Με ποιο δικαίωμα υποκαθιστά τον υπουργό εξωτερικών ο κ. Θ.Ντόκος;
Σε άκρως περίεργες δηλώσεις προέβη ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θανος Ντόκος, λέγοντας χαρακτηριστικά: “είναι καιρός… η Ελλάς και η Τουρκία να στραφούν από τις διμερείς διαφορές στα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και να υιοθετήσουν μια θετική ατζέντα”. Σε συνέντευξη την οποία έδωσε προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε επίσης ότι: “Ακόμη και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης (kazan-kazan) μπορούν να συζητηθούν, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης οριοθέτησης μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο”.
Τι σημαίνουν άραγε όλα αυτά; Μας ετοιμάζουν κάτι και δεν το γνωρίζουμε; Συμφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτές τις δηλώσεις; Αλλά κα πέρα από αυτό, τι εννοεί ο κ.Ντόκος όταν ομιλεί για “διεθνες δικαιοδοτικό όργανο”; Εννοεί τη Χάγη; Εννοεί κάποιας μορφής διαιτησία; Εννοεί κάτι άλλο; Έχει συναίσθηση του πόσο επικίνδυνες ατραπούς θα μπορούσε να ανοίξει αυτή η πρόταση;
Μάλιστα, ο κ.Ντόκος ενέπλεξε και το ΝΑΤΟ στην όλη συζήτηση, λέγοντας πως: “Καλό θα ήταν οι δύο χώρες να δουν πιο ζεστά το ζήτημα των ΜΟΕ στο Αιγαίο, ενδεχομένως επανεξετάζοντας την παλαιότερη πρόταση του ναυάρχου Ερκαγια (μια συμβολική πτήση το χρόνο), ή ζητώντας από το ΝΑΤΟ να διευκολύνει μια τεχνικής φύσεως λύση στο ζήτημα του εναέριου χώρου”.
Ως παλαιότερο στέλεχος ενός Ινστιτούτου που ισχυρίζεται ότι ειδικεύεται στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, του ΕΛΙΑ-ΜΕΠ, ο κ.Ντόκος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα “Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης” έχουν συμφωνηθεί εδώ και αρκετά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, έχουν αποδειχθεί πλήρως ατελέσφορα. Επιπροσθέτως, η αναφορά στην “διευκόλυνση” που θα μπορούσε να παράσχει το ΝΑΤΟ δεικνύει παντελή έλλειψη γνώσεως του τρόπου, με τον οποίο λειτουργεί η Συμμαχία, η οποία τηρεί απαρεγκλίτως τακτική ίσων αποστάσεων μεταξύ των κρατών μελών της και ως εκ τούτου ζητώντας υποχωρήσεις από την Τουρκία στα ζητήματα των διεκδικήσεών της θα ζητήσει ανάλογες από την Ελλάδα. Και επειδή η Ελλάς δεν εγείρει διεκδικήσεις, οι υποχωρήσεις που θα ζητηθούν θα αφορούς ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα που είναι αδιαπραγμάτευτα.
Και εγείρεται το ερώτημα: Τα θεωρεί και ο κ. Ντόκος αδιαπραγμάτευτα; Εξάλλου, ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας χαρακτηρίζει “καλοδεχούμενη” την πρόσφατη τοποθέτηση του Τούρκου πρέσβεως στην Αθήνα, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι “η Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική κι επεκτατική χώρα”. Και ζητεί από τις δύο χώρες “να δουν πιο ζεστά το ζήτημα των ΜΟΕ” για την αποφυγή θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.
Σε ΜΟΕ αναφέρεται ο Τούρκος πρέσβυς σε ΜΟΕ και ο κ.Ντόκος…
Ο κ.Ντόκος θεωρεί ακόμη δυνατή την ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας-ΕΕ σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με παράλληλη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων , υπό την προϋπόθεση ενός ειλικρινούς διαλόγου, καθώς και της υιοθετήσεως και εφαρμογής ενός αποδεκτού κώδικος συμπεριφοράς. Θα σημειώσουμε μόνον ότι το να περιμένει κανείς “ειλικρινή διάλογο” και “αποδεκτό κώδικα συμπεριφοράς” από την Τουρκία εμπίπτει στη σφαίρα της πολιτικής φαντασίας και προδίδει ασυγχώρητη επιπολαιότητα όσον αφορά την ανάλυση των εθνικών θεμάτων. Και αν κάτι είναι ασυγχώρητο για έναν πανεπιστημιακό, είναι άκρως επικίνδυνο για έναν αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας.
εφημερίδα ΕΣΤΙΑ