγωγές που περιέχουν κορτιζόνη συνήθως χρειάζεται και μια προσοχή στο κομμάτι της διατροφής. Δηλαδή αποφυγή ζάχαρης και αλάτι. Είναι όμως εύκολο αυτό;
Αρχικά πέρα από την κλασική μορφή του αλατιού στο φαγητό μας υπάρχει και σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα είτε αλμυρά είτε γλυκά, το ίδιο ισχύει και για την ζάχαρη. Οπότε την περίοδο της λήψης της κορτιζόνης θα πρέπει να είμαι πολύ παρατηρητικός με τις διατροφικές ετικέτες. Συνήθως και ανάλογα την ποσότητα της κορτιζόνης που έχω λάβει μπορεί να χρειαστεί έως και 6 μήνες αποφυγή και προσοχή αλατιού και ζάχαρης.
Η κλασική κατανάλωση που πρέπει να καταναλώνουμε σε αλάτι λοιπόν ημερήσια δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2,5 κουταλάκια (περίπου 5 γραμμάρια). Αυτό όμως είναι αρκετά εύκολο να το ξεπεράσουμε εάν τρώμε πολλά συσκευασμένα. Βέβαια αυτό αλλάζει ανάλογα την πάθηση και την φαρμακευτική αγωγή, εκεί χρειάζεται μεγαλύτερη μείωση του.
Όσο για την ζάχαρη, που δεν υπάρχει μόνο στον καφέ μας, αλλά και σε τόσα συσκευασμένα, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 6-12 κουταλάκια (ανάλογα την ηλικία αλλά και την πάθηση).
ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΑΛΑΤΙ:
Ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, τυριά (πχ φέτα), τουρσιά κονσερβοποιημένα, καπνιστά- παστά,αλλαντικά, κρέας, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, ελιές, μαγιονέζα, έτοιμες σάλτσες, πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα, τα αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα, κονσέρβες, σουβλάκια, πίτσες, κρέπες, μαγειρική σόδα, μπεϊκιν πάουντερ.
ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ:
Η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας είναι πολύ σημαντικό, μιας και υπάρχουν τροφές που είναι φυσικές πηγές σακχάρων όπως τα φρούτα. Πχ σε ένα προϊόν του εμπορίου μπορεί να περιέχει σάκχαρα αλλά να προέρχονται από χουρμάδες ή μέλι. Και εδώ η ζάχαρη υπάρχει σε κέικ, ψωμί, συσκευασμένα προϊόντα, μπισκότα, κράκερ, παξιμάδια, γλυκά, παγωτά, έτοιμες σάλτσες κ.α.
Και πως θα μειώσω το αλάτι; Δεν θα είναι ανάλατο, θα είναι νόστιμο;
Αρχικά θα πρέπει να έχεις θέληση να δοκιμάσεις και όχι να απογοητευτείς και να τα δεις όλα μαύρα. Έτσι μπορείς να βάλεις λεμόνι, πιπέρι, μπαχαρικά επιλογής (πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κύμινο κ.α), ξύδι, λαχανικά που ενισχύουν την γεύση του φαγητού.
Έτσι για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες καλό θα είναι να προσέξουμε λίγο την διατροφή μας και να πειραματιστούμε στην κουζίνα μας.
Και θυμήσου όλα είναι θέμα συνήθειας.
Νεφέλη Πασιάκου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
diatrofi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ