Κέντρο διερχομένων κατασκόπων η Αθήνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα κατασκοπικό θρίλερ με ξένους πράκτορες, την ΕΥΠ, τις υπηρεσίες ξένων χωρών, και ορισμένες από τις πιο προβεβλημένες πρεσβείες έλαβε χώρα στην Αθήνα, εξέθεσε τις υπηρεσίες ασφαλείας, και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έβαλε τη χώρα μας στο κέντρο του κυκλώνα, μετά την «κρατική πειρατεία» της Λευκορωσίας στο αεροσκάφος της Ryanair, όπου απήχθη ο αντιφρονών δημοσιογράφος Προτάσεβιτς.

Στην ελληνική πρωτεύουσα το «κέντρο επιχειρήσεων» της «κρατικής αεροπειρατείας» – Αρχικός στόχος η Τιχανόφσκαγια

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως ενώ Ευρωπαίοι και ΗΠΑ συμφωνούν πως η Μόσχα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία, όλοι φρόντισαν να βγάλουν από το κάδρο τη Ρωσία και τον Βλάντιμιρ Πούτιν και να επικεντρώσουν τα πυρά και τις κυρώσεις στον εύκολο στόχο, τον δικτάτορα Λουκασένκο. Ο Πούτιν, αν και δεν διάκειται φιλικά προς τον Λουκασένκο, θέλει πάση θυσία να αποφύγει «μία δεύτερη Ουκρανία στην αυλή του». Ως εκ τούτου, στηρίζει το καθεστώς του Μινσκ για να αποφύγει «περιπέτειες».

Διπλωμάτες εξηγούσαν στη «Βραδυνή της Κυριακής» πως δεν είναι άσχετη η στάση της Δύσης, από τη στροφή που δείχνει να κάνει ο Τζο Μπάιντεν στη Ρωσία, η οποία θα επισφραγιστεί με τη συνάντησή του με τον Πούτιν στη Γενεύη, στις 16 Ιουνίου, καθώς και από την άρση των αντιρρήσεων των ΗΠΑ για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης που οδήγησαν στην απαγωγή του δημοσιογράφου (ο οποίος φέρεται να ήταν και μέλος νεοναζιστικών ομάδων, όπως το Τάγμα Αζοφ) είναι άγνωστες ακόμη, αλλά απόμαχος της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών, είπε στη «Βραδυνή της Κοινότητας» ότι όλα συγκλίνουν πως η όλη ιστορία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε σε μεγάλο βαθμό από Ρώσους πράκτορες και όχι Λευκορώσους.

Σύμφωνα με πρώην κορυφαία στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, η «ομάδα υποστήριξης» στην Αθήνα, ήταν Ρώσοι, που έδρασαν από την πρώτη στιγμή άφιξης των Λευκορώσων αντιφρονούντων, κάτι που, φυσικά, η ρωσική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά.

Από τη στιγμή που η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στο Μινσκ Τιχανόφσκαγια αποδέχθηκε την πρόσκληση του ΥΠ. ΕΞ. να παραστεί στο «Φόρουμ των Δελφών» που έγινε στο Ζάππειο, η εκδήλωση μπήκε στο «μικροσκόπιο» της Μόσχας. Η Τιχανόφσκαγια τέθηκε υπό παρακολούθηση, όπως και ο Προτάσεβιτς που τη συνόδευε, χωρίς όμως να το αντιληφθούν οι ελληνικές υπηρεσίες, οι οποίες προστάτευαν διακριτικά τους προσκεκλημένους.

Βετεράνος της ΕΥΠ ανέφερε ότι «είναι βέβαιο ότι υπήρχε μέσα στην ευρύτερη ομάδα των Λευκορώσων πράκτορας που ενημέρωνε εγκαίρως»…

Αρχικός στόχος η Τιχανόφσκαγια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο στόχος των Λευκορώσων ήταν πιθανότατα η ίδια η ηγέτης της αντιπολίτευσης, η εξόριστη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία συμμετείχε στο «Φόρουμ των Δελφών». Η Τιχανόφσκαγια, που ζει στη Λιθουανία, ενώ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής της από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, βρέθηκε προχθές στις Βρυξέλλες, όπου μίλησε για την απαγωγή του Προτάσεβιτς, και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η εκτίμηση πως «η ίδια ήταν ο αρχικός στόχος και όχι ο Προτασέβιτς».

Όπως λένε στη «Βραδυνή της Κυριακής» βετεράνοι που θήτευσαν επί χρόνια στην Κατεχάκη, ο Προτάσεβιτς «ήταν πολύ μικρό ψάρι για να στηθεί μία τέτοια επιχείρηση, και ο θόρυβος που θα προκαλούσε, θα ήταν αναντίστοιχο του οφέλους που θα είχαν το Μινσκ και η Μόσχα».

Η Τιχανόφσκαγια μίλησε στις 14 Μαΐου στο «Φόρουμ των Δελφών», και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Φόρουμ, είχε επταμελή αντιπροσωπεία, της οποίας, πάντως, δεν ήταν μέλος –επίσημα τουλάχιστον– ο Ρόμαν Προτάσεβιτς. Δεν ανήκει στο στενό επιτελείο της, αλλά στην ευρύτερη «οργάνωση» κατά του Λουκασένκο.

Ο εν λόγω αντιφρονούντας δημοσιογράφος είχε έρθει χωριστά από την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και κάλυψε την παραμονή της στην Αθήνα, ενώ έφυγε μία εβδομάδα μετά απ’ αυτήν αφού έκανε μίνι διακοπές στην Κρήτη. Η Τιχανόφσκαγια αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση υπό τη φροντίδα –προφανώς– ξένων μυστικών υπηρεσιών, χωρών οι οποίες στηρίζουν την αντιπολίτευση στο Μινσκ.

Ο Προτάσεβιτς ήταν ο επόμενος «καλύτερος στόχος» αφού αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον Λουκασένκο, εξαιτίας της σφοδρής κριτικής που κάνει τόσο ο ίδιος όσο και το δίκτυο NEXTA για το οποίο εργάζεται. Το εν λόγω ιντερνετικό δίκτυο βρίσκεται στην Πολωνία, και ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στον Λουκασένκο.

Οι ελληνικές Αρχές είχαν θέσει –διακριτικά– υπό την προστασία τους την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, καθώς και τον Προτάσεβιτς, τον οποίο ακολουθούσαν όταν βρισκόταν εκτός του Φόρουμ, είτε με την Τιχανόφσκαγια είτε για επίσκεψη στην Ακρόπολη και στην Πλάκα. Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι έκαναν… και άλλοι, οι γνώστες των πραγμάτων παραδέχονται ότι «απαιτείται καλή οργάνωση για την επιχείρηση αυτή, κάτι που θέλει προετοιμασία και χρόνο». Κάτι που συνηγορεί υπέρ της εμπλοκής Ρώσων πρακτόρων.

Η ΕΥΠ βρέθηκε στο στόχαστρο, αλλά όλοι παραδέχονται ότι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί κάτι τέτοιο, αφού ο Προτάσεβιτς δεν ανήκε στους «στόχους» για τους οποίους ήταν ενημερωμένες τόσο οι δικές μας υπηρεσίες όσο και οι ευρωπαϊκές.

Ποιοι δεν μπήκαν στην πτήση;

Παράγοντες που συνομιλούν με τις Αρχές ασφαλείας, έλεγαν πως «ούτε οι ξένες υπηρεσίες που βρίσκονται στην Ελλάδα θεώρησαν τον Προτάσεβιτς πιθανό στόχο», διότι, όπως λένε, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα το ήξερε και η Κατεχάκη.

Οι επικριτές της ΕΥΠ λένε ότι δεν δικαιολογείται αυτό που έγινε, γιατί η χώρα μας έχει, πλέον, την υποδομή, την τεχνογνωσία, αλλά και τις συνεργασίες που χρειάζονται, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια στο εθνικό έργο της.

Μέσα στους επιβάτες που αποβιβάστηκαν στο Μινσκ, ήταν και ένας Έλληνας, ο ρόλος του οποίου αρχικά μπήκε στο «μικροσκόπιο», αλλά τελικά ειπώθηκε ότι δεν συνέτρεχε κάτι μεμπτό. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν πειστεί όλοι γι’ αυτό, αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί κάτι. Για την ώρα τουλάχιστον.

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν, επίσης, στα χέρια τους τη λίστα των επιβατών που αν και είχαν δηλώσει ότι θα αναχωρήσουν με την ίδια πτήση από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», τελικά δεν το έκαναν. Σε αυτή τη δεύτερη λίστα το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε 10 άτομα, τα οποία ερευνώνται…

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ