Πώς ο Ερντογάν προσπαθεί να εξευμενίσει τον Μπάιντεν Μεταφέρει στο Αζερμπαϊτζάν τους S-400

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πύραυλοι S-400 είναι το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, και εάν ξεπεραστεί αυτό, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εξομάλυνση τους, και την επαναφορά της Άγκυρας στο “μαντρί” της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται άριστος παίκτης του πόκερ, και ξέρει καλά πότε πρέπει κανείς να πηγαίνει πάσο, λέει έμπειρος διπλωμάτης στο vradini.gr. Ο ίδιος παραπέμπει στην ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ουάσιγκτον η οποία δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από την “έξωση” των ρωσικών πυραύλων από το τουρκικό έδαφος. Και το εννοεί…

Σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr η Άγκυρα βρήκε τη χρυσή τομή, και προσανατολίζεται να μεταφέρει τους ρωσικούς πυραύλους στο Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχουν επίσης σκέψεις και για την κατεχόμενη Κύπρο, αλλά το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμο για τον Ερντογάν.

Πάντως σύμφωνα με τις πηγές μας, στην Άγκυρα ήδη συζητούν το ενδεχόμενο μεταφοράς των S-400 στο Αζερμπαϊτζάν, και θα είναι μια κίνηση win-win τόσο για τον Ερντογάν όσο και για τον δικτάτορα Αλίγιεφ.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι επί της ουσίας προτεκτοράτο της Άγκυρας με τη σιωπηρή συμφωνία της Μόσχας, και επίσης συνορεύει με την Τουρκία έστω και ελάχιστα, μέσω του θύλακα του Ναχιτσεβάν που βριπσκεται ανάμεσα στην Τουρκία την Αρμενία και το Ιράν και ανήκει στο Μπακού αν και επισήμως ελέγχεται από τοπικό κοινοβούλιο. Επί της ουσίας όμως το Ναχιτσεβάν ελέγχεται άμεσα από τον Ιλχάν Αλίγιεφ και θεωρείται ένας ιδανικός χώρος αποθήκευσης των πυραύλων. Οι οποίοι μπορούν να πλήξουν την Αρμενία, αλλά και οποιαδήποτε άλλη απειλή για τους Τούρκους ή τους Αζέρους, ενώ ο έλεγχος τους θα βρίσκεται στα χέρια Τούρκων χειριστών. Με λίγα λόγια μια τέτοια επιλογή θεωρείται ιδανική για την Άγκυρα, αφού και τους πυραύλους θα κρατήσει και θα απειλεί την περιοχή, και τους Αμερικανούς θα εξευμενίσει, και με τους Ρώσους θα είναι τυπική.

Η Ουάσιγκτον επιμένει να ξεκαθαρίζει ότι η αμερικανική πολιτική παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει, και ότι οι S-400 πρέπει να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Μπορεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην επιστροφή του από την Αθήνα, να ανέφερε στο αεροπλάνο συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, ότι επιστρέφουν οι Ρώσοι τεχνικοί, που εκπαίδευσαν τους Τούρκους συναδέλφους τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε, ούτε αλλάζει κάτι στο σχεδιασμό τους, εάν και εφόσον αποφασίσουν να μεταφέρουν τους πυραύλους.

Η δήλωση αυτή παρουσιάστηκε ως χειρονομία καλής θέλησης της Τουρκίας προς την Αμερική ενόψει της συνάντησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, κατά την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα επιμείνει στο θέμα των S-400.

Το δέλεαρ από την πλευρά του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ θα είναι η αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος Πάτριοτ αντί των S-400, και των μαχητικών F-35. Όμως, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να καταστεί η Τουρκία ένας σύμμαχος, που θα σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές εξ Αμερικής.

Κάποιοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι δεν είναι απίθανο να δούμε και το Κατάρ ως πιθανό προορισμό των πυραύλων, αλλά όσοι γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες στην περιοχή, το αποκλείουν κατηγορηματικά. Και αυτό επειδή μία τέτοια επιλογή θα ξεσήκωνε αντιδράσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και το Ριάντ έδειξε ότι δεν αστειεύεται με τους τούρκους.

Και όχι μόνο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ