Θετικό κλίμα για την Ελλάδα στο EuroWorking Group

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι μειώσεις φόρων, τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα, αλλά και ο προϋπολογισμός του 2020 βρέθηκαν χθες στον τραπέζι του EuroWorking Group.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, είχε χθες την πρώτη συνεργασία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις τους.

Ο κ. Αργυρού ανέπτυξε σύμφωνα με πληροφορίες στους εκπροσώπους των υπόλοιπων υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και τον στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθεί εμπράκτως η μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης.

Μια πρώτη κουβέντα έγινε και για το σχέδιο του συνυπολογισμού στο πρωτογενές πλεόνασμα των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA, SMP) που θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ ετησίως από το 2020.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο χθεσινό τραπέζι του EWG συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει άμεσα την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 2,7 δισ. ευρώ από τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Ακόμη, εξετάστηκαν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις που διευκολύνουν τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς έναντι των ευρωπαίων εταίρων εν όψει της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και των διαβουλεύσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Οι εξελίξεις αυτές είναι η πλήρης άρση των capital controls, η περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούλιο κατά 1,6 δισ. ευρώ, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Πηγή: cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ