13/06/2021

Νέο αυστηρότατο πλαίσιο για όσους έχουν οφειλές στη ΔΕΗ ή τους υπόλοιπους παρόχους – Με δυο απλήρωτους λογαριασμούς μένεις χωρίς ρεύμα

Νέους πολύ αυστηρούς κανόνες με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτακη, φέρνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), βάζοντας κόφτη στους απλήρωτους λογαριασμούς, που σήμερα φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ.

Δημιουργείται η μαύρη λίστα με πελάτες που είναι κακοπληρωτές, ώστε οι πάροχοι να τους γνωρίζουν και να μπορούν να μην συνάψουν μαζί τους σύμβαση ενώ εάν υπάρχουν οφειλές σε προηγούμενο πάροχο, αυτός μπορεί να δώσει εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ακόμη κι αν υπάρχει ήδη σύμβαση με άλλη εταιρεία:

Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία εξόφλησης του δεύτερου κατά σειρά λογαριασμού, ο προμηθευτής δύναται, να υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης μετρητή. Η υποβολή εντολής απενεργοποίησης συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση την επισήμανση του Πελάτη – οφειλέτη ως υπερήμερου στο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή (debt flagging)

Από τη λίστα αυτή βγαίνει ο πελάτης μόνο αν πληρώσει ολοσχερώς την οφειλή του.

Ο οφειλέτης για να αλλάξει πάροχο θα πρέπει προηγουμένως να εξοφλήσει το χρέος του ή να το διακανονίσει. Αλλιώς δεν έχει το δικαίωμα αλλαγής παρόχου και τελικά μένει χωρίς ρεύμα, ενώ ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να προτείνει στον πελάτη διακανονισμό της οφειλής με εύλογους όρους, λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ του.

Σε περίπτωση σύναψης διακανονισμού, η επισήμανση του πελάτη μεταβάλλεται και φαίνεται στο σύστημα ότι ΄χει μπει σε ρύθμιση. Ωστόσο, αν δεν εξυπηρετείται η ρύθμιση, τότε ο παλαιός πάροχος έχει το δικαίωμα διακοπής της ηλεκτροδότησης του πρώην πελάτη του, ακόμη κι αν ηλεκτροδοτείται από άλλη εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ