6/05/2021

Από τα νομίσματα με τη χειρότερη επίδοση εντός Οκτωβρίου η τουρκική λίρα

Η πτώση της τουρκικής λίρας μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία την κατέστησε το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση εντός Οκτωβρίου, ανάμεσα στα κυριότερα νομίσματα, κάτι που γίνεται εντονότερο, δεδομένου ότι τα περισσότερα νομίσματα αναδυόμενων αγορών βρίσκονται σε ανάκαμψη.

Η πτώση της λίρας κατά 5% έναντι του δολαρίου αυτό τον μήνα ξεχωρίζει σε σύγκριση με την άνοδο 1,3% για τον δείκτη νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών της MSCI.
Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών υποστηρίχθηκαν από σημάδια μερικής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και από κίνητρα, αλλά το νόμισμα της Τουρκίας χτυπήθηκε από απειλές διεθνών κυρώσεων για τις ενέργειές της στη Συρία.
Οι επενδυτικές τράπεζες στράφηκαν εναντίον της λίρας για μια ακόμα φορά. Η JPMorgan κατέταξε τη λίρα, μαζί με το ρούβλι της Ρωσίας, ως τα πιο εκτεθειμένα σε πολιτικές αβεβαιότητες νομίσματα.
Η Goldman Sachs προειδοποίησε για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις και την εγχώρια οικονομική πολιτική, ενώ η Rabobank την προηγούμενη εβδομάδα διερωτήθηκε αν η λίρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ακόμη «νομισματικής κρίσης».
Η Deutsche Bank υποβάθμισε τον «θετικό» χαρακτηρισμό των τουρκικών επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, ενώ η Oxford Economics υποβάθμισε την στάση της για την Τουρκία.
“Εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ επιλέξει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, αυτή η σχετικά μικρή κίνηση (στη λίρα) είναι πιθανό να αποδειχθεί μόνο η αρχή”, δήλωσε αναλυτής της Rabobank.
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ