Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

ΕΦΚΑ: Τα πήλινα πόδια του γίγαντα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροδος: Ομολογησε 4 φόνους αλλα έκανε μόνο 2

Άκουγε φωνές, έβλεπε σκιές και έτσι έφτασε στο...

Σεισμός τώρα στην Αθήνα – στην Εύβοια το επίκεντρο

Ισχυρή Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγη...

Ένας νεκρός απο φωτια σε σπίτι στα προσφυγικά

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς σε...

Θέλουν να κάνουν πάρκινγκ τον ιστορικό κινηματογράφο Φαντάζιο!!!

Μια αποκάλυψη -βόμβα έγινε  κατά την συνεδρίαση του Κοινοτικού...

Ζευγάρι δέχθηκε επίθεση ενώ μάζευε ελιές – Κατέληξαν στο νοσοκομειο

Μια συνηθισμένη ημέρα μετατράπηκε σε εφιάλτη για ένα ζευγάρι...

Μόλις 50 χρόνων, σκοτώθηκε οταν τον καταπλάκωσε το τρακτέρ που οδηγούσε

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας άνδρας όταν την ώρα που...

Κολωνός: Εμπρηστική επίθεση σε εταιρεία ταχυμεταφορών

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα σε Αστυνομία και Πυροσβεστική,...

Αγωνία για το Χατζηκυριακειο

Ανησυχία και προβληματισμο εχει προκαλεσει στον Πειραιά η προοπτική...

Σχίστηκε ο ουρανός σήμερα κι αγκάλιασε το παλικάρι μας

Σοκ και θρήνος. Μόνο αυτό μπορεί να δει κανείς...

Πυροβολισμοί με έναν τραυματία στο Μενιδι

Το «έλα να δεις» επικράτησε τα ξημερώματα σε...

Φρικιαστικές αποκαλύψεις για απόκρυψη θανάτων παιδιών σε δομή ΑΜΕΑ

Την παραίτησή τους υπέβαλλαν τα μέλη του Διοικητικού...

Κλέβουν και τα πόμολα

Μια σειρά από πρωτοφανείς κλοπές, που ίσως δεν έχουν...

Ηλικιωμένη κάηκε ζωντανή μεσα στο σπίτι της

Μια τραγωδία που δεν χωρά ο νους συνέβη νωρίτερα...

Εξαιρετικό άρθρο της Χριστίνας Κοψίνη στο efsyn.gr για την πραγματική εικόνα που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να τα φορτώσει όλα στους εργαζόμενους του οργανισμού.

Την ώρα που η κυβέρνηση δρομολογεί το υψηλού δημοσιονομικού και ασφαλιστικού ρίσκου εγχείρημα δημιουργίας νέου ασφαλιστικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο υπουργός Εργασίας ενοχοποιεί για όλα τα δεινά του ΕΦΚΑ… μερικούς υπαλλήλους, η δημοσιογραφική έρευνα αλλά κυρίως η καθημερινότητα των… 8.000 υπαλλήλων στον μεγαλύτερο -πιθανότατα όλης της Ευρώπης- ασφαλιστικό φορέα αποδεικνύουν ποια είναι στην πραγματικότητα τα πήλινα πόδια του που τον καθιστούν τόσο αναξιόπιστο στους ασφαλισμένους.

Ενα κοινό μυστικό για το οποίο, δημοσίως και επισήμως, ουδείς μιλά είναι ότι το όλο σύστημα μηχανογράφησης, ψηφιακής καταγραφής, παρακολούθησης και εξυπηρέτησης όλων των παλαιών και νέων ασφαλισμένων αλλά και όλων των πρόσφατων πληρωμών (αναδρομικά, συντάξεις χηρείας, προκαταβολή σύνταξης) εξαρτάται απόλυτα από μία και μοναδική εταιρεία η οποία έχει το μονοπώλιο των συμβάσεων εδώ και τριάντα χρόνια.

Η εταιρεία αυτή δεν είναι άλλη από την Intrasoft, η οποία αρχικώς ως Intracom από την εποχή του διοικητή του ΙΚΑ, Γρηγόρη Σολωμού, το 1992 έως και σήμερα καθιστά πλήρως εξαρτώμενους από τις εργασίες της όχι μόνο το προσωπικό αλλά και την ίδια τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, καθώς ο όποιος έλεγχος των στατιστικών στοιχείων μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον μηχανισμό της αναδόχου εταιρείας. Για παράδειγμα, εάν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θέλει να απαντήσει για το πόσες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις σήμερα, 24 Ιουνίου, θα πρέπει η διοίκηση να υποβάλει το ερώτημα στην εταιρεία, να περιμένει δέκα ημέρες και στη συνέχεια να έχει τα στοιχεία.

Η ίδια η φυσική ηγεσία του Ταμείου, που είναι τα στελέχη, οι διευθυντές, οι προϊστάμενοι, οι διοικητές ή οι αρμόδιοι υποδιοικητές, δεν διαθέτει την ετοιμότητα να απαντήσει αμέσως στα ερωτήματα που απαιτούν στατιστική εικόνα επειδή αυτή την εικόνα δεν μπορεί να την ανακτήσει αμέσως και στον χρόνο που απαιτούν οι συνθήκες, παρά μόνο όταν και αν είναι έτοιμη η εταιρεία για την αποστολή των στοιχείων.

Σκληρό πόκερ στον ΕΦΚΑ

Κι επειδή οι απαιτήσεις έχουν υπέρμετρα αυξηθεί, επειδή έχουν εξαντληθεί οι ανθρωπομήνες, δηλαδή οι μονάδες μέτρησης του χρόνου εργασίας στις οποίες είχε συμφωνήσει η εταιρεία, επειδή προφανώς δεν αυξάνει το προσωπικό που απασχολεί για τις συμβάσεις στον ΕΦΚΑ, συνεχίζονται και διογκώνονται οι μεγάλες καθυστερήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα που περιγράφονται ως μια εξαιρετικά δύσκολη και σκληρή παρτίδα πόκερ, οι εκκρεμείς συντάξεις δεν είναι δυνατό να εκκαθαριστούν παρά μόνο μετά την πάροδο τριετίας και ανεξαρτήτως των εμβαλωματικών λύσεων με τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές που εφηύρε ο κ. Χατζηδάκης.

Η Ιntrasoft, που προφανώς κι αυτή έχει πέσει θύμα της επιτυχίας της να μονοπωλεί επί τρεις δεκαετίες μέσα από διαδοχικές συμβάσεις το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο, δεν μπορεί να εκπληρώσει εγκαίρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα «την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της άμεσης απονομής σύνταξης στο σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ» που αντιστοιχούσε στο έργο «έκδοση σύνταξης σε μία ημέρα» (φυσικά εδώ γελάμε). Παρότι η τελευταία σύμβαση για την επιτάχυνση των συντάξεων υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2018 κι έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε 17 μήνες, όχι μόνο «σύνταξη σε μία ημέρα» δεν έχουμε, αλλά ούτε θα έχουμε ακόμη και για τις απλές συντάξεις χηρείας ή τις συντάξεις του τ. ΟΓΑ, για τις οποίες η δέσμευση υλοποίησης του έργου είναι μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.

Γιατί κανείς υπουργός Εργασίας δεν μιλά γι’ αυτή την ομηρία του ΕΦΚΑ από μία και μόνο εταιρεία που έχει στα χέρια της όλο το ψηφιακό έργο; Γιατί σιώπησε ο κ. Βρούτσης; Γιατί ο κ. Χατζηδάκης, που αυτοδιαφημίζεται ως αμείλικτος διώκτης των μονοπωλίων, εστιάζει το πρόβλημα σε μερικούς υπαλλήλους και δεν τολμά καν να προφέρει το όνομα της εταιρείας; Γιατί, ενώ είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι οι 50 ή 60 υπάλληλοι στους 8.000 που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ουδείς αναφέρεται στην καθυστέρηση ψηφιοποίησης και αλληλοσύνδεσης των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ; Διότι το μονοπώλιο ανανεώνει τις συμβάσεις του με τη νομότυπη διαχρονική και διακομματική συνενοχή.

Εξίσου αλήθεια είναι ότι λόγω της συγκεκριμένης ομηρίας και της σύμβασης που θα διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 ο ΕΦΚΑ δεν δύναται και δεν μπορεί να αναζητήσει πρόσθετες ή εναλλακτικές λύσεις σε συμπληρωματικούς παρόχους ψηφιακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως βλέπουμε να γίνεται καταιγιστικά την περίοδο της πανδημίας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αν και αυτός ο καταιγιστικός χαρακτήρας με τον οποίο ο κ. Πιερρακάκης προχωρά σε ψηφιακά έργα ενέχει μεγάλη δόση αδιαφάνειας, αποτελεί ένα τετελεσμένο που καθιστά την καθυστέρηση του EΦΚΑ ακόμη πιο ορατή.

Και ο πρωθυπουργός πώς παρεμβαίνει σε αυτή τη φθίνουσα πορεία του εθνικού ασφαλιστικού φορέα; Αντί να επικεντρώσει οικονομικές και τεχνικές δυνάμεις και προσπάθειες στην πλήρη ψηφιοποίηση και αναμόρφωση του ΕΦΚΑ, ετοιμάζεται να τον επιβαρύνει ακόμη περισσότερο με το νέο επικουρικό ταμείο που θα βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση; Δεν υπάρχει αμφιβολία. Οπως έγινε και με τις ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις που προηγήθηκαν, ο ΕΦΚΑ και το προσωπικό του είναι αυτοί που θα κληθούν να βάλουν πλάτη για να χτιστεί το σύστημα των ιδιωτικών επικουρικών συντάξεων. Μακάρι να διαψευστούμε…

efsyn.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Άκης Τσελέντης ισοπεδώνει τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ξεσπά στο διαδίκτυο ο Αλης Τσελέντης, ο γνωστός σεισμολόγος...

Σάλος με τον Μακη Τριανταφυλλοπουλο στην Δίκη στο Open: Ρωτήστε πόσοι Αθάνατοι πληρώθηκαν για να...

Εκρηκτική ήταν η εμφάνιση του Μακη Τριανταφυλλοπουλου στην εκπομπή...

Αμύθητη αρχαιολογική ανακάλυψη: Η πιο παλιά εκδοχή της Οδύσσειας μπροστά στα μάτια μας

  Με τόσο πλούσιο ιστορικό παρελθόν και «βιογραφικό» που ξεκίνησε...

Σάλος με την ηχηρή απάντηση της Καίτης Γαρμπή πριν λίγο σε αήθη δημοσιεύματα

Η Καίτη Γαρμπη ξεσπά και απαντά σε δημοσιεύματα που υπήρξαν εναντίον της

Επιτροπή Θεσμών: Θερμό επεισόδιο Πολάκη – Δημητριάδη!

Τον Παναγιώτη Κοντολέοντα «έδειξε» ο Γρηγόρης Δημητριάδης για τις...

H Δημοσκόπηση με τις μεγάλες εκπλήξεις: Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙZΑ – Κόκκινες κάρτες στα...

Στις 5 μονάδες βρίσκεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

Σάλος με το βιντεο του Λούμπεν για τον Μητσοτακη στη Ναταλια Γερμανού

Βούτυρο στο ψωμι των παιδιών του Λούμπεν ήταν οπως φάνηκε η συνεντευξη του Κυριακου Μητσοτακη στην Ναταλια Γερμανού. Μια συνεντευξη που την σχολίασαν με τον δικό τους τροπο.