Γέφυρα μεταξύ κατεχομένων-Τουρκίας;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με μια δημοφιλή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια ακαδημαϊκός στα κατεχόμενα επανέφερε μια παλιά ιδέα για την δημιουργία γέφυρας που να συνδέει τα κατεχόμενα με την Τουρκία.

Την ανάρτηση έκανε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Emete Gözügüzelli του «Bahçeşehir Cyprus University», οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η Δρ. Εμετέ Γκιοζουγκιουζελλί ειδικεύεται στο Δίκαιο της Θάλασσας και σε θέματα δικαιοδοσίας σχετικά με την ενέργεια και την θάλασσα, ενώ ασχολείται και με ζητήματα ασφάλειας. Έχει αρκετή επιρροή στο Twitter με τους περίπου 51,000 ακόλουθούς της.

Σε ανάρτησή της στις 28 Απριλίου, η οποία μέχρι στιγμής έχει περισσότερα από 750 retweets και 4000 likes, η ακαδημαϊκός προτείνει τη δημιουργία γέφυρας που θα συνδέει τα κατεχόμενα με την Τουρκία.

Αυτή η γέφυρα, έγραψε, θα μπορούσε να συνδέει οδικά και σιδηροδρομικά τις δύο περιοχές και να αποτελεί επίσης υποδομή για μεταφορά αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού. Μάλιστα, αναφέρει πως θα είναι ένα κερδοφόρο έργο αφού θα αναπτυχθούν δίπλα σε αυτό άλλες εγκαταστάσεις, στρατιωτικές βάσεις και ξενοδοχεία, ενώ θα παρέχει στήριξη για πτήσεις μη-επανδρωμένων αεροσκαφών.

keimeno gefyra katehomena turkey

Σε δεύτερο σχόλιό της σημειώνει πως αυτοί που πάνε «στην ελληνική πλευρά» για ψώνια, δηλαδή τις ελεύθερες περιοχές, θα μπορούν εναλλακτικά να πηγαίνουν στην Αττάλεια ή στο Ανεμούριο της Τουρκίας με αυτοκίνητο ή γρήγορο τραίνο. Αυτό μπορεί να γίνεται ακόμα και για μικρές αποστάσεις που καλύπτονται εντός της ημέρας. Μια τέτοια ιδέα θα αποτελούσε ενίσχυση και ηθική υποστήριξη, σημείωσε.

Την ιδέα της αναδημοσιεύουν πολλοί άλλοι, οι οποίοι μάλιστα κάνουν και αναλύσεις για το που θα ήταν καλύτερο να δημιουργηθεί η γέφυρα.

keimeno gefyra katehomena turkey1

Παρόμοια ιδέα με αυτή της Γκιοζουγκιουζελλί είχε προταθεί και στο παρελθόν σε μελέτη του PRIO Cyprus («Peace Research Institute Oslo – Cyprus»), όπου υπήρχε εισήγηση για δημιουργία γέφυρας ή τούνελ μετά τη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Την μελέτη του 2008 εκπόνησαν η Ιρλανδή οικονομολόγος, Διευθύντρια της «Sapienta Economics» Fiona Mullen, η Τουρκοκύπρια Καθηγήτρια Οικονομικών Özlem Oğuz και η Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριάκου, Πρόεδρος του κόμματος των ΕΔΗ (Ενωμένοι Δημοκράτες) και πρώην Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί Προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Οι τρεις ήταν συνέταιροι στην εταιρεία «The Three Ladies Team», η οποία βραβεύθηκε το 2009 με €50,000 από το «Stelios Philanthropic Foundation» του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου ως παράδειγμα επιτυχημένης δικοινοτικής επιχειρηματικής συνεργασίας.

Στην μελέτη του 2008 με τίτλο «Η επόμενη μέρα: Εμπορικές ευκαιρίες που θα ακολουθήσουν τη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα» («The day after: Commercial opportunities following a solution to the Cyprus problem») προτείνεται η δημιουργία ενός «τούνελ φιλίας μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας» που θα έφερνε τουρίστες και θα συνέδεε μάλιστα το νησί με την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η έκθεση στη σελίδα 22:

«Η δεύτερη πρόταση είναι η δημιουργία μιας σήραγγας μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Όπως η μικρή νησιώτικη οικονομία του Μπαχρέιν βρήκε μέσα από την Λεωφόρο King Fahd την σύνδεση του Μπαχρέιν με την πολύ μεγαλύτερη αγορά της Σαουδικής Αραβίας, ένας φυσικός σύνδεσμος με τον μεγαλύτερο γείτονα οδηγεί σε ουσιαστική αύξηση σε τουρίστες. Ενώ 1.5 εκατομμύρια φθάνουν μέσα από θάλασσα και αέρα, 5.7 εκατομμύρια φτάνουν μέσα από την Λεωφόρο, συχνά για σύντομες επισκέψεις για το Σαββατοκυρίακο. Πράγματι, η σύνδεση ήταν τόσο επιτυχής που η κυβέρνηση τώρα σχεδιάζει μια γέφυρα 45 χιλιομέτρων και με το Κατάρ.
Στο παρόν στάδιο, και τα δύο μέρη της Κύπρου προσελκύουν κάτι περισσότερο από 3 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο από αέρα και θάλασσα. Μια σήραγγα ή μια γέφυρα (η οποία είναι τώρα δυνατή να γίνει με τις νέες τεχνολογίες στη μηχανική) μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου όχι μόνο θα έφερνε ουσιαστικά περισσότερους τουρίστες από την Τουρκία, αλλά θα συνέδεσε την Κύπρο με την ηπειρωτική Ευρώπη, με τεράστια συνολικά οφέλη για τις επιχειρήσεις».

Επιστρέφοντας πίσω στην Γκιοζουγκιουζελλί, γεμάτη συμβολισμούς ήταν και ανάρτησή της στις 26 Απριλίου όπου εικονίζεται η Κύπρος «κλειδωμένη» στην Τουρκία, με την τελευταία να κρατά σφιχτά το κλειδί. Σχολιάζοντας την εικόνα, η ακαδημαϊκός ανέφερε πως μια εικόνα πολλές φορές εξηγεί τα πάντα και πως πρέπει να είναι περήφανοι που είναι Τούρκοι και μοιράζονται την ίδια συνείδηση, στην σκιά του μισοφέγγαρου.

keimeno gefyra katehomena turkey2

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ