The New York Times : Η ανοσία στον ιό του κορονοϊού διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημαντικά ανοσοκύτταρα επιβιώνουν στον μυελό των οστών ατόμων που είχαν μολυνθεί με τον ιό ή εμβολιάστηκαν εναντίον του, σύμφωνα με νέα έρευνα.  

Η ανοσία στον ιό του κορονοϊού διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, βελτιωμένη με την πάροδο του χρόνου ειδικά μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες. Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των παρατεταμένων φόβων ότι η προστασία από τον ιό θα είναι βραχύβια. Μαζί, οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από το Covid-19 και που αργότερα εμβολιάστηκαν δεν χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις. Τα εμβολιασμένα άτομα που ποτέ δεν είχαν μολυνθεί πιθανότατα θα χρειαστούν τους νέους εμβολιασμούς, όπως και μια μειονότητα που μολύνθηκε αλλά δεν είχε ισχυρή ανοσοαπόκριση. 

Και οι δύο αναφορές εξέτασαν άτομα που είχαν εκτεθεί στον κορονοϊό περίπου ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κύτταρα που διατηρούν τη μνήμη του ιού παραμένουν στον μυελό των οστών και ενδέχεται να προκαλέσουν αντισώματα όποτε χρειαστεί, σύμφωνα με μία από τις μελέτες, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature. Η άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο BioRxiv, ένα site για έρευνα βιολογίας, διαπίστωσε ότι αυτά τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον 12 μήνες μετά την αρχική μόλυνση. “Τα έγγραφα είναι σύμφωνα με το σώμα της βιβλιογραφίας που υποδηλώνει ότι η ανοσία που προκαλείται από μόλυνση και εμβολιασμό για το SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι μακροχρόνια”, δήλωσε ο Scott Hensley, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας που δεν συμμετείχε η έρευνα. Οι μελέτες μπορεί να καταπραΰνουν τους φόβους ότι η ανοσία στον ιό είναι παροδική, όπως στην περίπτωση των κορονoϊών που προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Αλλά αυτοί οι ιοί αλλάζουν σημαντικά κάθε λίγα χρόνια, είπε ο Δρ Hensley. «Ο λόγος που μπορεί να μολυνθούμε από  κοροναϊούς επαναλαμβανόμενα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να έχει πολύ περισσότερο να κάνει με τη μεταβολή αυτών των ιών παρά την ασυλία», είπε. Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα μνήμης Β που παράγονται σε απόκριση σε λοίμωξη με SARS-CoV-2 και ενισχυμένα με εμβολιασμό είναι τόσο ισχυρά που αποτρέπουν ακόμη και παραλλαγές του ιού, αναιρώντας την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις, σύμφωνα με τον Michel Nussenzweig, ανοσολόγο στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στο Νέα Υόρκη που ηγήθηκε της μελέτης για την ωρίμανση της μνήμης. «Τα άτομα που μολύνθηκαν και εμβολιάστηκαν πραγματικά έχουν μια καταπληκτική απόκριση, ένα καταπληκτικό σύνολο αντισωμάτων, επειδή συνεχίζουν να εξελίσσονται τα αντισώματά τους», δήλωσε ο Δρ Nussenzweig. “Περιμένω ότι θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.” Το αποτέλεσμα ενδέχεται να μην ισχύει για προστασία που προέρχεται από εμβόλια, επειδή η ανοσοποιητική μνήμη είναι πιθανό να οργανωθεί διαφορετικά μετά την ανοσοποίηση, σε σύγκριση με εκείνη που ακολουθεί τη φυσική λοίμωξη.

(Από The New York Times: “Immunity to the Coronavirus May Persist for Years, Scientists Find”)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ